Profimedia, Film Stills
OAZA SLAVNIH

Što se skriva iza zidova klinike u kojoj su pretjerani libido liječile brojne poznate osobe

Oskarovac Kevin Spacey liječi se od ovisnosti o seksu u klinici Meadows u Arizoni, u kojoj 45 dana terapije stoji 54.000 dolara, a svojih poroka ondje su se pokušali riješiti i producent Harvey Weinstein, glumac David Duchovny, modna dizajnerica Donatella Versace i mnoge druge poznate osobe.

Nakon što ga je desetak muškaraca optužilo za seksualno uznemiravanje i opisalo ga kao predatora koji oko sebe stvara "otrovno okruženje", a Netflix mu ukinuo seriju "Kuća od karata", osramoćenom američkom oskarovcu Kevinu Spaceyju (58) nije preostalo ništa drugo - nego da se proglasi bolesnim i povuče na liječenje. Bolest od koje glumac pati je navodno ovisnost o seksu, isti problem s kojim se očito bori i sad već zloglasni Harvey Weinstein (65), koji je godinama uspješno producirao filmove i napastovao mlade žene sa snovima o filmskoj karijeri, i to njih više od 80, a kad je to nedavno izišlo na vidjelo u nizu dramatičnih svjedočanstava, također se proglasio ovisnikom o seksu te brže-bolje otišao na odvikavanje. Oba ovisnika stručnu su pomoć potražila u klinici The Meadows u blizini Phoenixa u Arizoni, ustanovi u kojoj su se od različitih adikcija već liječili brojni bogati i slavni, uglavnom zato što si osim milijunaša i zvijezda malo tko može priuštiti iznimno skupe tretmane koji se ondje nude. Ako provede punih 45 dana u klinici, koliko traje program Blaga staza namijenjen ovisnicima o seksu, Spacey će platiti 54 tisuće dolara - 1200 po danu - a toliko bi platio i Weinstein da nije svojevoljno prekinuo liječenje nakon prvog tjedna.

Mark Kreusch / Splash News
Glumac Kevin Spacey, zvijezda serijala ‘Kuća od karata’, zadnji je u nizu zvijezda koje poznaju Meadows iznutra

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 13:  (L-R) Jennifer Morrison, Victoria Justice and Harvey Weinstein attend the Marchesa fashion show during New York Fashion Week at Gallery 1, Skylight Clarkson Sq on September 13, 2017 in New York City.  (Photo by Gary Gershoff/WireImage)
WireImage
Filmski producent Harvey Weinstein u klinici je izdržao - tjedan dana

Programi odvikavanja od ovisnosti o drogama i alkoholu postoje već odavno, a medicina te ovisnosti priznaje kao psihofizičke poremećaje. Klinika Meadows, koju je Pat Mellody utemeljio 1975. u prekrasnom pustinjskom kraju Arizone - uglavnom zato da bi pomagao poslovnim ljudima koji imaju problem s pićem - liječi i od tih ovisnosti, ali u posljednje se vrijeme posebno posvetila problematičnim ponašanjima kao što su poremećaji prehrane, ovisnost o kocki i, naravno, o seksu. Premda u Meadowsu tvrde kako je seksualna ovisnost bolest kao i sve ostale ovisnosti, jer osoba gubi mogućnost odlučivanja, mnogi psihijatri to odlučno pobijaju i naglašavaju kako "dijagnoza" ovisnosti o seksu samo omogućuje mnogima, posebno moćnim i imućnim muškarcima da izbjegnu odgovornost za svoje postupke, a navodni program liječenja tek im je izlika za bijeg iz javnosti i od medija, bar na neko vrijeme.

36866, WICKENBERG, ARIZONA - Tuesday January 12, 2009.  ***FILE PHOTO*** According to several sources, golfer Tiger Woods has checked into The Meadows Rehabilitation Clinic in Arizona for
Profimedia, Pacific coast news
Klinika The Meadows u blizini Phoenixa u Arizoni

No, ako su mislili Meadows iskoristiti kao utočište dok se bura ne stiša, pacijenti se ondje neće bezbrižno odmarati. Kako je objasnio dr. Patrick Carnes, voditelj programa odvikavanja od seksa, to je svojevrsni vojni logor u kojem su dani ispunjeni meditacijama, skupnom terapijom i različitim aktivnostima, od jahanja do joge i tai-čija. Svaki dan redovito se izvještava o emocijama pojedinaca i, naravno, potpisuje se ugovor o privremenom celibatu. Ustaje se u šest, na spavanje ide u 22 sata, svi se moraju odreći mobitela, laptopa i novina, kofeina i šećera, a jedan je književnik opisao kako je tjedan dana morao nositi hula-hop, da nauči kako "svaki čovjek ima krug oko sebe u kojem se osjeća sigurno". Dr. Carnes je diplomirao na uglednim sveučilištima St. Johns i Brown, ali što se tiče seksualne ovisnosti, završio je takozvanu životnu školu jer je i sam bio ovisan o seksu - no uspio se rehabilitirati.

Jesu li seksualni napasnici doista ovisnici koji si ne mogu pomoći ili pohotnici koji se ne žele obuzdati, teško je reći, ali svakako ih je kroz Meadows već prodefilirao znatan broj. Bio je ondje i pjevač Eric Benet (51), bivši suprug glumice Halle Berry (51), koji je ipak poslije izjavio kako zapravo nije ovisnik; glumac David Duchovny (57), bivši suprug glumice Tee Leoni (51), koji je priznao da njegov lik u seriji “Kalifornikacija” ima mnoge sličnosti s njim, i Jesse James (48), bivši suprug Sandre Bullock (53), koji je krivnju svalio na teško djetinjstvo.

March 23, 2003 - U.S. - NO MAGS, NO SALES -- KRT ENTERTAINMENT STORY SLUGGED: OSCARS KRT PHOTO BY KEVIN SULLIVAN/ORANGE COUNTY REGISTER (March 23) LOS ANGELES, CA -- Halle Berry and her husband, Eric Benet, arrive at the 75th Annual Academy Awards on Sunday, March 23, 2003. (gsb) 2003, Image: 193894630, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Glazbenik Eric Benet, bivši muž glumice Halle Berry - još jedan ovisnik o seksu koji se liječio u Arizoni

David Duchovny is Hank Moody in TV serie Californication : created by Tom Kapinos (2007) starring David Duchovny, Natascha McElhone, Evan Handler; Comédie; Comedy; Drame; drama; Crime; Policier; television; serie internationnal; american; saison 1; Showtime Networks; 2007 NOTE: this is a PR photo. Sunsetbox does not claim any Copyright or License in the attached material. Fees charged by Sunsetbox are for Sunsetbox's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material, the user expressly agrees to indemnify and to hold Sunsetbox harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material, Image: 271916479, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Allpix Press
Profimedia, Allpix Press
Glumac David Duchovny liječio se od ovisnosti o seksu

Sandra Bullock's ex-husband Jesse James attends a book signing for his new book 'American Outlaw' at Book Soup in Los Angeles, CA. 5/14/11, Image: 94333440, License: Rights-managed, Restrictions: MAVRIXONLINE.COM 305 542 9275 or 954 698 6777.
Fees must be agreed for image use. Daily Mail Online Out.
Byline, credit, TV usage, web usage or linkback must read MAVRIXONLINE.COM.
Failure to byline correctly will incur double the agreed fee., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mavrixphoto
Profimedia, Mavrixphoto
Jesse James, bivši muž glumice Sandre Bullock, za svoju je ovisnost okrivljavao nesretno djetinjstvo

Osim ovisnosti o seksu, ovoj je gospodi zajedničko i to da su bivši muževi, baš kao i najpoznatiji svjetski golfer Tiger Woods (41), kojeg je supruga Elin Nordegren (37) izbacila iz kuće kad je otkrila da je vara, i to ne s jednom, kako je striptizeta, konobarica, pornoglumica i kojekakvih posvuduša. Elin, majka njegovo dvoje djece, ipak se premišljala bi li ga ostavila ili ne, dok nije doznala da je spavao i s kćeri njihovih susjeda, koju je poznavao od njezine 14. godine. Godine 2010. stoga ga je definitivno nogirala, a on je otišao u Meadows gdje se možda izliječio od ovisnosti, ali karijera mu se nikad nije sasvim oporavila.

Palm Beach Post / Splash News
Igrač golfa Tiger Woods

I drugi su se ovisnici liječili u Meadowsu. Donatella Versace (62) na kokainu je bila čak 18 godina, a spasio ju je njezin dobar prijatelj, glazbenik Elton John (70), koji je shvatio da će ona umrijeti ako se nešto ne poduzme te optužio njezine najbliže suradnike da joj čine medvjeđu uslugu time što je štite. Zabava iznenađenja - koju je Elton 2004. priredio za Donatellinu kćer Allegru u povodu njezina 18. rođendana - bila je zapravo hitna intervencija; Elton i Allegra zajedničkim su snagama strpali Donatellu na avion za Arizonu, odakle se vratila izliječena i spremna da povede kuću Versace u nove modne uzlete.

NEW YORK - MAY 04:  *Exclusive* Donatella Versace and Elton John attends Time's 100 most influential people in the world gala at Frederick P. Rose Hall, Jazz at Lincoln Center on May 4, 2010 in New York City.  (Photo by Kevin Mazur/Getty Images for Time Inc)
Getty Images for Time Inc
Glazbenik Elton John prisilio je prijateljicu Donatellu Versace da se prijavi u Meadows

Od ovisnosti o kokainu, a možda i o još pokojoj zabranjenoj supstanciji, u Meadowsu se 2005. liječila manekenka Kate Moss (43), koja je zbog te nezgodne navike izgubila unosne ugovore s Chanelom i Burberryjem, a Ronnie Wood (70) iz Rolling Stonesa od alkohola. Manekenka Elle Macpherson (53) liječila se od postporođajne depresije nakon rođenja drugog sina Aureliusa 2003., njezina kolegica Naomi Campbell (47), poznata i po tome što je napadala policajce, mlatila pomoćnice mobitelom ili im prijetila da će ih izbaciti iz jurećeg auta, ondje se pokušala odučiti od ispada bijesa, a dizajner John Galliano (56) od droge.

WeirPhotos
Manekenka Kate Moss u Arizoni se odvikavala od kokaina

Pjevačica Selena Gomez (25) u javnosti se uvijek prikazivala kao čistunka koja nikad nije taknula nikakve zabranjene supstancije. Kad je u siječnju 2014. završila u klinici Meadows, tvrdilo se da joj liječenje treba zbog emocionalnih trauma, jer se tad po tko zna koji put rastala od dugogodišnjeg dečka Justina Biebera (23) i otkazala dio svjetske turneje, navodno zbog iscrpljenosti. No, upućeni su tvrdili da stvari stoje malo drukčije te da se Selena liječila od ovisnosti o sredstvima za smirenje i spavanje, dok je ona sama poslije izjavila kako ništa od toga nije istina, nego da je u klinici bila zbog lupusa, koji joj je upravo dijagnosticiran. Na rehabilitaciju je ponovno otišla lani, samo ovaj put u kliniku u Tennesseeju, gdje se pak od seksualne ovisnosti liječio Anthony Weiner, kongresnik koji se osramotio porukama neskriveno seksualnog sadržaja - s fotografijama vlastitog penisa u erekciji.

I dok je većina pacijenata sa skupih terapija u Arizoni izišla u više ili manje dobrom stanju, uspjeh nije zajamčen. Nesretna Whitney Houston u nekoliko se navrata pokušala u Meadowsu riješiti svoje ovisnosti o drogama, ali bez uspjeha; nakon smrti 2012. od slučajnog utapanja, u tijelu su joj našli velike količine kokaina. Možda ne najbolja reklama za Meadows.

Linker
16. travanj 2024 23:18