Maja Jurović
DAN CRVENIH HALJINA

Važan dan: Domaća manekenka prvi put prošetala pistom nakon moždanog udara

Ove je godine prvi petak u veljači bio rezerviran za crvene haljine - i to s dobrim razlogom. U Hrvatskoj je održan prvi 'Dan crvenih haljina", akcija kojom se želi upozoriti na učestalost moždanog udara kod žena, a zvijezde večeri u Lisinskom bile su žene koje su ga preboljele, među kojima je i manekenka Kim Kosanović

Iako na početku nije željela govoriti o dramatičnoj borbi za život kroz koju je prošla jer je smatrala da je to njezina privatna stvar, manekenka Kim Kosanović vratila se modnoj pisti, iako na jednu večer, kako bi upozorila na opasnost od moždanog udara. Naime, 24-godišnjakinja, pobjednica regionalnog natječaja The Look Of The Year, bila je na vrhuncu svoje manekenske karijere kada joj se krajem srpnja 2017. život srušio preko noći. Iznenada je pala u komu u kojoj je provela dva tjedna, a liječnici joj nisu davali velike šanse za oporavak.

Njoj je, naime, dijagnosticirana malformacija mozga kad joj je bilo samo deset godina, a užurbani tempo i izlasci doveli su do teškog moždanog udara. Kim se naposljetku u potpunosti oporavila, ostavila iza sebe manekenski svijet, usporila i odlučila se posvetiti studiju psihologije, ali učinila je iznimku i prošetala modnom pistom kako bi upozorila na opasnost moždanog udara.

Zagreb, 010219.
Dan crvenih haljina obiljezen revijom u Lisinskom koju su nosile zene koje su prezivjele mozdani udar. Danom crvenih haljina zeli se upozoriti na specificnosti mozdanog udara u zena.
Na fotografiji: Kim Kosanovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA
Kim Kosanović

Modnom revijom u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski završena je javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina kojom se podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara kod žena. Uz Kim su pozornicom u crvenim haljinama s potpisom hrvatskih dizajnera prošetale žene koje su preboljele moždani udar, a među njima je bila i voditeljica i spisateljica Ivana Plechinger.

Zagreb, 010219.
Dan crvenih haljina obiljezen revijom u Lisinskom koju su nosile zene koje su prezivjele mozdani udar. Danom crvenih haljina zeli se upozoriti na specificnosti mozdanog udara u zena.
Na fotografiji: Ivana Plechinger. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA
Voditeljica i spisateljica Ivana Plechinger

Ivana je u 39. godini pretrpjela moždani udar, a u ekskluzivnoj ispovijesti za Gloriju tada je priznala kako je mislila da živi zdravo jer je pazila na prehranu, boravila u prirodi i vježbala, ali je mjesecima prije bila u velikom strahu od materijalnih problema.

- Sada vidim da je jedan od razloga za moždani udar bio moj život u grču. Bruno i ja smo slobodnih profesija i nemamo redovita primanja pa sam se bojala za budućnost ne shvaćajući da zapravo živim u neviđenom obilju. Okružuje me ocean ljubavi sinova, mog muža, prijatelja, tate Branimira koji je u jesen 2012., kad mi se to dogodilo, još bio živ, mlađeg brata koji s obitelji živi u Čakovcu, prijatelja... Da kojim slučajem nisam preživjela moždani udar, sa sobom bih ponijela svu tu ljubav, a ne sadržaj bankovnog računa - izjavila je tada spisateljica i bivša voditeljica.

Cilj ove opsežne akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života. Moždani udar je u dobi od 20. do 39. godine dvostruko češći u žena nego kod muškaraca. Specifični rizici kod žene u mlađoj dobi su oralna kontracepcija, migrena s aurom, češći poremećaji srčanog ritma, češća šećerna bolest tipa 2, periodi oko trudnoće i poroda koji rezultiraju prevelikom tjelesnom težinom prije samog poroda, gestacijskom hipertenzijom, dijabetesom i preeklampsijom, zatim anemija srpastih stanica te neke upalne promjene krvnih žila i disekcije.

Linker
24. travanj 2024 11:22