tužni odlasci

Preminula još jedna zvijezda ‘Boljeg života‘! ‘Magistar Đorđević‘ otišao svega par tjedana nakon svog mlađeg kolege

Poznati srbijanski glumac Vlasta Velisavljević, najpoznatiji po ulozi magistra Đorđevića u seriji ‘Bolji život‘, preminuo je u 95. godini života u Beogradu nakon što je prije desetak dana hospitaliziran zbog komplikacija uzrokovanih koronavirusom.

Cijenjeni srbijanski glumac, koji je u dugogodišnjoj karijeri ostvario oko 350 filmskih, televizijskih i kazališnih 350 uloga, cijepio se u siječnju protiv Covida-19, ali zlokobni virus ipak je bio jači.

- To se dogodilo onako iznenada, stalno je provjeravao zdravlje. Cijele prošle godine nismo izlazili, sve su nam donosili do vrata. Sada je izlazio malo oko registracije automobila, i mislim da se tada zarazio - rekla je prije tjedan dana medijima Vlastina supruga Nada, izrazivši nadu da će glumac biti bolje.

Pobjegao iz nacističkog logora, a preživio je i Goli otok

Na žalost, to se nije ostvarilo. Velisavljević je izgubio bitku s Covidom-19, a iza sebe je ostavio uzbudljiv i ispunjen život. Rođen 1926. u Beogradu, glumom se počeo baviti kao 14-godišnjak. Snove o životu na kazališnim daskama prekinuo je Drugi svjetski rat tijekom kojeg je kao 17-godišnjak 1943. uhićen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde. Iz njega je uspio pobjeći, međutim kasnije je i u Jugoslaviji završio u zatvoru. Poslije rata, s nekoliko prijatelja pokušao je pobjeći u Ameriku, ali je bio uhićen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji. Kasnije proveo i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine jer nije htio izdati prijatelja, pukovnika u JNA, optuženog da je staljinist.

image
Prije svega pet godina, vitalni i energični Vlasta Velisavljević gostovao je u zagrebačkom HNK s predstavom 'Uobraženi bolesnik'.

MARKO TODOROV/CROPIX

Surađivao je s brojnim kazališnim i filmskim redateljima, glumio je u gotovo svim beogradskim kazalištima, ali matično mu je bilo Jugoslavensko narodno pozorište. U njemu je samo u predstavi 'Buba u uhu' nastupio više od 1600 puta.

Veliku popularnost postigao je i s TV serijalom 'Bolji život', u kojem je tumačio magistra Đorđevića.

Odlazak Velisavljevića dogodio se samo nekoliko tjedana nakon smrti Borisa Komnenića, njegovog kolege iz TV serijala 'Bolji život'. Komnenić je u serijalu glumio Sašu Popadića, a preminuo je početkom ožujka u 64. godini u Beogradu nakon teške bolesti.

Velisavljević je posljednji put u Zagrebu nastupio 2017. kada s predstavom Jugoslavenskog dramskog kazališta 'Hamlet' gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu. Glumio je duha prinčeva oca, a unatoč poznim godinama, makedonski redatelj Aleksandar Popovski nije ga štedio, nego ga je počastio golemim tekstom koji je Velisavljević učio napamet.

Prije samo nekoliko mjeseci Vlasta je u srbijanskim medijima govorio o borbi s koronavirusom Covid-19.

- Čuvao sam se i još se čuvam. Gadno je kada imate neki problem druge vrste što se tiče zdravlja, pa onda zbog korone druge djelatnosti u medicini ne rade ili rade sa smanjenim kapacitetom. Sve je donekle zatvoreno. Sada se ne možemo kontrolirati kao ranije. Ili možemo manje. Kao i ostali svijet, tako se čuvam i ja - rekao je nedavno Vlasta Velisavljević, ne sluteći da ta borba neće biti dovoljna.

Linker
17. travanj 2024 08:40