KYODO/NEWSCOM/NEWSCOM/PROFIMEDIA
put u bolju budućnost

Početak novog, slobodnog života bivše japanske princeze Mako: Nakon vjenčanja za pučanina, ‘pobjegla‘ iz domovine

Zovu ih japanskim ‘Harryjem i Meghan‘ zbog toga što im je ljubav važnija od titule i novca. Bivša princeza Mako i njezin suprug odletjeli su iz Tokija u New York kako bi započeli zajednički život.

Zovu ih japanskim ‘Harryjem i Meghan‘ zbog toga što im je ljubav važnija od titule i novca. Bivša princeza Mako i njezin suprug odletjeli su iz Tokija u New York kako bi započeli zajednički život.

Bivša japanska princeza Mako, prva i najstarija kći princa Fumihita i princeze Kiko te nećakinja japanskog cara Naruhita, viđena je u međunarodnoj zračnoj luci Haneda u Tokiju kako odlazi sa svojim suprugom Keijem Komurom u novi, za nju bolji život.

Oboje su bili ležerno odjeveni, čime su suptilno poručili da ih tradicija i formalnost više ne zanima, a u New Yorku će živjeti u skromnom stanu. No, to je bila njihova želja otkako su se upoznali prije pet godina tijekom studiranja na sveučilištu u Tokiju.

image

Mako i Kei Komuro na aerodromu u Tokiju.

PHILIP FONG/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Tko je japanska princeza Mako, koja se zbog ljubavi odrekla svega? Izgubila titulu i novac, no to joj nije nimalo važno

Mako je odlučila prkositi japanskim običajima i udati se za zaručnika bez tradicionalne šintoističke ceremonije, a da bi sve to mogla realizirati, morala se odreći kraljevske titule.

Da je ne zanima ništa osim ljubavi, dokazala je i time da je odbila oko 150 milijuna jena (oko 8,6 milijuna kuna) od japanske vlade koji se kao naknada daju ženskim članicama obitelji koje zakon prisiljava da se nakon udaje odreknu svog kraljevskog statusa.

image

Mako se svega odrekla zbog ljubavi.

PHILIP FONG/AFP/PROFIMEDIA PHILIP FONG/AFP/PROFIMEDIA

No, njihova ljubav je od početka bila obavijena kontroverzama i zabranama. Iako su im s terminala u Tokiju okupljeni srdačno mahali, ne zaboravlja se da japanska javnost nije blagonaklono gledala na sjedinjenje princeze i pučanina. Par se zaručio još 2013. godine, no vjenčanje je odgođeno zbog financijskog spora Komurove majke i njezina bivšeg zaručnika. Naime, on je navodno platio četiri milijuna jena za Komurovo obrazovanje koje je mladić potom trebao vratiti nakon studija.

Kako bi osigurao da ništa ne stane na put njihovoj ljubavi, Komuro je završio studij ove godine u travnju i izdao priopćenje u kojem je pokušao objasniti što se točno dogodilo te ponovio da želi pod svaku cijenu oženiti Mako, što je ona i potvrdila.

image

Bivša princeza Mako i Kei Komuro.

SHIZUO KAMBAYASHI/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Zabranjena ljubav je pobijedila: Japanska princeza udala se unatoč svemu što joj je stalo na put, a vjenčanica je sve iznenadila

No, bez obzira na sve zabrane, tradiciju i neodobravanje, Makin otac Fumihito, mlađi carev brat, podržao je njihov brak.

"Mislim, odobravam njihovo vjenčanje. Ustav kaže da se brak može temeljiti samo na obostranom pristanku muškarca i žene. Ako to zaista žele, mislim da je to onda nešto što moram poštovati kao roditelj", rekao je Fumihito.

I tako se Mako udala za Keija Komura bez tradicionalnih obreda i financijske naknade, ali ono što je najvažnije u cijeloj ovoj priči jest - da su njih dvoje sretni!

Linker
26. travanj 2024 15:43