Josip Čekada
silazna putanja

Prokletstvo ili samo mit? Domaći bračni brodolomi iza kojih stoje nemilosrdne brojke

Sigurno ste čuli za izreku da je sedma godina braka krizna. Riječ je o psihološkoj teoriji da nakon sedam godina sreća i zadovoljstvo u vezi naglo počinju ići nizbrdo, sudeći koliko je parova ta godina bila prekretnica, čini se da izreka uopće nije daleko od istine.

Dr. Joseph Cilona, klinički psiholog iz New Yorka objasnio da je cijeli taj pojam prokletstva sedme godine braka zapravo baziran na statistici koja pokazuje da se značajan postotak razvoda događa upravo oko sedme godišnjice braka.

- Istraživanja su pokazala da mnoge osobe koje su u braku tada počinju osjećati značajniji pad u zadovoljstvu i osjećaju ispunjenosti brakom. Ti osjećaji počinju imati svoju silaznu putanju već od druge godine braka i nastavljaju sve do sedme, a tada za parove nastupa trenutak kad trebaju donijeti odluku žele li dalje tako ili ne - kaže dr. Cilona dodajući da je to, na neki način i logično jer je nemoguće zauvijek biti u fazi medenog mjeseca.

Kriza u braku tijekom sedme godine nedavno je rezultira krahom braka voditeljice Doris Pinčić i glazbenika Borisa Rogoznice. Vjenčali su se 6. rujna 2013. godine u zadarskoj katedrali Sv. Stošije. Tada je Doris bila velika zvijezda u usponu, u svijet slavnih lansirala ju je serija 'Larin izbor', nakon koje su uslijedile velike poslovne prilike. Boris je itekako bio svjestan da je pronašao osobu za sebe, ali njihov odnos nikada nije idealizirao.

Zadar, 060913.
Danas su se u zadarskoj katedrali sv. Stosije vjencali mlada glumica Doris Pincic i Boris Rogoznica.
Na fotografiji: Doris Pincic i Boris Rogoznica.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Hanza Media
Doris Pinčić i Boris Rogoznica na svojoj svadbi 2013. godine

"Imam dosta prijatelja koji su stalno u nekim sukobima sa svojim bračnim partnerima, po tom nekom prosjeku ni mi nismo daleko od njih. I mi imamo trzavice, sukobe, ali mogu reći da nam nije u interesu da bračni život provedemo u svađi. Svjesni smo da, ako smo već skupa, moramo probleme svesti na minimum. Poanta bračnog života je u tome da partnera usrećiš, da mu ponudiš sretan život, daš mu sebe, daš mu ljubav", rekao je glazbenik kad smo ga ugostili u Speed Dateu.

Reportaza Doris i Boris Rogoznica 
Sukosan
Fotograf Matej 240719
Matej Dokić
Još prošle godine bračni par je ljetovao zajedno u Sukošanu...

Kraj braka ove ionako kataklizmičke godine nedavno su potvrdili i olimpijac Filip Ude i njegova supruga Ana. Vjenčali su se u lipnju 2013. u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, gdje su oboje rođeni. Filip i make-up visažistica dobili su u svibnju 2017. kćer Evu, zbog koje će dati sve od sebe da budu u dobrim odnosima kao roditelji.

promo
Nemilosrdna statistika nije im išla u korist...

Novinar i redatelj Robert Zuber i novinarka Diana Roko i sami su dio nemilostrde statistike. Tik pred sedmu godišnjicu odlučili su da svatko ode svojim putem. Nakon toga je novinarka i voditeljica uvijek naglašavala da su zadržali korektan odnos na koji iznimno ponosna.

Bračnoj sreći instruktorice fitnessa Monike Imerović i višestruki državni prvak u body buildingu Sandija Imerovića došao je krajem 2019. Idiličan odnos je trajao sedam godina gdje su postali poslovni parteri i supružnici, ali objavom na Instagramu Monika je javila svima da se razvode. "Ne postoje treće osobe, ne postoji neka velika drama. Ljudi se mijenjaju s godinama. Ja ću uvijek biti ležaljka, pritom misleći na sportske trkaće motore, a Sandi chopper. I to vam je slikovito zašto je priči došao kraj. Hvala vam na svemu. I samo gas."

I statistika u svijetu je nemilosrdna. I njima je presudila prokleta sedma godina:

Nakon sedam godina braka odlučili su se rastati glazbenici Jennifer Lopez i Marc Anthony. 'Odlučili smo okončati brak', naveo je par u zajedničkoj izjavi za časopis People. Dodali su da im je to bila teška odluka, no da su se dogovorili oko svega.

Sedma godina braka bila je tragična i za glumce Brada Pitta i Jennifer Aniston, a svoj razvod su potvrdili časopisu People. 'Želimo objaviti da smo nakon sedam godina braka odlučili svatko krenuti svojim putem. Rastava je zajednička odluka. Sretni smo što ćemo ostati odani prijatelji i nastaviti jako cijeniti jedno drugo.'

373073 01: 09/12/99. Los Angeles, CA. Brad Pitt and Jennifer Aniston arrive at the
Getty Images
Dodjela Emmyja 12. rujna 1999.

Pjevačica Madonna i redatelj Guy Ritchie također su se razveli nakon sedam godina braka. Kao razlog prekida braka Madonna je navela otuđenje zbog poslovnih obveza. Ipak, pravi razlog, naveli su mediji, ležao u stalnim svađama supružnika oko djece i mjesta u kojem će živjeti.

Čitajte i:

Boris Rogoznica ne krije svoje osjećaje nakon razvoda: 'Bebo, ne štede nas nimalo, ali mi se ne damo'

Nives Celzijus o propalom braku s Dinom Drpićem: 'Iz njega nisam izašla nešto pametnija'

Dražen Čuček prvi put govori o propalom braku: 'Nedostajao mi je osjećaj poštovanja, moj osobni prostor, sloboda i glas...'

Linker
23. travanj 2024 08:17