drugi put bez krova nad glavom

Tužan povratak Mirne Berend u Petrinju: ‘Odvezli su krupnu i sitnu šutu, sve uspomene, slomljene, bačene...‘

Mirna Berend nakon potresa u Petrinji ostala je bez svog doma u koji se prošloga proljeća vratila nakon 20 godina života na zagrebačkoj adresi. Petrinjskim potresom drugi je put u životu ostala bez krova nad glavom nakon što je jednom sve izgubila u Domovinskom ratu.

„Sve smo jednom ostavili iza sebe, nakon rata, grade moj voljeni i predivni. Sve smo jučer ostavili iza sebe slomljeno, još jednom ćemo mi opet dignuti grad iz pepela. Ima snage u nama, sva vaša pomoć je naša snaga, svi vaši pozivi su jedno veliko srce”, napisala je bivša voditeljica Mirna Berend (54) na Facebooku dan nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu i okolicu krajem prošle godine.

Nakon dva mjeseca agonije, napokon je u svom domu.

„Tu sam konačno. Dimnjak je zazidan i armiran, krov je pokrpan. Već odavno su odvezli i krupnu i sitnu šutu i sve uspomene ovakve i onakve, slomljene, bačene... Odvezli su to odavno. Gledam pukotine po zidovima, one će čekati da se istutnje svi ovi potresi. Morala sam se vratiti, zapaliti vatru u kaminu jer moram učiti... Ovo su neka nova iskustva...Moja magnolija je pustila svoje divne pupove, narcise su otvorile svoje žute glavice, visibabe i jaglaci su obojile moje dvorište, japanska dunja je odlučila sve njih nadmašiti ljepotom cvijeta...Što mi preostaje... Nitko od njih se ne sjeća potresa, ili se sjeća... svejedno je... ili baš usprkos njemu, opet su tu... u svoj svojoj ljepoti... Novi život se rađa i nije da okrećem glavu od grada koji se ruši, nego okrećem pogled životu koji se rađa jer to je moj način preživljavanja tuge i bola. Pronalazak trenutka sreće...trenutka sada i ovdje jer znam, sve je to samo put i na kraju njega sve će biti dobro i lijepo....kao ovaj trenutak kada bosa gazim po travi moga vrta u mojoj Petrinji koja se trese i pati i prolazi katarzu, a ja plešem na kiši koja rominja i znam - sve će biti na kraju dobro”, piše Mirna emotivno.

image
Mirna Berend snimljena prije desetak godina u svom kozmetičkom salonu koji je otvorila nakon što je otišla iz medija, kasnije se počela baviti izradom nakita.
FOTOGRAFIJE: DAVOR PONGRACIC/CROPIX

Sretna je što je ponovno doma jer svaka je njezina stanica, kaže, povezana s Kupom.

„Sretna sam i zahvalna što smo živi, jer da nas je potres želio ubiti mogao je u stotinama...Očito nije, bilo je to samo buđenje. Ona iznenadna nikada nisu baš ugodna..ili su samo podsjetnik da prestanemo sve uzimati zdravo za gotovo, da se sjetimo zahvalnosti, suosjećanja, jedinstva, nevezanosti uz zidove i materije i svjesnosti vlastitog postojanja...Evo me grade moj tu sam, raširit ću ruke dovoljno velike da te grlim ranjenoga i da učim i da ne žalim za nečim što je srušeno odavno, da slavim život koliko god kompliciran bio. Sretna sam....tu sam....tu je moj dio Svemira....”, zaključuje bivša voditeljica.

Mirna Berend o jedinoj neispunjenoj želji: ‘Nikada nisam vidjela oči svojeg djeteta‘

Linker
27. ožujak 2024 16:35