‘Uhvatili je‘

Tko je kći bivšeg afganistanskog predsjednika? Mariam godinama živi daleko od kaosa, umjetnica je u New Yorku

Novinar koji živi u njezinoj zgradi pokucao joj je na vrata i pokušao izvući komentar o njezinu ocu, bivšem predsjedniku Afganistana Ashrafu Ghaniju, no umjetnica je to odbila. Ni ranije u karijeri nije željela komenitrati politički angažman slavnog tate.

Povijesni događaji obilježili su ovaj tjedan. Afganistan je pao u ruke talibana zauzimanjem njegovog glavnog rada Kabula, a afganistanski predsjednik utočište je pronašao u Dubaiju. Na drugoj strani svijeta, na zapadu, u New Yorku, njegova jedina kći Mariam Ghani (42) "uhvaćena" je kako šeće ulicom, a nije se obazirala na fotografe.

Umjetnica, spisateljica, redateljica i profesorica. Tako se Mariam opisala na službenoj web stranici koja je posvećena njezinom radu. Godinama živi u Brooklynu u luksuznoj četvrti Clinton Hill i navodno je njezin stil života boemski zbog primarne profesije - vizualna je umjetnica i filmašica.

image
Živi u Brooklynu.
THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE DIRECT/PROFIMEDIA

Upravo ju je otac poticao da se obrazuje u smjeru umjetnosti, a otkako je u New York stigla za vrijeme studiranja, njezina su se djela pojavila u nekim od najpoznatijih svjetskih muzeja, uključujući Guggenheim i MOMA u New Yorku te Tate Modern u Londonu. Od 2018. godine predaje na Bennington Collegeu u Vermontu.

Snimila je i svoj prvi dugometražni dokumentarni film, "Ono što smo ostavili nedovršeno", o pet filmova koji su započeti i nisu do kraja snimljeni tijekom komunizma u Afganistanu, a trenutačno se prikazuju u nekim manjim kinima. U fazi je produkcije svojeg drugog filma - Dis-Ease. Svestrana umjetnica bavi se i fotografijom, a njezini se uratci mogu pogledati na službenoj web stranici na kojoj nema spomena o političkom porijeklu.

"Odrasla sam između dvije kulture. I to je pozicija s koje radim kao umjetnik", stoji u njezinoj biografiji. O političkom angažmanu oca nikada nije govorila, no 2015. godine je za New York Times tek kratko rekla kako misli da je "izvanredan". Njegov potez u afganistanskoj javnosti nije ocijenjen kao izvanredan budući da je bivši predsjednik kukavički pobjegao s najbližim suradnicima u helikopteru punom novca, a o tome Mariam nije željela govoriti kad joj je reporter koji živi u stanu u njezinoj zgradi pokucao na vrata i pokušao joj postaviti nekoliko pitanja vezano uz situaciju u Afganistanu.

image
Ashraf Ghani napustio je Kabul zbog ulaska talibana u grad.
AFP/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Potresna sipovijest mlade žene iz Afganistana: 'Jučer sam bila novinarka, a danas mi je život izbrisan'

Ipak, oglasila se u ponedjeljak na svome Instagramu. Napisala je kako ne može svakome pojedincu odgovoriti jer je "tužna i oplakuje svoju obitelj, prijatelje i kolege koji su ostali u Afganistanu" te da radi sve kako bi im pomogla.

Mnogi su pretpostavili kako se njezin otac skriva u Uzbekistanu ili nekoj susjednoj državi, no Ashraf Ghani, koji je bio predsjednik od 2014. do 2021. godine, egzil je pronašao u Dubaiju.

"Da sam ostao, bezbroj mojih sunarodnjaka bi mučenički palo, a Kabul bi se suočio s uništenjem i pretvorio se u ruševine koje bi mogle rezultirati ljudskom katastrofom za njegovih šest milijuna stanovnika", rekao je sad već bivši predsjednik.

Čitajte i: Najopasnija zemlja na svijetu! Naš bloger za dlaku izbjegao talibane - pa upoznao pravi Afganistan

Linker
25. travanj 2024 21:55