Dino Rađa
 Tomislav Kristo / Hanza media
Skrbio o njemu čitav život!

Rađa školovao liječnika, Josip mu je kao četvrti sin: 'Otpratio sam ga od trećeg mjeseca do danas, veliki je to ponos'

Iako ne voli o tome pričati, Dino Rađa pomogao je u školovanju sada mladog liječnika Josipa Silovića koji se rodio pet dana nakon što mu je otac ubijen u Vukovaru. Bivši košarkaš kaže da mu je 27-godišnji Josip poput njegovog vlastitog djeteta, a neizmjerno je ponosan što je danas doktor.

"Ne volim o tome pričati jer to radim iz svog gušta, a ne da bih se pohvalio u javnosti... Ali imam jedno dijete iz Slavonije kojem je otac poginuo prije nego što se rodio, u Vukovaru. Ima 27 godina taj momak, čovjek, ja njega doživljavam kao svoje dijete. Otpratio sam ga od trećeg mjeseca do dan danas. Doktor je i to je veliki ponos... On je moj. Ima još ljudi kojima sam plaćao operacije u Americi, djece koju pomažem školovati....", ispričao je Dino Rađa (52) u HRT-ovom talk showu "U svom filmu" autorice i voditeljice Tončice Čeljuske.

Sportska veličina Dina Rađe poznata je nadaleko, dok je ona ljudska uvijek bila sa strane. Prvenstveno zato što on sam o tome nikada nije želio previše pričati niti se činjenicom da nekome pomaže hvaliti. A činjenica da je pomogao u odrastanju i školovanju danas 27-godišnjeg liječnika - mladom Josipu Siloviću znači cijeli svijet.

Zagreb, 241019.
KD Lisinski.
Humanitarni koncert Danijele Martinovic u suradnji sa Zakladom Hrvatska za djecu. 
Na fotografiji: Dino Radja, Viktorija Radja.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza media
Viktorija i Dino Rađa

Kako je i kada sve počelo?

Liječnik Jaroslav Soudil u Poljskoj je ispričao Rađi, Draženu Petroviću, Velimiru Perasoviću, Žanu Tabaku i Stojku Vrankoviću priču o dječaku koji se rodio 1993. godine, svega pet dana nakon što mu je otac poginuo u ratu. Majka i sin ostali su sami, usred teške neimaštine i rata. Svih ih se dojmila ta priča, ali par dana kasnije je tragično poginuo Dražen Petrović i riječi doktora Soudila jednostavno su pale u drugi plan. No, Dino nije zaboravio, odlučio je da će Josip imati sve što mu treba za normalan život.

--> Veliko slavlje u obitelji Rađa: O njihovoj ljubavnoj priči mogao bi se snimiti film

Tako nekako ide početak priče o Josipu i Rađi, a koju je prije šest godina donio Jutarnji list.

"Nije to nikad bilo pitanje novca. Puno više od toga je kad vas takva veličina kao što je Dino Rađa nazove pa pita: "Kako si?" Pa kad vas pozove na ljetovanje, pa od njega tražite autograme za svoje prijatelje. A onda vam se javi na fejs i napiše da je vidio da sam bio u noćnom izlasku i da sljedeći put budem malo oprezniji. Na takvim stvarima ne znaš ni kako zahvaliti", rekao je tada 21-godišnji Josip koji Rađu gleda poput starijeg brata. Humanim činom Rađa je uvelike pomogao odrastanju i obrazovanju čovjeka koji će sada svoj život posvetiti pomaganju drugima. Ljepše nagrade za dobro djelo, a sigurno bi se i Dino složio, nema.

Prvi je put priču o Rađi i Josipu donijela Danijela Trbović u emisiji "8. kat", a onda je sam Rađa otkrio da je to točno te da pomaže u školovanju još nekoliko djece.

Zagreb, 050319.
Savska 160, Griff bar.
Na fotografiji: Dino Radja.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / Hanza media
Dino Rađa

Linker
25. travanj 2024 06:01