tužna zbog odluke vrhovnog suda

Slavna glumica na svojoj je koži osjetila traumatične posljedice odlaska na ilegalan pobačaj: ‘Mogla sam umrijeti‘

Rita Moreno doznala je da je trudna s Marlonom Brandom. Bilo je to prije presude Roe protiv Wadea, a on je našao liječnika da obavi pobačaj.

Rita Moreno ispričala je svoju priču o pobačaju, ustrašena da će druge žene proći njen put nakon što je američki Vrhovni sud srušio presudu Roe protiv Wadea kojom je ženama diljem SAD-a bilo zagarantirano pravo na legalan pobačaj.

Danas 90-godišnja glumica odlučila je otkriti svoje traumatično iskustvo, kroz koje je prošla nakon što je otkrila da je trudna s tadašnjim dečkom, slavnim glumcem Marlonom Brandom.

Zvijezda Priče sa zapadne strane zatrudnjela je prije presude Roe protiv Wadea 1973. godine pa joj je "Brando našao liječnika preko nekih prijatelja" kako bi pobacila, ispričala je za Variety.

"Bio je to pravi doktor, Marlon mu je platio 500 dolara. Nije to bilo nešto u skrivenoj uličici.

Kad je došla kući nakon zahvata počela je krvariti, a ubrzo je doznala da zahvat nije obavljen u potpunosti.

Čitajte i: Američki Vrhovni sud donio odluku: Milijuni žena ostat će bez prava na pobačaj

"Marlon me odveo u bolnicu. Imala sam, kako su mi rekli tamo, poremećenu trudnoću. Taj doktor nije napravio ništa osim što je potaknuo krvarenje. Nije to odradio kako treba. Nisam tad znala, no mogla sam umrijeti. Užas. Stravičan užas", rekla je.ć

Dodala je da je slavila kad su pobačaji legalizirani nakon presude Roe protiv Wadea, a sad je utučena zbog odluke Vrhovnog suda.

"Hilary Clinton upozoravala nas je da će se ovo dogoditi. Nisam šokirana jer sam vidjela što se sprema, no zapanjena sam", dodala je.

"Razmišljam o mladim djevojkama. Djevojkama koje će zatrudnjeti zbog silovanja ili incesta. Nepravedno nije dovoljno jaka riječ, no nepravedno je", zaključila je.

Linker
17. travanj 2024 01:43