Sazrijevanje pred kamerama

Tihana Lazović: Šest dana u tjednu radim od sedam ujutro do sedam navečer

Zvijezda 'Zvizdana' ponovno je u glavnoj ulozi, a na sunčanom Pelješcu - gdje se snima film 'Aleksi' - uz nju udarnički rade beogradski glumci Aljoša Vučković i Neda Arnerić.

Posljednjih dana u Orebiću je neobično živo za ovo doba godine. Nije za to zaslužna velika grupa turista, već mala skupina filmaša koja snima "Aleksi", debitantski film redateljice Barbare Vekarić (29), u kojem naslovnu ulogu ima zadarska glumica Tihana Lazović (27).

 Snimanje novoga igranog filma
Saša Burić
Redateljica Barbara Vekarić s glavnom glumicom

- Aleksi je tvrdoglava, buntovna, neobična, iskrena, instinktivna, neuredna, pomalo lijena... Dobro se osjećam u njenoj koži - veselo govori Tihana dok opisuje svoju vršnjakinju, koja se nakon osam godina u Zagrebu, gdje je studirala, diplomirala i neuspješno tražila posao, vraća u rodni grad. Njezini roditelji žele da ona nastavi obiteljsku proizvodnju vina, no njoj se ta ideja ne sviđa. Aleksi zna da ne želi voditi vinariju, ali ne zna što bi doista htjela u životu.

 Snimanje novoga igranog filma
Saša Burić
Tihana Lazović sa svojim filmskim roditeljima, Aljošom Vučkovićem i Nedom Arnerić

- Priča je fiktivna, ali vrlo realna jer opisuje probleme mladih koji sazrijevaju i shvaćaju da moraju preuzeti odgovornost za svoj život - govori Barbara Vekarić, koja je o tom filmu počela razmišljati još prije sedam godina. U međuvremenu je snimila hvaljene kratkometražne filmove "Moja! Moja! Moja sobica!" i "Mali debeli rakun", a kada joj je napokon odobren scenarij, nije bilo nimalo dvojbe oko izbora lokacije za snimanje. Rođena Dubrovkinja, kći akademika Nenada Vekarića, ljeta je u djetinjstvu provodila kod djeda i bake na jugozapadnom dijelu poluotoka Pelješca. Zato je i znala što može dobiti u tom kraju poznatom po sunčanim danima, dobrome vinu i ukusnoj ribi. Jednako tako bila je sigurna da će njenu junakinju najbolje utjeloviti Tihana Lazović, zvijezda filma "Zvizdan" i TV serijala "Novine". Na setu se radi udarnički - šest dana u tjednu od sedam ujutro do sedam navečer - ali nitko se ne žali. Kao glavni lik, Tihana se pojavljuje u svim scenama, osim jedne.

 Snimanje novoga igranog filma
Saša Burić
Neda Arnerić otkrila je Glorijinom novinaru da je i ona imala zahtjevnu i nikad zadovoljnu majku

- Velika je odgovornost držati film na svojim leđima, ali ne razmišljam o tome dok radim. Nemam za to vremena, što je super, bolje je bez prestanka raditi nego čekati na svoj red - kaže Tihana, koja se doista pokazala kao profesionalka. Bilo je, naime, scena kad je zbog ponavljanja kadrova morala pojesti dvadesetak jaja ili nekoliko kilograma grožđa.

 Snimanje novoga igranog filma
Aljoša Vučković otkrio je kakvim se glumicama divi

- Tihana je pravi materijal. Možda nije lijepo reći za ženu da je "materijal", ali u našem glumačkom žargonu to znači puno. Snažna je, šarmantna, ima u sebi ono nešto malo divlje... Ima tih glumica koje su mi se oduvijek sviđale, poput Charlotte Rampling, Jane Fonde i Katharine Hepburn, a Tihana baš poput njih ima nešto zagonetno. To se ne uči, to se rađa - sipa komplimente iskusni glumac Aljoša Vučković (70), koji glumi Aleksinog oca, dok lik majke tumači Neda Arnerić (63). Beogradskoj glumici ovo je prva uloga u nekom hrvatskom filmu od raspada Jugoslavije, a lokacije na kojima se snima - poput vrta Vile Štuk, stare kapetanske kuće izgrađene 1690. - dobro su joj poznate. Glumica, naime, potječe iz loze Arneri, obitelji čija je prisutnost na susjednom otoku Korčuli zabilježena još u 13. stoljeću. Njezin je djed prodao svu imovinu i iz Korčule se preselio u Rovinj, ali obitelj je ostala vezana za dalmatinski grad.

 Snimanje novoga igranog filma
Saša Burić
Nedi Arnerić blizak je dalmatinski mentalitet jer njena je obitelj s Korčule

Tiha patnja

- Kao dijete tu nikada nisam ljetovala, ali često sam dolazila kao odrasla. I tatu sam ovdje sahranila, pa koristim svaku priliku da dođem na Korčulu - govori Neda Arnerić, kojoj je blizak mentalitet dalmatinskih majki - kakvu glumi u filmu.

- Barbara je lik stvarala prema nekim svojim uzorima iz života, a ja sam u njemu pronašla dosta sličnosti sa svojom majkom: nikad zadovoljna i stalno prezahtjevna prema svojem djetetu - kaže glumica, koja se odlično slaže sa svojom filmskom kćeri. A Tihana Lazović u ekipi nije samo glavna glumica, već na određeni način i - njihova domaćica. Ona će, naime, provesti sva 34 dana na setu, dočekujući i ispraćajući kolege. Među njima su Goran Marković (31), Sebastian Cavazza (44) i američki glumac Jason Mann, koji glume njezine ljubavnike.

 Snimanje novoga igranog filma
Saša Burić
Ulogu u filmu ima i Nataša Janjić, koja istodobno snima i "Generala" Antuna Vrdoljaka

Nataša Janjić (35) glumi Aleksinu najbolju prijateljicu i majku četvero djece, a kako paralelno snima film "General" redatelja Antuna Vrdoljaka i glumi u nekoliko predstava zagrebačkog kazališta Gavella, nekoliko puta je odlazila s Pelješca i vraćala se. Put do Orebića je dug i naporan, ali se svi slažu da pogled na suncem okupan grad pokraj mora odagna svaki umor. No iza ljepote mjesta, za glumce se skriva tiha patnja.

- Ovo je zapravo pakao - jada se Aljoša Vučković. - Ne smiješ na sunce zbog šminke, ne smiješ puno jesti zbog vrućine, ne smiješ se kupati jer se možeš ukočiti... sve je protiv nas. Kao kada si okružen lijepim ženama, a nijednoj ne smiješ prići.

Linker
20. travanj 2024 09:49