Tomislav Kristo / Hanza Media
J.R. August

Senzacija ovogodišnjeg Porina: 'Drage volje bih si priuštio neki malo manje star auto kad bih imao s čim'

Preko noći svi su upoznali rad Nikole Vranića, 31-godišnjeg glazbenika koji je najveće iznenađenje ovogodišnje dodjele Porina... J.R. August osvojio je čak 3 Porina – za najboljeg novog izvođača godine, za najbolji album („Dangerous Waters“) i za najbolji album alternativne glazbe. U intervjuu za Gloriju.hr rekao nam je da mu nije teško biti drugačiji, progovorio o glazbenom putu koji je bio trnovit, a nedavno su mu na adresu stigle čak tri statue Porina... (Dvije je već podijelio dragim ljudima koji su vjerovali u njega)...

Blokirao ti se mobitel od čestitki nakon Porina - je li bilo od nekog tko ti se usjekao u pamćenje?
- Od svih je lijepo primiti iskrenu čestitku za nešto u što si uložio cijelog sebe. Evo, zadnje mi je čestitao Dino Jelusić i podsjetio me na jedno „proročanstvo“ koje sam izrekao prije dosta godina kad smo pričali o našim kantautorskim albumima koje namjeravamo raditi.

Koliko je teško biti drugačiji?
- Teško ako se trudiš biti drugačiji. Mislim da svi mi trebamo prvo upoznati sami sebe i vidjeti gdje stojimo i kamo želimo ići u ovom svijetu. Svatko od nas je jedan jedini i nemamo klonove (još uvijek) tak da se samo treba odlučiti i živjeti život kakav mi sami želimo živjeti. Svijet je ogroman i nudi bezbroj mogućnosti, ali ne trpi lijenost.

Zabok, 041219.
Glazbenik Nikola Vranic, poznat pod umjetnickim imenom JR August.
Na fotografiji: Nikola Vranic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza media
Šeširi i kape su postali Nikolin zaštitni znak

Ispričavao si se što pišeš na engleskom jeziku, zašto toliko voliš stvarati na tom jeziku, znači li to da si odličan učitelj?
- To moje ispričavanje je bilo malo sarkastično. Ja radim to što mi se radi u danom trenutku, a trenutno je to pisanje pjesama na engleskom jeziku. U zadnje vrijeme sam imao želju provjeriti kako mi ide pisanje na materinjem jeziku i napisao nešto pjesama tako da… Možda se uskoro odlučim izdati i album na hrvatskom jeziku, tko zna? I da, ne mislim da sam odličan učitelj, mislim da sam u tom polju, koliko god se trudio, prosječan, za razliku od mog poziva glazbe, gdje brzo napredujem.

Zabok, 041219.
Glazbenik Nikola Vranic, poznat pod umjetnickim imenom JR August.
Na fotografiji: Nikola Vranic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza media

Puno vremena i energije si uložio - prošao si i težak put?
- Ništa ne pada s neba i svi mi to znamo. Sretan sam što sam radišan po prirodi i kad je riječ o stvaranju glazbe i glazbenoj karijeri ne postoji nešto što ne bih napravio, naravno, ako je u to skladu s mojim uvjerenjima. Bilo je teško, jako teško, i još uvijek je, ali glazba iscjeljuje, a pogotovo to osjetiš dok je stvaraš i izvodiš pred ljudima.

Anita Nadj

Što ti slušaš kad se voziš?
- Country, country, country. Nitko se više ne želi voziti sa mnom u autu (haha). Obožavam različite stilove glazbe, ali čini mi se da sam o pisanju pjesama najviše naučio od kantautora country glazbe. Postoji toliko dobrih albuma, pjesama i autora u tom žanru koje stalno otkrivam da ne vidim kad će ova moja „country“ faza završiti.

Gdje ćeš postaviti statue Porina u kući?
- Jednog su me nagovorili da ostavim u kući, ali sam se izborio da ne bude na mjestu gdje ga mogu vidjeti, a ostale sam upravo danas podijelio dragim ljudima koji su mi pomogli s albumom i karijerom.

Koji auto voziš? Hoćeš li se ponoviti nakon uspjeha?
- Opel Corsu iz 2002. Drage volje bih si priuštio neki malo manje star auto kad bih imao s čim. Još uvijek sam u fazi kad dajem sve što imam u muziku, ali mi nije problem. Samo nek ovaj auto čim duže poživi.

Luka Smuk

Koga slušaš od naše estrade?
- Omiljen glazbenik i autor mi je Darko Rundek, a od novih bendova Porto Morto. Volim i Irenu Žilić koja radi na engleskom kao i ja. Ima nas jako puno koji smo mladi i voljni, dio nas radi na hrvatskom, dio na engleskom, ali svi zaslužujemo šansu!

Cijeniš li Gibonnija, Huljića, Bareta?
- Naravno. Svaki od njih fura svoj film i boli ih briga za ostalo. Takav sam i ja tako da se po tom pitanju poistovjećujem s njima.

Na koji koncert si zadnje išao?
- Na svoj (haha). Ne sjećam se, iskreno. Možda Mary May u Vintageu?

Croatia Records je postala tvoja dobitna srećka, a i ti njihova... Zašto si izabrao njih?
- Oni su dugo htjeli surađivati sa mnom, ali mislili su da uopće neću htjeti razgovarati s njima, što je smiješno. Ja uvijek svima dam priliku što se suradnje tiče, a zbog toga što su oni ponudili dobre uvjete za rad, zato što tamo imam odličan tim, a i zato što su najjači diskograf u regiji, to je bila najracionalnija odluka. Istina, bilo me strah i bilo mi je teško prepustiti da se o onome što mi je najvažnije u životu brine netko drugi osim mene. Ali, nije mi žao i mislim da nisam pogriješio. Naprotiv!

Čitajte i:

Vannino izdanje oduševilo sve nakon karantene: 'Ispada da lajkam sebe, ali zapravo lajkam tvoj make-up'

Kućna verzija Porina: Gobac slavio žesticom, Marko Tolja nosio odijelo i natikače, a netko je prvi Porin proslavio suzama

Josipa Lisac prima nagradu koju je odavno zaslužila: 'Imam 53 godine karijere, težak je to put'

Dodjela glazbene nagrade Porin 15. svibnja na HRT-u

Linker
19. travanj 2024 23:12