Otišao RICHARD DONNER

Preminuo redatelj kultnih filmova ‘Goonies‘ i ‘Smrtonosno oružje‘: Oglasili se Mel Gibson i Steven Spielberg

Smrt holivudskog redatelja oplakuju kolege glumci koji su s njim surađivali od 1961. godine, otkada kreće njegova karijera na filmu.

Legendarni holivudski redatelj i producent Richard Donner preminuo je u ponedjeljak u 92. godini života. Smrt je potvrdila njegova supruga i producentica Lauren Schuler Donner. Uzrok smrti nije poznat.

Svoj najveći doprinos kinematografiji dao je sedamdesetih i osamdesetih, režirajući kultni klasik Goonies iz 1985. godine te film o superherojima - Superman. On ga je ujedno i 1978. godine lansirao u zvijezde te promijenio način na koji su se dotad prikazivali superheroji u filmovima. Kao redatelj debitirao je 1961. godine u akcijskom filmu X-15 u glavnoj ulozi s Charlesom Bronsonom. Steven Spielberg, koji je napisao scenarij za film Goonies, za Variety je govorio o svome pokojnom prijatelju.

image
Na setu filma "The Toy" 1982. godine.
COLUMBIA/MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

“Bio je nadaren za toliko žanrova. Kad ste u njegovom društvu, to je kao da se družite s vašim omiljenim trenerom, najpametnijim profesorom, najžešćim motivatorom, najljubaznijim prijateljem, najvećim saveznikom i - naravno, najvećim Goonijem od svih nas”, rekao je Spielberg. Dodao je kako je bio veliko dijete te kako je i dalje šoku zbog njegova odlaska.

Donner je karijeru je započeo kao glumac, a potom kao redatelj televizijskih formata. Surađivao je i s Mel Gibsonom na filmu “Smrtonosno oružje”, pa se slavni glumac i redatelj prisjetio se njihovih suradnji.

Čitajte i: 'Smrtonosno oružje' ipak dobiva peti nastavak: Opet ćemo uživati u humoru Mela Gibsona i Dannyja Glovera

“Moj prijatelj, moj mentor! Koliko sam samo stvari naučio od njega”, rekao je Gibson i izjavio kako je uvijek bio ponizan i u svim projektima ego ostavio sa strane.

Oglasio se i Sylvester Stallone, koji je glumio u Donnerovom filmu "Ubojice" iz 1995. godine.

"Uživao sam raditi s njime, bio je izuzetno talentiran! Sjajan smisao za humor, njegov je smijeh bio poput grmljavine", rekao je.

Linker
24. travanj 2024 01:06