Profimedia, Film Stills
tužna vijest

Preminula glumica Doris Day, holivudska diva koju život nije mazio

Holivudska glumica koja je slavu stekla u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća preminula je u 98. godini života. Poznata je po zaraznom osmijehu, no život glumicu nije mazio.

Holivudska glumica koja je slavu stekla u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća preminula je u 98. godini života. Poznata je po zaraznom osmijehu, no život glumicu nije mazio.

Glumica, pjevačica i pobornica za prava životinja, Doris Day preminula je mjesec dana nakon svog 97. rođendana. Njezina dobrotvorna organizacija Doris Day Animal Foundation objavila je tužnu vijest o smrti.

Glumica je preminula u ponedjeljak, u svom domu u Kaliforniji, objavljeno je na stranici. Smrt su uzrokovale posljednice teške upale pluća, a kako je navedeno, posljednje trenutke života provela je okružena s najmilijima te u dobrom psihičkom stanje te čistog uma. Poznata po ulogama u filmovima Calamity Jane, Pilow Talk i Love Me or Leave Me, diva plave kose i zaraznog osmijeha u 50. godini života se umirovila od svijeta showbiza i posvetila dobrotvornom radu sa životinjama.

Doris Day, 1950s., Image: 98298884, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett

Uz filmske uloge, poznata je kao pjevačica divnog glasa koja je nastupala u mjuziklima, dramama i komedijama koje su je proslavile u zlatnom dobu Hollywooda. Punog imena Doris Mary Ann Kappelhoff, za života je snimila više od 50 filmova i 650 pjesama, prvu filmsku ulogu odigrala je 1948. godine u humorističnom mjuziklu 'Romance on the High Seas', nakon čega joj je karijera krenula uzlaznom putanjom. Uloga koja ju je obilježila i za koju je sama smatrala da je bila njezina najbolja je u filmu 'Love Me or Leave Me'.

LOVE ME OR LEAVE ME, Doris Day, James Cagney, 1955, Image: 97958901, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
Doris Day u filmu 'Love me or leave me'

Filmski uspjeh omogućio joj je i da dobije svoj show 'The Doris Day Show' koji se od 1968 do 1973. prikazivao diljem Amerike te je glumila uz bok s najpoželjnijim glumaca tog vremena poput Clarka Gablea, Caryja Granat, Roda Taylora, Kirka Douglasa i ostalih. Nakon završetka svoje emisije, posvetila se radu sa životinjama i osnovala svoju dobrotvornu organizaciju koja nosi njezino ime.

Prije filma, njezina ljubav je bio ples. 1935. godine formirala je plesni duo s Jerryjem Dohertyjem 'Doris & Jerry' s kojim je nastupala u rodnom Cincinnatiju. Od plesačke karijere morala se oprostiti 1937. godine, nakon prometne nesreće u kojoj je zadobila tešku ozljedu noge.

DORIS DAY 
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 95034807, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
Profimedia, Film Stills

Iako je svojom pojavom zračila pozitivom i dobrim raspoloženjem, njezin život nije uvijek bio takav. Glumica je za života imala četiri braka i burne ljubavne odnose koji su bili obilježeni mračnim događajima, a djetinjstvo je obilježila očeva nevjera zbog koje se njezina obitelj raspala.

S trombonistom Al Jordanom je uplovila u prvi brak koji je trajao od 1941. do 1943., a imali su sina Terryja Melchera. Glazbeni producent i tekstopisac bio je njezino jedino dijete koje je tragično izgubila 2004. godine. Terry je preminuo od posljedica raka kože, pet mjeseci nakon što je Day dobila Predsjedničku medalju slobode od predsjednika Georgea W. Busha. "Terry je bio moja jedina ljubav u životu", rekla je jednom prilikom.

Brak s Jordanom nije bio bajka - zbog fizičkog zlostavljanja Doris ga je napustila, a nedugo nakon toga on je počinio samoubojstvo pištoljem. Ljubav se pretvorila u patološku ljubomoru, kazala je Day jednom prilikom te se njezin život pretvorio u noćnu moru. Kako je ispričala, suprug je nasrnuo na nju već drugog dana bračnog života, nakon što je vidio svadbeni poklon njezinog kolege iz benda. U svojim memoarima je napisala kako bi ga odmah ostavila, da nije ostala trudna s Terryjem. Zlostavljanje se nastavilo i za vrijeme trudnoće, sve dok se konačno nije odlučila na rastavu.

Apr 12, 1955 - London, England, UK - America's sweetheart DORIS DAY (Doris Mary Ann von Kappelhoff)with her second husband MARTY MELCHER portrayed in Claridges Hotel in London. A vivacious blonde with a wholesome image, she was one of the most prolific actresses of the 1950s and 1960s. Able to sing, dance, and play comedy and dramatic roles, she has been an all-round star whose personality has permeated many popular and diverse movies. Her film career came to an end with the death of her husband/manager/producer Marty Melcher. Left penniless and deep in debt through a series of Melcher's sordid investments, Day soon bounced back. Awarded a 22-million-dollar settlement, Day found success in television with The Doris Day Show., Image: 210160772, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
Doris Day i suprug Marty Melcher

Doris Day imala je i kratku aferu s Ronaldom Reganom, a drugi brak bio je sa saksofonistom Georgeom Weidlerom s kojim je ljubav trajala tri godine. Ipak, njezina najveća ljubav bio je filmski producent Martin Melcher za kojeg se udala 1951. Brak je trajao sve do njegove smrti 1968. godine, no tada je saznala i gorku istinu da je potrošio svu njihovu ušteđevinu i ostavio ju u dugovima.

"Činilo se kao da sam pronašla čovjeka s kojim mogu živjeti mirnim i sretnim životom, dok se sve nije urušilo. Zaveo me čovjek s kojim sam spavala, koji je posvojio mog sina, bio moj menadžer i vodio poslovni život", rekla je jednom prilikom. Na kraju je dobila oko 22 milijuna dolara zbog prevare i zloupotrebe.

Osam godina nakon njegove smrti, sreću je pronašla u zagrljaju 13 godina mlađeg Barryja Comdena. Za njega se vjenčala 1976. godine i na koncu razvela četiri godine kasnije. Comden je preminuo 2009. godine, a kao razlog prekida naveo je kako se Day više brinula o životinjama nego o njemu.

Linker
27. travanj 2024 00:25