PETRA MLAČIĆ

Trudna RTL-ova uzdanica: ‘Strah i panika zamijenili su sreću i veselje‘

Kako je uslijed epidemije proživljavati trudnoću te s kakvim se strahovima susreće jedna trudnica otkrila nam je RTL-ova novinarka Informativnog programa Petra Mlačić koju tek nešto više od dva mjeseca dijele do dolaska druge djevojčice.

Kao da nisu dovoljni poludjeli hormoni i bure emocija u drugom stanju, trudnice se moraju još dodatno hvatati u koštac sa strahovima koje sa sobom donosi epidemija koronavirusa. Iznimka nije ni Petra Mlačić (30), RTL-ova uzdanica koja sitno broji do dolaska prinove. S odbrojavanjem raste i strah od porođaja koji je neusporediv s odlaskom u bolnicu prije dvije i pol godine kada je rodila kći Franku. Iako će unucima moći pričati kako je rađala u vrijeme najvećeg vala epidemije, priča nam kako joj nije do smijeha te da su joj trudnički dani umjesto sreće, veselja i druženja ispunjeni neizvjesnošću.

image
Petrina kći Franka vesela je i društvena, a bebu u trbuhu od milja zove Ćubi
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX

„Stalno pratim koliko je doktora i medicinskog osoblja u izolaciji, koliko ih se zarazilo, je li na koji odjel ušla korona. Uistinu se sve zakompliciralo i razmišljanja o tome me zalede u potpunosti. Naša druženja svedena su na minimum, ne idemo gotovo nigdje, rijetko koga zovemo u dom što je tužno i potpuno drugačije od onoga kako inače živimo. Nedostaju nam putovanja. Franku vodimo u vrtić jer ga toliko voli da prije spavanja provjeri ide li sutra sigurno, da je ne bi zeznuli. Odlasci u bolnicu i na preglede su paničniji nego prije, najradije se ne bi izlagala bolničkim hodnicima, ali osjećala bih se jako loše da propustim pregled”, kaže nam Petra koja se užasava pomisli da će rađati s maskom na licu.

„Moj je prvi porod bio onaj knjiški – brzi, a opet jedino čega se sjećam je da sam cijelo vrijeme pokušavala doći do daha i disati. Pitam se kako se to može preko maske, jer s maskom se jedva popnem stepenicama na četvrti kat. Tješi me što moju trudnoću vodi prof.dr.sc. Ratko Matijević iz KB Merkur. Rekla sam da ću ponovno rađati samo ako će on biti uz mene”, priča nam.

image
Petra u trudnoći najviše uživa u spavanju i hrani
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX

Zbog epidemiološke situacije posjeti bolnicama i rodilištima nisu dozvoljeni, ali ono što teško pada svim budućim roditeljima je nemogućnost prisustva oca na porođaju. Njezin suprug Marijo Vučemilović Jurić bio je uz nju kada je Franka stigla na svijet, a taj joj prizor odmah izmami golemi osmijeh na lice.

„Bilo je jako smiješno. Čim smo stigli u bolnicu odveli su me u rađaonu, premda smo mislili da će nas možda vratiti kući. Suprug se u tom trenu nije ni snašao, već je završio u rađaoni u najdebljoj zimskoj jakni na koju je odjenuo zeleno medicinsko odijelo. Mislim da je ondje temperatura bila skoro 40 stupnjeva tako da je bio znojniji i crveniji od mene - u toj mjeri da su njemu nosili vodu. No šalu na stranu, beskrajno sam tužna što neće moći biti sa mnom i što neću imati ruku koju mogu stisnuti, podijeliti s njim to iskustvo...”

image
Petra sa suprugom Marijom i kćerkicom Frankom
FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Nova razina nerealnog unijela je strah i paniku, a čak i obiteljski susreti postali su hladni i medicinski.

Nedostaju joj druženja s drugim trudnicama, obilasci dućana s dječjom opremom, zagrljaji. „Čak su bake, djedovi, prabake, pradjedovi mogli doći vidjeti bebu. Sad kad mi se netko približi gledam ga kao razbojnika i pratim u kojem smjeru diše”, priča nam.

No zagrljaja ipak ne nedostaje u njihovoj obitelji, a ponajviše ih daje djevojčica Franka koja je izrazito društvena i vesela, a kada je prvi put osjetila da se mami miče trbuh, bila je u deliriju od sreće. Franka ju je dugo zvala beba Ćubi i toliko im se svima u obitelji uvuklo pod kožu da joj se tako svi obraćaju. No djevojčici će dati ime Mara jer osim što su se nadali malenom Maru, Franka obožava bubamare, a i tako se zvala pokojna baka.

image
Dvoipolgodišnja Franka najviše se veseli sestri Mari
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX

„Kći nam je veliki gušt. Prlja se, prolijeva, igra, sama bira odjeću, razbacuje igračke po cijeloj kući, obožava slikovnice i priče koje sad već i čita nama na nekom izmišljenom jeziku, pleše, pjeva. Često skupa odlazimo na tržnicu po zdrave namirnice. Suprug i ja uživamo u kuhanju i isprobavanju novih okusa. Baš sam danas isprobala recept s namočenom heljdom i osmišljavam maslac od prženih lješnjaka. Kad nađem friške trlje sretnija sam nego kad naručim cipele. A trudnička želja su mi naranče i teleća jetrica, koju sam jela prije toga možda tri puta u životu”, govori nam ova simpatična novinarka kojoj posao i adrenalin koji idu s njim, prilično nedostaju, ali zbog komplikacija već u početku trudnoće, brzo je morala otići na bolovanje.

image
Zbog straha od koronavirusa Petra vrijeme najradije provodi u prirodi
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX

„U najvećem zanosu našeg posla, par dana pred izbore, dok sam još s nekakvim širokim haljinama i sakoima uspjela sakrivati trbuh barem za one koji me ne znaju – morala sam stati na loptu. Malo krvi, hematom koji može biti sasvim u redu ako miruješ, a veliki problem ako radiš suprotno – i eto komplikacija. Iako su obiteljske stvari prve i najvažnije, kolege mi jako nedostaju. Nije nestao onaj veliki dio mene koji živi za novinarstvo, televiziju, taj ritam i stres. Kako ni suprug ni ja nemamo radno vrijeme, morat ćemo imati odličnu strategiju kada stigne drugo dijete. Dosadno nam sigurno neće biti”, zaključuje.

ČITAJTE I:

Reakcija supruga Maje Šuput na njezinu trudnoću bila je potpuno neočekivana: ‘Prvi put sam ovo vidjela‘

Beba stiže u važnom mjesecu! Ana Vučak Veljača potvrdila trudnoću: 'Odlično se osjećam!'

Slatko iščekivanje je gotovo! Marijana Batinić i suprug Matej Pašalić dočekali drugo dijete

Linker
25. travanj 2024 00:02