Jay-z i Beyonce
 Instagram
danas mu nema kraja

Počeo kao diler, završio kao milijarder: On je prvi hip-hop umjetnik 'težak' milijardu dolara

Američki reper, poduzetnik, tekstopisac i producent posatao je prvi hip hop glazbenik koji se može pohvaliti bankovnim računom teškim čak milijardu dolara. Prvi je kojem je to uspjelo, po posljednjoj objavili magazina Forbes koji svake godine objavljuje listu najbogatijih ljudi na svijetu.

Pravog imena Sean Carter, a najpoznatiji kao Jay-Z (49) službeno je postao milijarder i upisao je kao prvi hip hop umjetnik s tolikom zaradom. Iako se danas može pohvaliti tom titulom, njegov put do slave nije bio lagan niti glamurozan.

Rođen u njujorškom naselju Brooklyn, Jay-Z-ja, njegovog brata i dvije sestre te majku otac je napustio kada mu je bilo 11 godina. Majka je sama podignula obitelj, a još u mladim danima Jay-Z je počeo sa streetstyleom i pisanjem tekstova. Prije nego što je započeo glazbenu karijeru, bavio se dilanjem droge, a navodno je upucao brata u rame sa samo 12 godina, nakon što mu je brat ukrao nakit. Sve do 1996. godine bavio se trgovanjem droge kada je osnovao svoju producentsku kuću Roc-A-Fella Records.

Jay-Z
06/29/2004 4th ANNUAL BET Awards Press Room @Kodak Theatre, Hollywood, Image: 133373288, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Jay-z 2004. godine

Tada je objavio i svoj prvi album 'Reasonable Doubt', dok je samo godinu dana prije toga iz automobila prodavao CD-e, sa suradnicima Damonom "Dame" Dashom i Kareemom "Biggs" Burkeom. Iako je početak bio spor, ubrzo je postao vlasnik 22 Grammy nagrade i s 14 albuma zasjeo na vrh glazbene liste. Samo od pretplate korisnika zaradio je oko 500 milijuna dolara.

Nakon glazbenog uspjeha, svoje poslovno carstvo počeo je širiti na ostale grane poput odjeće i alkohola, nekretnina i umjetnina što mu je dodatno povećalo zaradu. Tu su i dionice na burzi, poput Ubera, vrijedne 75 milijuna dolara i kompanija Roc Nation koja vrijedi 70 milijuna dolara.

Zavidnom zaradom i glazbenom karijerom može se pohvaliti i njegova supruga, pjevačica Beyonce (37) te par danas glasi za jedan od najutjecajnijih poznatih supružnika. Unatoč glasinama o njegovoj nevjeri i aferama, i danas su ostali zajedno i jedni su od rijetkih parova čija je ljubav odoljela pritiscima slave.

MIAMI - AUGUST 29:  Jay-Z and Beyonce Knowles arrive at the 2004 MTV Video Music Awards at the American Airlines Arena August 29, 2004 in Miami, Florida.  (Photo by Frank Micelotta/Getty Images)
Getty Images
Beyonce i Jay-z 2004. godine

Početkom 2002. godine počeli su poslovno surađivati, a osobito su se iskre vidjele u pjesmi "03 Bonnie and Clyde". Navodno su se upoznali još 1997. godine, kada je Beyonce imala tek 18 godina, no nije poznato kada je njihova veza započela - od 2003. do 2005. godine sve su se češće pojavljivali u javnosti zajedno, a sudbonosno 'da' napokon su izrekli 2008. godine, na privatnoj ceremoniji u njihovom domu u Tribecu.

CelebrityArchaeology.com
New York City
2006 FILE PHOTO
BEYONCE JAY Z, Image: 363945977, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Beyonce i Jay-z 2006. godine

Umjesto prstenja, oboje su tetovirali rimski broj 4 koji za njih ima posebno značenje - oboje su rođeni u travnju pa su se tada odlučili i vjenčati. Već godinu dana nakon proglašeni su najbogatijim celebrity parom. Roditelji su postali 2010. godine kada se rodila kćer Blue Ivy, a 2017. godine rodila je blizance Rumija i Sira. Objavom trudnoće pjevačica je tada 'srušila' Instagram.

'Power couple' prošle je godine nastavio dominaciju svjetskom scenom nakon što su za vrijeme zajedničke turneje objavili i zajednički album "Carter's". Spot za pjesmu 'Apeshit' tada su snimali u pariškom muzeju Louvre nakon čega je muzej zabilježio rekordnu prodaju ulaznica, posjet muzeju porastao je za 25 posto.

Linker
25. travanj 2024 22:01