Profimedia, Mega Agency
rat šogorica

Svjetska javnost i britanski tabloidi se naslađuju: Kate i Meghan se ne trpe

Meghan i Kate se ne trpe, i to do te mjere da će se nova vojvotkinja od Sussexa i njezin muž, princ Harry, preseliti iz palače Kensington u Londonu na selo u Windsor samo zato da šogorice ne budu preblizu i da ne bi dolazilo do svađa i sukoba. Tako barem pišu britanski mediji, vidljivo se naslađujući dok tvrde da među Fantastičnom četvorkom, kako često nazivaju prinčeve Williama i Harryja i njihove supruge, vlada duboka nesloga za koju, dakako, okrivljuju Meghan.

Zluradi komentatori tvrde da je tamnoputa Amerikanka s jednim brakom iza sebe “strano tijelo koje se nikako ne uklapa u tradicionalni britanski dvor”, za razliku od Williamove supruge Kate koja se, eto, savršeno snašla; pritom su, dakako, zaboravili da su prije nego što je Kate udajom postala vojvotkinja naveliko gunđali o njezinom pučkom podrijetlu. No, sad je dežurni krivac Meghan i na nju su se nemilice okomili, a u tome im pomaže i činjenica da dvije mlade žene doista nemaju mnogo toga zajedničkoga. Ni po izgledu, ni po naravi, a ni svjetonazorski: 37-godišnja Meghan, bivša glumica i blogerica navikla na zabave, glamur i slobodu, navodno itekako inzistira da bude sve po njenom, dok je 36-godišnja “engleska ruža” Kate, povučena majka i kućanica, znatno spremnija krotko prihvatiti pravila Palače.

February 28, 2018 - London, London, United Kingdom - Image licensed to i-Images Picture Agency. 28/02/2018. London, United Kingdom.The Duke and Duchess of Cambridge, Prince Harry and Meghan Markle at the first Royal Foundation Forum in London. Under the theme ÔMaking a Difference Together,Õ the event  showcased the programmes run or initiated by The Royal Foundation., Image: 364594229, License: Rights-managed, Restrictions: * China, France, Italy, Spain, Taiwan and UK Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

- Premda su se našle u sličnim okolnostima, to su dvije posve različite žene. Meghan je ekstrovertirana, a Kate vrlo sramežljiva - izjavio je netko blizak dvoru. Nesuglasice su navodno počele još uoči Meghaninog i Harryjevog vjenčanja u svibnju, kad se sirota Kate, koja je upravo rodila treće dijete, sina Louisa, rasplakala na probi za haljinice djeveruša, među kojima je bila i njezina kćerkica, princeza Charlotte; mlade majke sklone su briznuti u plač i za sitnicu, ali pojedinci ipak tvrde da je kriva Meghan i njezini netaktično perfekcionistički zahtjevi. Kakvi god ti zahtjevi bili, čini se da je mladenka u svemu imala punu podršku mladoženje. Kad je poželjela nositi tijaru sa smaragdima umjesto one koju joj je ponudila kraljica, Harry je rekao dvorjanima da joj ispune želju, jer “Što Meghan hoće, to Meghan i dobije!”, dreknuo je. Tu je situaciju diplomatski riješila osobno kraljica, inače sklona Meghan s kojom dijeli ljubav prema psima, ali čini se da i Harryju i Meghan katkad nedostaje takta u ophođenju s osobljem.

Kako se čuje iz palače, novopečena vojvotkinja od Sussexa ne vidi ništa čudno u tome da tajnika ili pomoćnicu probudi u pet ujutro – ona sama ustaje u 4:30 da bi radila jogu, koja joj “liječi duh” - ili da ih bombardira elektroničkom poštom s raznim uputama i zapovijedima, namećući im tempo na koji su možda naviknule ekipe TV serija, kao što je “Suits” u kojoj je Meghan glumila, ali ne i osoblje na britanskom dvoru, gdje se stvari uhodano odvijaju prema stoljetnim običajima. Upravo taj manjak takta uzrok je još jednog konflikta između Meghan i Kate; kad se Meghan otresla na člana Kateinog osoblja koji je nije smjesta poslušao, Kate joj je nedvosmisleno dala do znanja da ne može tako razgovarati s njezinom poslugom. A sve je jasnije da ne može ni sa svojom. Uz sve učestalije glasine da je Meghan vrlo teška poslodavka, nedavno joj je otkaz dala osobna pomoćnica Melissa Toubati (39), čije su organizacijske sposobnosti zaslužne što je kraljevsko vjenčanje u svibnju proteklo savršeno glatko, izjavivši da je “mnogo toga trpjela, ali bome više neće”, a odlazak je najavila i Samantha Cohen (50), osobna tajnica sa 17 godina iskustva rada na dvoru, poznata pod nadimkom “Panterica”.

Bila joj je dužnost da Meghan uputi u kraljevsku etiketu - no i njoj je, čini se, dosta. Nitko valjda nije očekivao da Meghan, bivša TV i Instagram zvijezda s više od milijun pratitelja, bude tiha i samozatajna, ali možda je svojim temperamentom ipak iznenadila pomalo uštogljeni britanski dvor. Neki to smatraju prednošću. - Ona je dašak svježine - izjavio je jedan dvorjanin, koji je Meghan opisao kao “vrlo šarmantnu osobu koja zna što hoće”. No mnogima promjene ne odgovaraju, a lako je moguće da ni Kate nije presretna što ju je Meghan u mnogočemu zasjenila. Donedavno je Williamova supruga bila slavljena i hvaljena kao dašak svježine, osobito zbog svojeg jednostavnog, pomalo klasičnog odjevnog stila i štedljive sklonosti da kupuje konfekciju poput Zare i Topshopa i nosi uvijek iste cipele marke LK Bennet; sve što je stavila na sebe postalo bi instantni hit, a ona sama nova modna ikona. No u usporedbi s mnogo smjelijom Meghan, koja na odjeći ne štedi, nepogrešivo je bira i besprijekorno nosi, od Mishe Noono i Everlanea do Ralpha&Russoa, Burberryja, Alexandera Wanga i Stelle McCartney (a čak i u puloveru Marks & Spencera ili kaputu marke J Crew izgleda kao milijun dolara), Kate djeluje pomalo bapski.

LONDON, ENGLAND - JULY 14:  Catherine, Duchess of Cambridge (R) and Meghan, Duchess of Sussex attend day twelve of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 14, 2018 in London, England.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Getty Images
Kate i Meghan stižu na finale

“Thatcherovski”, kako su već prije komentirali zlobnici, i ne baš glamurozno. Je li u tome možda tajna njihova neslaganja? Stručnjakinja za govor tijela Judi James promatrala je Meghan i Kate ljetos na Wimbledonu i uočila “udaljenost” među njima, a oni koji prate kretanja na dvoru zapazili su koliko puta su se Sussexi i Cambridgei “slučajno” izbjegli naći u nekim službenim prigodama, Ipak, ovih dana čuje se da će čudesna četvorka slaviti Božić zajedno sa svim ostalim pripadnicima kraljevske obitelji i posve je moguće da sukoba zapravo i nema, da se Kate i Meghan slažu onoliko koliko se obično slažu šogorice - dakle, ne uvijek i u svemu, ali općenito sasvim dobro - a da su cijelu stvar napuhali mediji. Čak su i u novinama nesklonim kraljevskoj obitelji, poput lijevo orijentiranog Guardiana, priznali da je priča o svađi supruga utemeljena uglavnom na rekla-kazala te da zapravo odražava duboko seksistički stav prema ženama od kojih se očekuje da budu suparnice. Razboritiji komentatori upozorili su, pak, da su Harry i Meghan, koja će u proljeće roditi prvo dijete, pametno odabrali preseliti se iz palače Kensington, gdje doista nemaju privatnosti, u kuću u Windsoru koja je možda skromnija, ali samo njihova; kako su napisali u časopisu Glamour, vjerojatno samo žele veće dvorište za nesmetanu dječju igru. I život daleko od radoznalih paparazza koji su odigrali tako mračnu ulogu u tragičnoj smrti Harryjeve mame.

Linker
25. travanj 2024 02:31