Aleksandar Stanković
 Ivana Kaurloto
nakon okršaja u Nu2

Stanković nakon okršaja s Veljačom: 'Tko još vjeruje da mrzim žene, slobodno, ali ne ostavljajte takve komentare o mojoj obitelji'

Ni dan nakon emisije "Nedjeljom u 2" po društvenim mrežama se ne prestaje komentirati o verbalnom okršaju voditelja Aleksandra Stankovića i njegove gošće, scenaristice i televizijske producentice te jedna od pokretačica inicijative #SpasiMe, Jelene Veljače. I dok jedni za pravo daju Stankoviću, drugi zagovaraju i podržavaju stav Jelene Veljače pa se voditelj oglasio na svom Facebooku i time odgovorio na optužbe.

Aleksandar Stanković na Facebooku je objavio poduži status.

"Vezano uz jučerašnju emisiju Nu2. S obzirom na to da sam u dosadašnjoj karijeri napravio više desetaka emisija na temu zaštite ljudskih, ženskih, manjinskih, seksualnih i drugih prava nemam potrebu dodatno objašnjavati svoja stajališta. Više manje o meni se sve zna. Tko hoće vjerovati da mrzim žene, ili nekog trećeg nakon 20 godina javnog obavljanja ovog posla, slobodno. Međutim, nakon jučerašnje emisije s Jelenom Veljačom javilo se više novinara s istim pitanjem jesam li u svađi s gošćom i što sam točno mislio kada sam govorio o slučaju Salme Hayek.

screen shot HRT

Gošća i ja se nismo osobno sukobili, sučelili smo stajališta, a to se događa u svakoj Nu2. Govoreći o poznatoj holivudskoj glumici u polemici sam iznio i stajalište kako nije trebala ostati u poslovnom odnosu s nekim tko ju je seksualno uznemiravao. To mislim i dalje. U smislu zadovoljenja pravde potrebno i društveno poželjno bi bilo da je prijavila zlostavljača, ali prihvaćam sugestiju gošće da svaka žrtva treba sama odlučiti kada će i hoće li to napraviti.

screen shot HRT

Ova tema je izazvala dosta komentara i na Facebook stranici Nu2. Svi komentari su dobrodošli osim onih u kojima se nekog vrijeđa i prijeti. Jučer je bilo i prijetnji kako bi mi bliske članove obitelji trebalo silovati pa bih drukčije razmišljao kao i fizičkih prijetnji. Molim vas da ne ostavljate takve komentare. Kako Jelena Veljača kaže, ja sam veliki bijeli muškarac i znam da moram biti naučen na takve stvari. Naučen, ali ne i pomiren s tim. Moja obitelj ne mora i trudit ću se koliko mogu da ih čuvam od takvih gadosti - napisao je Aleksandar Stanković u osvrtu na komentare koje je dobio nakon posljednje emisije.

Ova je reakcija uslijedila nakon što je sa scenaristicu i televizijsku producenticu te jednu od protagonistica inicijative #SpasiMe Stanković pitao zašto je glumica Salma Hayek dopustila da je Weinstein zlostavlja i još k tome o tome šutjela punih 14 godina, uz opasku da mu to "ne zvuči uvjerljivo".

"To je izjava koja se često čuje kada se govori o seksualnom nasilju i vi sekundarno viktimizirate Salmu Hayek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja i to nije zdravorazumsko razmišljanje. Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći i ne razumijete da muškarci i žene, čak da su na istoj poziciji moći, nisu ravnopravni. To feminizam pokušava već jako dugo reći jer nije isto da li muškarac ili žena vode Nedjeljom u 2", odgovorila mu je na to Veljača, dok ju je Stanković nakon toga upitao koja je razlika između udvaranja i seksualnog uznemiravanja.

"Postoji jasna razlika. Udvaranje može biti odbijeno. Čovjek je došao, donio cvijeće, ona je rekla ne... Ako bi stavio ruku na koljeno, a nije bilo dozvoljeno s druge strane, onda je to apsolutno seksualno uznemiravanje" - odgovorila mu je Veljača.

Povuklo je to za sobom bujicu komentara na društvenim mrežama - tome, uostalom, i služe društvene mreže, ali do mjere do koje ostajemo civilirano društvo. Danas smo, ma tko bio u krivu ili pravu, opet probili granicu civiliziranog.

Linker
18. travanj 2024 23:29