Posebna i svoja

Tilda Swinton iznenadila priznanjem da je ‘queer‘: ‘Ne vrijeđa me što me zamjenjuju s muškarcima‘

Iako se ne uklapa u ograničene standarde ljepote, ova glumica itekako zrači profinjenošću i kozmičkom privlačnošću zbog čega joj netipične uloge tako dobro pristaju.

Američko-britanska glumica Tilda Swinton oduvijek je privlačila pažnju specifičnim načinom odijevanja, ali i neuobičajenim stavom, načinom razmišljanja i samom svojom pojavom. Za nju ne bismo mogli reći da je "tipična" žena koja se šminka i uživa u "ženstvenim" stvarima, a i sama Tilda kaže da se nikada nije osjećala kao takva.

U intervjuu za britanski Vogue, Tilda je otkrila da je upravo u "queer" načinu izražavanja pronašla utjehu kroz cijelu svoju karijeru. Queer, naime, označava cjelokupnu homoseksualnu, biseksualnu, transrodnu i interseksualnu zajednicu osoba koje sebe vide ili žive svoj život van hetero-patrijarhalnih normi, iako biti gay ili biseksualan ne mora nužno značiti da je netko queer.

image
Tilda Swinton kao Bijela vještica u "Kronikama iz Narnije".
WALT DISNEY PICTURES - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

"Za mene je biti 'queer' povezano sa senzibilnošću. Uvijek sam se osjećala kao 'queer' - samo sam tražila svoj 'queer cirkus' i pronašla sam ga. To je moj svijet. Sada imam obitelj s Wesom Andersonom, s Bong Joon-hoom, imam obitelj s Jimom Jarmuschom, s Lucom Guadagninom, s Lynne Ramsay i Joannom Hogg", objasnila je Swinton.

Premalo ambiciozna?

Zvijezda filma "Doktor Strangea" i fantasy franšize "Kronike iz Narnije" također se osvrnula na svoju glumačku karijeru i priznala da nikada nije zamišljala "život ispod reflektora".

"Nikad nisam imala ambicija kao umjetnica. To možda zvuči ludo i transgresivno, ali to je činjenica. Da ste me s 10 ili 20 godina gdje se vidim u budućnosti, rekla bih vam da su mi jedine ambicije imati obitelj, prijatelje koji me nasmijavaju i smiju se mojim šalama i živjeti u gorju Škotske, uz more, s puno pasa i kuhinjskim vrtom", otkrila je Swinton te nastavila:

"Ozbiljno. I zaista sam blagoslovljen što sam ih mogla ostvariti. Sve ostalo je bonus. Sve ostalo je samo glazura, svijeće i cvijeće", zaključila je osebujna glumica.

image
Tilda Swinton i Sandro Kopp.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Swinton, koja je sa slikarom Sandrom Koppom od 2004. godine, a iz veze s 81-godišnjim umjetnikom Johnom Byrneom ima blizance Honor i Xaviera, ispričala je da je ne vrijeđa iz kada je zamijene s muškarcem, što se prilično često događa, jer je zadovoljna sobom.

"Ti ljudi su samo jako umorni. Vide nekoga poput mene od 180 cm, kratke kose, i automatski pomisle da sam muško. Ne vrijeđa me to nimalo. Nikada me nije mučilo što ne izgledam kao tipična žena", kazala je Swinton, dodavši da je starenje i bore uopće ne plaše.

"Starenje je nije nešto čega se treba bojati. Bore su mi fascinantne. Ne bih željela ponovno imati 23 godine, ma niti 53 godine! Živim s mišlju da mi život postaje sve bolji", poručila je 60-godišnja glumica.

Linker
12. travanj 2024 03:04