veliki novac u igri

Rat između Scarlett Johansson i Disneyja bijesni! Povijesna tužba glumice mogla bi promijeniti mnoge stvari

Scarlett Johansson objavila je pravni rat Dinseyju, koji je optužila za kršenje ugovora. Naime, kada su film "Crna udovica" pustili na streaming servis istog dana kada je on objavljen u kinima - glumici su narušili mogućnost višemilijunske zarade.

Scarlet Johansson u četvrtak je tužila Disney za kršenje ugovora. Film o superjunacima, Crna Udovica, gdje Johansson ima glavnu ulogu, trebao se prvo emitirati na velikim platnima, a tek kasnije biti dostupan na malim ekranima. Tradicija je film staviti na streaming platforme nakon 90 dana, no Disney je na isti dan premijere filma, film stavio na svoju streaming platformu, Disney+ .

Zvijezda tvrdi kako je popularni studio prekršio ugovor - u sudskim su dokumentima jamčili ekskluzivnu premijeru u kinima, te je plaća glumice direktno vezana uz zaradu blagajne u kinima.

Prema Wall Street Journalu, ovaj je incident - istovremeno prikazivanje filma u kinima i na streaming platformi Disney+ - glumicu koštao čak oko 50 milijuna dolara.

Johansson u tužbi navodi kako se pričalo o mogućnosti dvostruke objave filma, no da je odlučeno ići tradicionalno - prvo kino, pa onda streaming. Kada su saznali za promjenu, Johansson i njezin tim pokušali su ući u pregovore s Disneyjem, no Disney nije odgovorio.

Glasnogovornik Disneyja Wall Street Journalu ispričao je kako je tužba glumice njemu "uznemirujuća i tužna", te je kao razlog Disneyjevih postupaka naveo pandemiju. Također je napomenuo kako je streaming Crne Udovice na Disney+ glumici do danas donijelo dodatnu zaradu od 20 milijuna dolara, te je negirao bilo kakvo kršenje ugovora.

Čitajte i: Životni put Scarlett Johansson: Od socijalne pomoći do napuštanja majke, ništa je nije pokolebalo na putu do uspjeha

John Berlinski, odvjetnik koji zastupa glumicu, rekao je kako nije bitno što Disney govori da ugovor nije prekršen, te da se ne brine o ishodu jer poznati studio, što god pričao medijima, ima zakonsku obvezu poštovati svoje ugovore.

Ishod tužbe u konačnosti odredit će hoće li se poštivati tradicija - da se filmovi na streaming platforme stave tek nakon perioda od tri mjeseca, nakon što se 90 dana prikazuje u kinima. Ipak, Americi prijeti i četvrti val pandemije, te je posjećenost kina niska. Baš radi zatvorenih i rijetko posjećenih kina, mnogi su studiji odlučili objaviti visokobudžetne filmove koji bi tradicionalno bili u kinima, na svoje streaming platforme. Disney je u proteklih godinu dana objavio više svojih filmova na Disney+, Crna Udovica nije prvi slučaj, već su objavljeni i Mulan i Cruella, a sada i Crna Udovica. Filmove se moglo pogledati i premijerno, isti dan kada su došli u kina, uz nadoplatu 30 američkih dolara Disney+.

image

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Čitajte i: Scarlett Johansson je trudna: ‘Colin i ona su neizmjerno sretni što im stiže prinova‘

Johansson nije prva zabrinuta zvijezda - ova situacija prijeti mnogim glumcima i glumicama, kojima su plaće direktno povezane sa zaradom projiciranja filma u kinima.

Slična se situacija već desila Gal Gadot. Warner Bros odlučio je objaviti Wonder Woman 1984., te odmah omogućiti streaming filma na HBO Maxu, a tom odlukom uznemirili su i glumicu i redateljicu Patty Jenkins. Studio je Gadot i Jenkins nakon pregovora platio 10 milijuna dolara svakoj.

image

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Trenutno Disney ne planira objaviti ostale najavljene naslove na streaming platformu, te mnogi njihov potez nazivaju seksističkim. Motivirana time, ili manjkom zarade, jedna stvar je sigurna: Ishod ove tužbe mogao bi biti jako bitan za glumce, pogotovo one manje poznate.

Linker
19. travanj 2024 13:32