Ranko Šuvar / Hanza media
PONOVNO U PRITVORU

Rajko i Snježana Dujmić: Više od 30 godina romantike i ljubavnih pjesama u sjeni poroka, svađi i prijetnji

Glazbenik Rajko Dujmić završio je u zatvoru zbog prijetnji i fizičkog napada na svoju suprugu i to nije prvi put: njihova ljubav koja traje više od 30 godina ispunjena je romantičnim gestama i ljubavnim pjesmama, ali i svađama, prijetnjama i rehabilitacijama.

Kako javlja Jutarnji list, glazbenik Rajko Dujmić (64) prije tri dana je završio u Remetincu nakon što ga je supruga Snježana prijavila jer ju je udario te joj prijetio. On tvrdi kako se ničega ne sjeća te da je bio jako pijan, a nakon svega mu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Ova prijava zbog obiteljskog nasilja nije prva za glazbenika: prije četiri godine jednako je tako završio u Remetincu nakon što su susjedi na molbe njegove supruge pozvali policiju, a kasnije je ona izjavila kako je to učinila samo da izbjegne daljnji sukob.

Nakon što je pušten na slobodu, par je svoje dane većinom provodio u svojoj kući u Gorskom Kotaru, gdje je Rajko nastavio raditi na svojoj glazbi, nakon što se rastao s kolegama iz Novih fosila i stvarno se činilo kako je pronašao svoj mir.

Zagreb, 041218.
Studio Bajsic, HRT.
Medijsko druzenje: Dobro nam dosla, Dora 2019
Na fotografiji: Rajko Dujmic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / Hanza Media

I dok će krajem ove godine slaviti 29. godišnjicu braka, vezu su im, osim romantičnih gesta i ljubavnih pjesama, obilježili poroci, svađe i rehabilitacije. Zagrebački hit mejker i njegova supruga su se tijekom svih tih godina svađali, a policija je intervenirala više puta. 2009. godine se devet godina mlađa Snježana čak i iselila iz zajedničkog stana, ali se nakon nekoliko mjeseci vratila. Sve te probleme su redovito "meli pod tepih" pod izlikom velike ljubavi koja uvijek pobjeđuje, pa će tako vjerojatno biti i ovog puta. Naime, Snježana je prije četiri godine svojeg supruga koji je priveden zbog napada čekala ispred Remetinca, iako je intervjuima prije toga otkrila da ju je stisnuo za vrat i pokušao izbaciti iz stana.

Par se upoznao 1982. godine u Primoštenu, kada je Rajko već bio vođa legendarne grupe Novi fosili, a ona maturantica nakon nastupa došla po autogram za svoju majku. Popularni glazbenik svoju je obožavateljicu odveo na piće, ubrzo i na večeru. I dok ju je učio kako se jedu škampi, prisjetila se Snježana Šimek-Dujmić u intervjuu za Gloriju, oboje su postali svjesni da su jedno u drugome pronašli životnu ljubav. Za djevojku odraslu uz oca, koji nije prestao piti dok nije teško obolio te je tukao nju i njezinu majku, osjećajan muškarac koji piše tako nježne stihove bio je otkriće.

S druge strane, i Rajko Dujmić imao je svoje demone iz mladosti. U intervjuu za Globus izjavio je da je odrastao u neimaštini, u malom stanu u Crnčićevoj ulici živio je s mamom, bakom, ocem i podstanarom, pa je već s 13 godina počeo svirati klavijature u tadašnjem Intim baru da bi financijski pomogao obitelji. Kad je upoznao Snježanu, iza sebe je imao vezu s Vesnom Srećković, majkom njegovog sina Tina, kao i s nekim drugim poznatijim i manje poznatim ženama. No, Snježana je bila jedina s kojom je otišao pred oltar krajem 1990. godine: vjerovao je da ga samo ona razumije i da će mu biti supruga koja će ga dočekivati s ručkom i večerom, brinuti se o njemu, biti uz njega ne samo u lijepoj haljini na festivalima i koncertima, nego i kad je loše volje, umoran, neispavan, nesretan...

A i ona se potpuno saživjela s ulogom žene u sjeni slavnog muža, koja drži sva četiri kuta u kući, da bi on mogao maštati, sanjariti, pisati najljepše pjesme. Bila je jako ponosna na njega, i uvijek na njegovoj strani. A imala je i razloga. Rajko Dujmić je među deset najizvođenijih estradnih autora, koji je napisao više od 1800 pjesama: velike hitove Novih fosila kao što su “Milena”, “Košulja plava”, “Da te ne volim” i “Reci mi tiho, tiho”, “Skitnica”, koju je napisao za Jasnu Zlokić, “Umoran sam” za Jasmina Stavrosa” ili “O, Ana” za Srebrna krila. Njegova pjesma “Rock Me” je 1989. pobijedila na Euroviziji u Lausannei. Iza njega je više od 45 milijuna prodanih nosača zvuka, kao i glazba za brojne TV serije i filmove, a dobio je i Porin za životno djelo. Svojoj supruzi Snježani 1987. posvetio je pjesmu “Dijete sreće”.

Zagreb, 230418. 
Vatroslav Lisinski.
Goran Karan odrzao koncert na kojem je uz stare hitove predstavio i novi album Glas juga. Na koncertu su gostovali Severina, Petr Graso i grupu Providenca.
Na fotografiji: Rajko Dujmic sa suprugom.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza media

- To može samo genijalni um, a ja sam sudjelovala u stvaralaštvu tog genija, tih ruku ispod čijih prstiju su samo navirale note, u bilo koje doba dana ili noći - rekla je tada za Gloriju supruga Rajka Dujmića.

O ovisnosti svog supruga nikad javno nije govorila. Čak ni kad ga je 2009. napustila. Uvijek ga je branila i pronalazila opravdanja: preosjetljivost, nesigurnost, popustljivost prema svima oko sebe, noći na koncertima i u društvu gdje se najčešće čulo pitanje: Što ćeš popiti?... Imala je razumijevanja čak i kad je pretjerao s alkoholom - jer mu je uginuo pas. Ipak, problema je bilo - i s vremenom su postajali sve veći.

Uoči Božića 2005. policija je u jednom zagrebačkom kafiću kod Rajka Dujmića pronašla 0,8 grama kokaina, za što je platio 3000 kuna kazne. Krajem 2014. Novi fosili su uoči oproštajne turneje po regiji tražili da potpiše ugovor kojim se obvezuje da će dogovoreni nastup odraditi ponašajući se “primjereno i dolično, u trijeznom i od droge čistom stanju”. Taj ugovor - koji on nije htio potpisati - značio je ne samo definitivni razlaz s Fosilima, već i prekid dugogodišnjeg prijateljstva. Sve ga je to prilično pogodilo, jer je prije toga samovoljno otišao na liječenje u psihijatrijsku kliniku Vrapče.

- Ovu oproštajnu turneju, rekao mi je, moram odraditi tako da mi ne padne napamet da prije ili iza koncerta popijem i jednu čašu alkohola jer to ne želim. A vidim da se protiv toga ne mogu izboriti sam. Moram potražiti pomoć liječnika - ispričala nam je tada Snježana Šimek-Dujmić. U bolnici je bio, objasnila je, od 28. rujna do 2. listopada 2014.,, te od 17. do 22. listopada: boravio je na zatvorenom odjelu i ondje su mu zaista mnogo pomogli u tako kratko vrijeme. Iz bolnice je, rekla je Snježana, izašao ranije na vlastitu inicijativu - jer je morao završiti glazbu za jedan dokumentarni film.

- Istina je da sam otišao potražiti pomoć zbog alkoholizma. Ja sam alkoholičar, to ne skrivam. Ali niti jedna moja pjesma nije nastala pod djelovanjem alkohola, ili nečeg još ozbiljnijeg. Svirati u takvom stanju možeš, ali stvarati nove pjesme nikako... Počelo je sve s kupicom vina, a s vremenom se ljubav prema alkoholu pretvorila u ljubav prema raznobojnoj prašini - rekao je Rajko Dujmić u intervjuu za Globus u studenome 2014., te otkrio da je još 1992. zbog predoziranja bio hitno odvezen u Vinogradsku bolnicu.

- Imao sam 16 otkucaja srca u minuti. Doktor Sakoman je skakao po meni reanimirajući me. Slomio mi je tri rebra. Na kraju nije imao izbora nego mi je u srce dao injekciju. Sve sam to gledao odozgo i osjećao se fenomenalno mirno i spokojno. Vidio sam svoju Snježanu kako plače i rida vičući da ne odlazim. Ali, htio sam otići jer sam upao u bijelo blaženstvo...

2015. pak je, za Uskrs, zbog urođene aritmije (zbog koje, prema riječima njegova prijatelja Zrinka Tutića, nije služio ni vojni rok), završio je u bolnici... A već 16. travnja bio je “u elementu”. Pljusnuo je suprugu, koja mu je odgovorila da mu neće dopustiti da je fizički zlostavlja, te je izišao iz stana i sam pozvao policiju. No sutkinja na Prekršajnom sudu u Zagrebu, koja ga je 17. travnja kaznila zbog remećenja javnog reda i mira s tisuću kuna (morao je platiti i sudske troškove), zahtijevala je godinu dana obaveznog liječenja od ovisnosti, tražila je da se iseli iz zajedničkog stana i izrekla uvjetnu kaznu zatvora ako u sljedeća tri mjeseca ponovi prekršaj.

Zagreb, 250915. 
Remetinec.
Istrazni zatvor.
Izlazak glazbenika Rajka Dujmica iz zatvora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media

Nakon toga je Dujmić, kaže njegova supruga, dobrovoljno otišao na liječenje u Bolnicu sestara Milosrdnica i tamo ostao mjesec dana. A u lipnju je potražio pomoć u Terapijskoj zajednici Neovisnost, koju su u Vrbici kod Đakova osnovali bivši ovisnici, ali je Rajko Dujmić tamo izdržao manje od dva mjeseca, a čini se kako se svog poroka nikad nije uspio riješiti.

Zagreb, 130418.
Bogoviceva.
U Caffe baru i Music shopu Nova ploca predstavljeni su izvodjaci CMC festival Vodice 2018.
Na fotografiji: Rajko Dujmic, Jasmin Stavros
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / Hanza Media
S Jasminom Stavrosom prošle godine

Linker
25. travanj 2024 21:24