Suzy Wengel
 Livio Andrijić
ŽIVOT JE VIŠE OD HRANE

Razgovarali smo s danskom autoricom popularne dijete zahvaljujući kojoj je skinula 40 kilograma

Skandinavska Sense dijeta novi je trend u svijetu, a iza nje stoji 41-godišnja Suzy Wengel, majka petero djece i direktorica biotehnološke tvrtke koja je i sama prošla kalvariju s kilogramima. Godinama se borila s poremećajem u prehrani, a zbog dijeta je učestalo proživljavala yo-yo efekt - u kratkom vremenu gubila bi 20 ili 30 kilograma, ali bi joj se jednako tako brzo i vratili. Sve dok nije otkrila dobitnu kombinaciju koja se vodi zdravom logikom i na temelju toga osmislila Sense dijetu.

Nakon mnogih razočaranja nakon što nikako nije mogla skinuti višak kilograma, Suzy Wengel (41) odlučila je sama potražiti formulu koja će kod nje funkcionirati. Nakon desetomjesečnog istraživanja osmislila je Sense dijetu zahvaljujući kojoj je izgubila 40 kilograma, a zbog novih navika uspjela je održati željenu težinu punih osam godina. Sense način prehrane postao je njezin način života, a ta metoda skidanja kilograma postala je pravi hit u Danskoj, ali i šire. Njezina knjiga "Skandinavska Sense dijeta" prevedena je na dvanaest svjetskih jezika, među kojima je i hrvatski, a autorica je stigla i u Zagreb u megastore "Hoću knjigu" kako bi predstavila svoja razmišljanja o prehrani. Suzy je stigla s velikim osmijehom na licu i bez potpetica jer je nedavno uganula nogu igrajući odbojku na travi, ali to joj nije pokvarilo raspoloženje...

24042019., zagreb.
Suzy Wengel. 
Foto: Livio Andrijic
Livio Andrijić

- Zahvaljujući ovoj prehrani, ne mislim više na hranu non-stop. To je bio moj život 17 godina. Stalno sam mislila kad ću jesti, što će biti moj sljedeći obrok i bila bih ljuta ako nisam imala pristup hrani. Bila sam opsjednuta hranom, kilogramima i onim što sam vidjela u ogledalu. Bila sam u raljama poremećaja prehrane - govori nam Suzy koja je odlučila da nešto mora poduzeti nakon što je drugi put postala majka i osvijestila da joj je zdravstveno stanje loše. Svoju formulu pronašla je u metodi mjerenja obroka dlanom - možete pojesti do četiri šake namirnica za svaki obrok, a ako su ispravno uravnoteženi - odnosno imaju podjednaki omjer proteina, masti i ugljikohidrata - brzo ćete se osjećati sitima.

Suzy Wengler er kostvejleder, foredragsholder og medejer af Center for Vægttab & forfatter til Sense bøgerne
Les Kaner / les kaner

- Najvažnije je ne dijeliti hranu na zdravu ili nezdravu, nego misliti na nju kao cjelinu. Naravno da ako želite skinuti kilograme, morate smanjiti kalorije. Isto tako morate znati da trebate nastaviti živjeti - ići ćete van, biti na rođendanu, popiti pivo. Važno je da kada jedete tortu da u njoj uživate, a onda se koncentrirate na sljedeći obrok i opet jedete razumno. Ne morate odustati od svega i osjećati krivnju ako ste pogriješili jer ćete opet početi jesti bez kontrole i osjećat ćete se loše. Jednostavno samo nastavite dalje, koncentrirajte se na jedan obrok i vodite se logikom jer Sense upravo to i znači - otkrila je i dodala da su recepti iz njezine knjige samo za inspiraciju te da trebamo jesti ono što volimo, što je mnogima najdraže kod njezine prehrane jer jednostavno nema nikakvih zabrana.

Privatni album
Suzy je prije nego je smršavila imala oko 90 kilograma

promo

- Ako ljudima kažete da ne jedu nešto, to postaje njihova želja. Recimo, ja uživam u vinu i jako ga volim, zato ga želim u svojoj prehrani i ne želim ga izbaciti. Ako prilikom doručka ne jedem kruh, ili nisam puno jela za doručak, kasnije se mogu ipak malo opustiti. Samo koristite razum. Znam ljude koji od dijete odustanu čim stigne vikend i govore si da će opet započeti u ponedjeljak. Ako pogriješite uživajte u tome i krenite dalje. Najvažnije je odrediti koliko ste gladni i upoznati svoje tijelo, a isto tako ponekad prije jela popijte čašu vode jer često žeđ krivo protumačimo kao glad - kaže slavna Dankinja koja je nutricionistica i životna savjetnica, a mršavljenje joj je postao biznis.

Privatni album
Godinama se mučila s yo-yo efektom

- U svemu trebamo biti realni i odrediti si ciljeve koje možemo postići. Nikad neću imati duge noge i svjesna sam toga. Sad kad se pogledam u ogledalo, vidim obline i mislim da je to izvrsno za jednu ženu od četrdeset jedne godine koja ima djecu. Izgubila sam 40 kilograma i to sam održala, a najviše me veseli što mi je život mnogo više od hrane. Više ne živim za nju, već je unosim u tijelo kako bi preživjela - s osmijehom govori Suzy koju je na pisanje knjige nagovorio suprug Jesper s kojim se brine o petero djece: kćeri Trinu (27) i Matte (24), te sinove Petera (20), Valdemara (9) i Alberta (8).

privatne fotke

- Imam dvoje vlastite djece i troje o kojima se brinem. Drago mi je što oni imaju potpuno normalan odnos s hranom. Ništa im ne zabranjujem, ali se trudim da u kući imamo zdravu hranu. I to je moja odgovornost kao majke. Oni znaju da mogu jesti slatkiše, ali moraju uživati u tome. Kad su gladni ne jedu kolač, već balansirani obrok - dodaje Suzy i ponosno otkriva kako će uskoro postati baka. Naime, 27-godišnja Trina postat će majka, a ona se toj vijesti iskreno raduje. Inače naglašava kako obožava sport - a poseban joj je gušt zaigrati golf.

Linker
15. travanj 2024 08:47