Ljepota sa stavom

Sanja Vejnović protiv poliklinike: Glumicu zasmetao kontekst zbog kojeg se može pomisliti da koristi invazivne metode

Zagrebačka glumica dobila je prvu bitku. Naime, na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, u procesu protiv Poliklinike Sinteza, dosuđena je nepravomoćna presuda u njenu korist prema kojoj joj tužena strana treba isplatiti više od 140.000 kuna naknade štete i troškova. Što o tome misli, rekla je za Gloriju.

"Presuda je korektna, ali je ne pravomoćna jer je u tijeku žalbeni postupak i ja ne smijem komentirati ne pravomoćnu presudu. To isto ne bi smjela ni druga strana koja je izgubila postupak i očigledno na ovaj način pokušava izvršiti pritisak na drugostupanjski sud", kaže nam hrvatska glumica Sanja Vejnović (60), u povodu nepravomoćne presude, kojom je zagrebački Općinski građanski sud u procesu protiv Poliklinike Sinteza presudio u njezinu korist i dodijelio joj više od 140.000 kuna naknade štete i troškova.

Premda bi se isprva moglo pomisliti da je glumica tužbu podnijela zbog loše učinjenog estetskog zahvata, njezin je motiv bio posve suprotan.

Naime, Sanja Vejnović tužila ih je zbog toga što su javno objavili njezine fotografije s medicinsko iglom uperenom u lice što, po presudi, "implicira da se podvrgava estetskim zahvatima poput filera, botoksa i sl." što se, stoji dalje, "kosi s njezinim osobnim stavovima i poslovnim angažmanima u kojima zagovara prirodan izgled, prirodnu kozmetiku i tretmane" te je stoga "doista narušen njezin ugled, čast i privatnost osobnog i obiteljskog života jer ispada da tužiteljica laže." Pojednostavljeno, da su njezino lijepo, njegovano lice i mladolikost rezultat zahvata, a ne prirodni što je u potpunoj suprotnosti s njezinim stavom o "njezi" pomoću invazivnih metoda.

image
Glumica Sanja Vejnović doila je presudu protiv zagrebačke poliklinike.
NERA SIMIC/CROPIX

U tužbi koju je podnijela u studenom 2019., poznata televizijska, filmska i kazališna glumica kaže da su je početkom 2016. nazvali iz spomenute Poliklinike kako bi bila njihovo zaštitno lice za kampanju neinvazivnih tretmana. To je podrazumijevalo da će se njezino lice pojavljivati u promotivnim kampanjama u svim medijima. Zatražila je prijedlog Ugovora, ponudu honorara, no Poliklinika Sinteza je navodno inzistirala da se, prije sklapanja Ugovora, odradi fotografiranje, kako bi odabrali one koje će koristiti u reklamne svrhe. Nakon fotografiranja su joj, umjesto honorara, ponudili nadoknadu kroz besplatne tretmane, što je odbila te izričito zabranila korištenje fotografija. No, Poliklinika Sinteza je tijekom ožujka 2016. na svojim internetskim stranicama iskoristila sporne fotografije koje su uklonili tek nakon nekoliko upozorenja. U srpnju 2018. spomenuta poliklinika opet, bez dozvole, stavlja iste fotografije na svoje internet stranice.

Čitajte i: Sanja Vejnović o karijeri, obitelji i mrskom odlasku u mirovinu: ‘Sad mi je žao što se nikad nisam zaposlila‘

Krivi kontekst

Sanja Vejnović navodi da kontekst fotografija ostavlja dojam da se podvrgava invazivnim estetskim zahvatima i da su joj time narušeni i ugled prirodne ljepote, zbog čega su joj otkazane suradnje u kampanjama koje promoviraju prirodnu ljepotu i njegu, ali i ugled kao javne osobe, jer je uvijek isticala prirodnost svog izgleda.

image
Glumica je polikliniku tužila zbog korištenja njenih fotografija u svrhu reklame.
BORIS KOVACEV/CROPIX

Poliklinika Sinteza dakako ima drukčiju priču. Tvrde da je suradnju glumici ponudila PR agencija s kojom je dogovoreno da će glumica kao naknadu za korištenje fotografija dobiti besplatne tretmane za uljepšavanje. Tijekom snimanja postavila je dodatni zahtjev za tretman laserske lipolize podbratka, koji je vrlo skup, što im se nije isplatio pa su odbili. Prvi su put, kažu, nakon upozorenja uklonili fotografije, a drugi su put objavljene zabunom i "bez znanja i prepoznavanja tužiteljice na fotografiji". Iz Poliklinike navode i podatak da je njihovu stranicu s glumičinom fotografijom od 1. siječnja 2018. do dana uklanjanja posjetilo samo četvero ljudi, dok je njezina slična fotografija objavljena u visokotiražnom časopisu te na YouTubeu, gdje je imala 482 pregleda "pa je nemoguće povjerovati da je postojalo bilo kakvo narušavanje ugleda", odgovaraju iz Poliklinike.

Čitajte i: Nova avantura Sanje Vejnović: 'U slatkim i slanim kreacijama, začini su moje bogatstvo'

Sudski proces još nije završen, odnosno u tijeku je žalbeni postupak, pa će se pravnici i suci još baviti time tko je u pravu, a tko u krivu i je li glumičina ljepota uistinu prirodna ili joj u tome pomažu najrazličitiji invazivni tretmani. I dok sud traži "krivca”, ostaje činjenica da je Sanjina ljepota osvojila i slavnu, prekrasnu Penelope Cruz s kojom je glumila u filmu "Venuto al mondo" o čemu se pisalo i u domaćim medijima.

image
Sanja je zagovornica ne invazivnih metoda.
RONALD GORSIC/CROPIX

Konačno, nije nepoznato i kako je Sanja Vejnović svojevremeno izjavila da su žene danas, zbog pretjerivanja s estetskim tretmanima, sve iste - uniformirane, što se njoj nikad nije sviđalo.

Linker
15. travanj 2024 06:48