Nije sve išlo glatko

Prvi put otputovali u inozemstvo otkako je počela pandemija: Princ William i Kate na važnom putovanju

Na prvoj turneji od početka izbijanja pandemije, William i Kate nisu svugdje dobrodošli, u karipskom raju Belizeu, postoje i oni koji se bune protiv kolonijalizma.

Prvi put od početka izbijanja pandemije, princ William i Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, zaputili su se na inozemnu turneju. Karipsku turneju koja će trajati punih tjedan dana, započeli su u Belizeu, gdje ih ipak nisu dočekale “rajske” okolnosti. No, to nije spriječilo budućeg kralja i njegovu suprugu da ovim službenim putovanjem obilježe 70 godina na tronu kraljice Elizabete II. Osim Belizea, Kate i William posjetit će Jamaicu te Bahame.

Kako smo i navikli Kate Middleton uvijek pazi na detalje, tako je i sada za prvi dan svojom odjećom odala počast domaćinima, plavom bojom kostima odala je priznanje zastavi belizea, a komplet od plave čipke potpisuje njena omiljena dizajnerica Jenny Packham. Uz kostim koji prati liniju tijela, Kate je odabrala stiletto salonke te clutch torbicu u istoj nijansi. Princ William također je odabrao svijetlo plavo odijelo. Kraljevski par dočekala je guvernerka Belizea Froyla Tzalam i njen suprug Daniel Mendez.

image

Kate Middleton i princ William na karipskoj turneji.

ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nakon pozdravnih počasti i dobrodošlice na aerodromu, Kate i Williama primio je premijer Belizea Juan Antonio Briceño, u zemlji poznatiji kao Johnny Briceño.

Iako su predstavnici Elizabete II., (kraljica je formalni suveren Belizea, članice Commonwealtha), Kate i William nisu svugdje dobrodošli. Trebali su posjetiti selo i farmu podnožju planina Maya gdje se na održiv način uzgaja kakao, no mještani su organizirali prosvjed protiv kolonijalizma i usprotivili su se ideji da se njihovo nogometno igralište iskoristi kao priručni heliodrom za helikopter kojim su trebali stići visoki gosti, piše People.

Ništa od farme kakaa

Guvernerka Froyla Tzalam pokušala je nagovoriti prosvjednike da ipak prime Kate i Williama, a da se pitanje kolonijalizma riješi kasnije, ali seljani ostaju pri svome. Tako kraljičin unuk ipak neće posjetiti farmu kakaa. Iz prinčeva ureda u Kensingtonskoj palači nema komentara, a nije se oglasila ni Buckinghamska palača (odnosno dvorac Windsor kamo se kraljica nedavno preselila) premda joj je, zacijelo, žao zbog neugodne situacije.

image

Kate i William s premijerom Johnnyjem Briceñorom i njegovom suprugom Rosanom.

ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Princ William i Kate oduševili pučane: ‘Toliko su prizemni. Bit će fantastični kralj i kraljica‘

William je s bakom razgovarao o cjelotjednoj turneji tom prelijepom zemljom koju je posjetila 1984., te 1995. Pratio ju je suprug Phillip, vojvoda od Edinburgha čija će se prva obljetnica smrti obilježiti u utorak, 29. ožujka, u Westminsterskoj opatiji. Bit će to tužno prisjećanje: uz kraljicu neće biti Harry, koji je odbio doći zbog svađe sa Scotland yardom, a William je sa suprugom Kate na ne baš ugodnom zadatku.

Linker
15. travanj 2024 23:05