Vedran Peteh
utjecao i na brak

Senna Ušić Jogunica: 'Rođenje sina mi je pomoglo da se oporavim od teškog udarca'

Godinu dana je prošlo otkako je izgubila majku, a šest mjeseci otkako je dobila ‘muškarca svog života’: nekadašnja odbojkaška zvijezda Senna Ušić Jogunica otkriva kako joj je rođenje sina pomoglo da se oporavi od teškog udarca te kako je Noa učvrstio njezin brak sa suprugom Jurjem.

- Nema te medalje koja se može mjeriti s osjećajima koji su me preplavili u trenutku kad su mi tek rođenog sina stavili na prsa. To je ljubav koja se rodila u trenu i trajat će zauvijek. Šestomjesečni Noa ostvarenje je svih naših snova i kruna 16 godina duge ljubavi s Jurjem. On je radoznao, druželjubiv dječak, s osmijehom koji otapa i najtvrđe srce. U šali ga zovem mali mamin zavodnik jer čim vidi neku curicu, guguće i želi je pomaziti po ruci. Rodio se u godini u kojoj sam izgubila voljenu majku Snježanu i nakon teškog razdoblja tuge, u moj je život vratio mir i radost - kaže Senna Ušić Jogunica (33), nekadašnja odbojkaška zvijezda koja je prije tri godine napustila profesionalni sport i posvetila se obiteljskoj tvrtki za proizvodnju prirodne kozmetike Azena.

U tome joj pomaže suprug, bivši odbojkaš Juraj Jogunica (38), koji joj je bio najveća potpora nakon što je njezina majka Snježana Ušić, legenda hrvatske odbojke i supruga našeg proslavljenog košarkaša Svena Ušića, lanjskog travnja preminula nakon šest godina borbe s karcinomom.

senna usic_privatne fotografije
Privatne fotografije
S majkom Snježanom, ocem Svenom i najmlađom sestrom Anom

- Otišla je prerano, sa samo 56 godina. Mama je jedva čekala da postane baka, živjela je za to da dočeka unuke. Sigurna sam da nas sad prati negdje odozgo i da je ponosna na Nou. Otkako sam rodila, misli mi se stalno vraćaju na nju. Sjećam se riječi koje mi je govorila u djetinjstvu, načina na koji mi je tepala... I prepoznajem ih u svom odnosu s Noom - kaže Senna, koja je prošli mjesec odvela sina u Rovinj na odbojkaški Kup Snježane Ušić, gdje je, s njim u naručju, podijelila medalje pobjednicima.

Uz tolike sportaše u obitelji, Noa sigurno ima sportske gene, a već sad mu je omiljena igračka - odbojkaška lopta. Doduše, djed Sven “navija” za košarku pa je unuku, kad mu je bilo samo mjesec dana, za vježbu kupio spužvaste loptice. Nema sumnje da će mališan imati predispozicije za košarkaša - već sad je težak 11 kilograma, a u šest mjeseci narastao je 20 centimetara pa Senna vjeruje da će biti dvometraš.

Vedran Peteh

- Za što god se odluči, imat će našu potporu. Bitno je da odraste okružen ljubavlju, a mi ćemo dati sve od sebe da tako i bude. Noa je beba za poželjeti: spava od osam navečer do osam ujutro, uvijek je dobre volje i ima odličan apetit. Najljepši dio dana mi je jutarnje maženje u krevetu. Mogla bih satima ljubiti njegova mala stopala, uživati u sitnicama koje samo mame mogu razumjeti. Njegov zagrljaj, prva dva zubića, okreti u krevetu praćeni smijehom... To je ono što me čini sretnom i što ću uvijek pamtiti. Nisam tip osobe koja bi dijete ostavila dadiljama i otišla igrati u klub na drugom kraju svijeta. Vjerojatno sam zato tako dugo odgađala majčinstvo, no sada se sve poklopilo - kaže Senna, iza koje je impresivna karijera: 2003. je proglašena najboljom igračicom Europe i svijeta, s Perugiom je 2006. bila klupska prvakinja Europe, s Eczacibasijem je 2012. osvojila tursko prvenstvo...

senna usic kao igracica
Senna je 2003. proglašena najboljom odbojkašicom Europe i svijeta

Zadnje dvije godine karijere provela je u Kini. Na njezinom putu cijelo ju je vrijeme pratio suprug Juraj, kojeg je upoznala kao 18-godišnjakinja, na tribinama, tijekom jedne odbojkaške utakmice. Senna je uvjerena da je Noa naslijedio njegov temperament jer je vrlo smiren i vedar dječak, koji je još više očvrsnuo njihov 12-godišnji brak.

zagreb 17.05.2019
Senna Usic Jogunica sin Noa Jogunica i suprug Juraj Jogunica
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Sa suprugom, bivšim odbojkašem Jurjem Jogunicom, u vezi je od svoje osamnaeste

- Ispunjen sam i sretan kao nikada u životu jer je Noa donio novi osjećaj topline i zajedništva u našu obitelj. Vjerujem da je prvu godinu mama djetetu cijeli svijet i svemir, a tata mora biti logistika. Zato sam preuzeo obaveze oko nabave i kuhanja, koje i inače volim. Tu sam za sve što zatreba, bilo da je riječ o čišćenju nosa ili mijenjanju pelena - kaže Juraj, Sennin najveći oslonac tijekom trudnoće, koja je bila teška i puna komplikacija. Na početku je imala jake mučnine i često je povraćala, zbog čega je gubila kilograme, a posebno su je uplašila dva krvarenja zbog hematoma. Otkrivena joj je i placenta previa - posteljica koja prekriva ušće maternice - zbog čega je morala mirovati i nije smjela dizati ništa teško te je na kraju rodila carskim rezom.

zagreb 17.05.2019
Senna Usic Jogunica sin Noa Jogunica i suprug Juraj Jogunica
foto vedran peteh
Vedran Peteh

- Po prirodi sam puna energije i ne mogu stajati ni trenutka. Prije trudnoće redovito sam vježbala jogu i igrala odbojku na pijesku, no tada mi je to liječnik strogo zabranio. Morala sam se naviknuti na potpuno drugačiji životni ritam: dane sam provodila u vrtu iza kuće, sjedeći na kauču pod drvetom velike trešnje. Jedina mi je misao bila da se Noa rodi na vrijeme i zdrav. Sretna sam jer je maleni još u trbuhu pokazao da je pravi borac - kaže Senna, koja se nakon Noinog rođenja vratila jogi, a linija je nimalo ne zabrinjava jer je dosad izgubila 15 od 20 trudničkih kilograma.

zagreb 17.05.2019
Senna Usic Jogunica sin Noa Jogunica i suprug Juraj Jogunica
foto vedran peteh
Vedran Peteh

zagreb 17.05.2019
Senna Usic Jogunica sin Noa Jogunica i suprug Juraj Jogunica
foto vedran peteh
Vedran Peteh
‘Nema šanse da Nou prepustim dadiljama’, kaže Senna

S obzirom na to da se ured tvrtke Azena - koju je početkom devedesetih osnovao njezin pokojni djed Antun Azenić - nalazi u njihovoj obiteljskoj kući, Senna svaki dan provede sat-dva na poslu. Ipak, većinu poslovnih obaveza preuzeo je suprug, koji se nedavno vratio iz Šangaja s jednog od najvećih sajmova kozmetike na svijetu. Naime, Azena je prošli mjesec primljena u međunarodnu udrugu Cruelty Free International (što je jamstvo da njihovi preparati nemaju sastojke testirane na životinjama), a njihovi su proizvodi predstavljeni na štandu te udruge tik uz one poznatog kozmetičkog brenda i lanca trgovina The Body Shop.

Ovog ljeta će, u suradnji s partnerima, pokrenuti internetsku prodaju biljne masti Azena, balzama poslije sunčanja, spreja protiv komaraca, pilinga za tijelo i masažnih ulja u Kini, a od iduće godine i u tamošnjim trgovinama. Tvrtka odlično napreduje i na domaćem tržištu - prodaju se u 200 ljekarni diljem Hrvatske, a od 1. srpnja će Azenini poklon-paketi biti i u ponudi Lidla. - U srpnju ćemo napokon otići u obiteljsku vikendicu u Novalji na Pagu. Jedva čekam naše prvo ljetovanje s Noom, a zaželjela sam se i odbojke u pijesku. Naime, nedavno sam zaigrala prvi put nakon što dvije godine nisam dotaknula odbojkašku loptu. Bila sam sretna kao malo dijete i shvatila koliko mi nedostaje. Dani profesionalnog igranja sigurno su iza mene, ali već vidim da će ovog ljeta biti dobre zabave u Novalji - kaže Senna Ušić Jogunica.

Linker
23. travanj 2024 06:17