Livio Andrijić / Hanza Media
GLAVNI GRAD NA DRUGAČIJI NAČIN

Turistička tura 'Badass women': Šetali smo s vodičkinjom po Zagrebu i saznali tko su najveće frajerice u gradu

Vodičkinju Ivu Sillu (38), kreatoricu iznimno zanimljivih turističkih šetnih tura po Zagrebu, u gradu možete sresti odjevenu kao Crnu kraljicu dok turiste vodi kroz mračne tajne Gornjega grada ili pak kao steam punk damu koja im otkriva važne osobe iz povijesti grada. Sada je osmislila i novu turu koju je nazvala 'Badass women', odnosno 'Frajerice', i dovoljno nas zaintrigirala da se s njom zaputimo u jednu fantastičnu avanturu. Kroz šetnju na koju dolaze stranci iz svih zemalja svijeta, ali i sami Zagrepčani, Iva je otkrivala priče o nevjerojatnim ženama, pravim 'frajericama' svog vremena koje su barem dio života provele u Zagrebu i tu ostavile neizbrisiv, ali pomalo zaboravljen trag.

Tijekom ture "Badass women", počevši od Zrinjevca preko Tuškanca do Gornjega grada, na dvadesetak znakovitih mjesta vodičkinja Iva Silla zastaje i priča o nevjerojatno zanimljivim ženama koje su živjele u Zagrebu. Ono što je kod ove ture tim zanimljivije, jest to što su njezine žene, osim neizostavne Marije Jurić Zagorke i eventualno Milke Trnine, relativno nepoznate. Tu su heroine poput književnice, učiteljice i planinarke Dragojle Jarnević, ili pak Štefanije Vidačić za kojom se ginulo i koja je 20-ih godina prošlog stoljeća osvojila titulu Miss Europe te je skandalozno polugola pozirala poznatom slikaru Robertu Aueru, a čak je i legendarnom gospodinu Miškecu slomila srce pa je zbog nje završio životariti u kotlovnici kina Europa.

Livio Andrijić / Hanza Media

Spominje tako i Štefaniju Falicu koja se kao vojnikinja prijavila u prvi svjetski rat i s trupama, u vojničkom odijelu sa suknjom i još k tome s činom, umarširala na Trg bana Jelačića i izazvala pravu pomutnju i naroda i novinara koji su je ganjali u stopu.

Poučna je ovo i inspirativna šetnja - svaka Ivina tura traje oko dva sata na kojoj ćete mnogo naučiti, a povesti možete i svoje školarce. Cijena primjerice Badass woman je 75 kuna po osobi, a više možete saznati i na Ivinom webu Secret Zagreb.

Iva Silla uz karijeru interpretacijskog vodiča razvija i karijeru predavačice i trenerice interpretacijskih vodiča, a u samo pola godine obučila je gotovo stotinu novih vodiča diljem Hrvatske. Ovim se poslom bavi već sedam godina i ne bi ga mijenjala - ni za što!

Livio Andrijić / Hanza Media

Linker
17. travanj 2024 04:59