Nezaboravni komadi

‘Skandalozni‘ dodatak koju je koštao živaca! Jadranka Kosor vratila se svom zaštitnom znaku

Bivša političarka aktivna je u komentiranju javno-političkih događaja putem svoje omiljene društvene mreže Twittera, a sada je zagonetno dala naslutiti da možda nešto priprema.

Bivša premijerka i političarka Jadranka Kosor opet se prisjetila nekih prošlih vremena, svojom objavom na Twitteru ovog puta nije zagrebla po bezbrižnim studentskim danima, nego onima iz malo bliže prošlosti.

"Dobro jutro. Vrijeme za broševe", napisala je Jadranka Kosor uz selfie na kojem se vidi kako se formalno odjenula, a poslovno-elegantnu kombinaciju sivog sakoa i plave marame začinila je srebrnim brošem u obliku cvijeta.

Na upite o tome znači li ova objava nešto više, Jadranka nije odgovarala, ali jednom pratitelju je razjasnila da ipak ne ide na neko televizijsko gostovanje.

Ovom objavom gospođa Kosor opet je pokazala svoju duhovitu stranu, jer upravo broševi bili su nešto što joj se konstantno analiziralo i prigovaralo u vrijeme dok je obnašala dužnost premijerke.

Nakon odlaska s vlasti njenog prethodnika Ive Sanadera, koji je bio poznat kao ljubitelj skupih satova, primijećeno je u javnosti da Kosor voli broševe, gotovo u svakoj prigodi imala bi neki drugi, a često je pomoću tog komada nakita slala poruke javnosti i svojim političkim oponentima.

Čitajte i: Bolno iskustvo bivše premijerke: ‘Ostavio me kad sam imala dvije. I tako nepoznat uvijek je nedostajao‘

Naveliko su se radile analize i tumačila značenja nekog od broševa na Jadrankinom reveru - neka su bila očita - primjerice kada je pri susretu s tadašnjim britanskim premijerom Davidom Cameronom razgovarala o ulasku Hrvatske u EU, nosila je broš u obliku zvjezdica Unije. Na potpisivanju sporazuma o arbitraži sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom izabrala je broš u obliku Hrvatske.

No bilo je i broševa koji su zagolicali maštu javnosti pa čak i izazvali suluda tumačenja. Početkom 2010. Kosor je stavila broš metle, to su stručnjaci za politiku protumačili kao simboličan početak čistki na stranačkom vrhu.

Nakit kao način komunikacije

No, bilo je i potpuno suludih traženja značenja, tamo gdje ih vjerojatno nije bilo - primjerice kada je na jednu konferenciju za novinare došla s brošem pauna. "Paun u mnogim kulturama simbolizira preobražaj i transformaciju. U jeku napada na HDZ koji potresa afera s crnim fondovima, Kosor je tako poslala pomalo patetičnu poruku o besmrtnosti svoje stranke", zaključili su znalci.

Čitajte i: Jadranka Kosor kakvu još niste vidjeli: Pokazala kako je izgledala s dugom kosom i mladenačkom odjećom

Isti ti znalci smatrali su da je Jadranku Kosor na nošenje broševa sa simboličkim porukama inspirirala američka državna tajnica Madeleine Albright koja je također nosila broševe s političkim porukama.

A njeno ‘oružje‘ protiv nje same, svojedobno je primijenila pjevačica Severina, kada je na jesen 2010. na rever stavila broš s brojkom ‘317.625‘ - što je u to vrijeme bio broj nezaposlenih u Hrvatskoj.

Mediji su u to vrijeme stalno nagađali o broju i stvarnoj vrijednosti kolekcije broševa Jadranke Kosor, te analize iznjedrile su ove brojke: kolekcija ima oko 200 broševa, a vrijednost im je procijenjena od 125 do 200 tisuća kuna.

Najskuplji je broš od bijelog zlata koji, tvrde znalci, vrijedi oko 4000, ‘zlatna metla‘ vrijedna je 3000 kuna, a primjerice broš s leptirom kupila je u poznatom zagrebačkom dućanu nakita “Kamena duga” i platila ga 450 kuna. Za mišljenje upitani su i profesionalci koji se bave izradom nakita, a struka je potvrdila da je Jadranka Kosor uglavnom birala bižuteriju, nešto rjeđe srebro, ali da nije bilo riječi o skupim komadima.

Linker
14. travanj 2024 15:36