Čestitke!

Prva medalja nakon osam godina! Sjajni Zubčić ostvario uspjeh karijere: Naš skijaš je drugi na svijetu

Naš sportaš je ove sezone u sjajnoj veleslalomskoj formi, što je dokazao i u svojem izlasku na talijansko skijalište, gdje se popeo na postolje.

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić (28) uspio se u svojoj petnaestoj utrci na Svjetskim prvenstvima prvi put popeti na postolje: u talijanskom skijalištu Cortina d'Ampezzo osvojio je srebro u paralelnom veleslalomu. Zubčić je ove sezone u sjajnoj veleslalomskoj formi, što je dokazao i u svojem prvom izlasku na talijansko skijalište. U paralelnom slalomu uspio je doći do finala, ali tamo je u prvoj vožnji napravio jednu veću pogrešku, što je bilo dovoljno Francuzu Mathieu Faivreu da bude brži za 0.48 sekunde. Ipak, unatoč porazu u finalu Zubčić je ostvario golemi uspjeh, što se vidi i po tome da je dosad na Svjetskom prvenstvu najbolji rezultat bilo deveto mjesto 2017. u St. Moritzu.

image
Filip Zubčić osovjio je srebrnu medalju u paralelnom veleslalomu.
ANDREAS SOLARO/AFP/PROFIMEDIA

U osmini finala izbacio je Nijemca Stefana Luitza, a u četvrtfinalu je bio brži od Amerikanca Radamusa Rivera. U polufinalu je hrvatski skijaš protiv Švicarca Loica Meillarda imao i malu pomoć pravila. Naime, iako je u prvoj je vožnji zaostao više od pola sekunde, no pravila kažu da u drugoj vožnji njegov početni zaostatak može biti najviše 50 stotinki. Kako je u drugoj bio brži 52 stotinke prošao je u finale, dok je Meillard je na kraju osvojio broncu.

Čitajte i: Sve njegove ljubavi: Naš najbolji skijaš otkrio pomagačicu u treningu, ali i novu djevojku

Prva je to medalja za hrvatsko skijanje nakon kombinacijskog srebra Ivice Kostelića u Schladmingu 2013. godine, te deseta ukupno.

Odličan kraj sezone

Ova je sezona za Zubčića počela prilično neugodno. Već se na ljetnim kondicijskim priprema u Delnicama zarazio koronavirusom Covid-19, a da je bolestan, shvatio je po simptomima poput povišene temperature, kašlja, bolova u leđima te gubitka osjeta okusa i mirisa. Srećom, to nije utjecalo na njegovu fizičku spremu i pripremu za nadolazeće utrke. Naravno, kada su počela skijaška natjecanja i on je vidio promjenu.

image
Naš Filip Zubčić, Francuz Mathieu Faivre i Švicarac Loic Meillard na postolju.
ANDREAS SOLARO/AFP/PROFIMEDIA

"Ionako ne izlazim u restorane barove, a noćna zabava nikad nije ni dolazila u obzir. Jedino se promijenilo to što je oko nas sve pusto, a maske su postale posvuda obavezne, čak i prilikom ogleda staze uoči utrke", kazao je Zubčić.

Čitajte i: Tamara je napustila skijanje zbog zdravlja, no brat je prije svega! Filip Zupčić sa sestrom dijeli sve

Ovo bi mogao biti tek početak Filipovog najuspješnijeg Svjetskog prvenstva. Pred njim su utrke u veleslalomu, gdje je jedan od favorita, i slalomu. Ako na njima odvozi najbolje što zna, nije nimalo nemoguće da se u rodni Zagreb vrati i s više medalja.

Sportska priča Filipa Zubčića počela prije dvadeset godina na Sljemenu. Sestru Tamaru i njega skijati je naučila mama Jasna, državna kadetska prvakinja u veleslalomu, a jedna od najzabavnijih obiteljskih priča je ona o Filipovoj prvoj utrci - na kojoj je fulao sva vrata. No, već iduće godine počeo je pobjeđivati i tako nastavio do današnjih dana. Skijaški su znalci njega i sestru još kao klince proglasili nasljednicima Janice i Ivice Kostelića, jer su oboje u svojim kategorijama dugo bili nepobjedivi. A Tamari je sad najveće zadovoljstvo s bratom analizirati i slaviti njegove uspjehe - poput današnjeg srebra u paralelnom veleslalomu.

Linker
18. travanj 2024 07:11