Pismo političarima

Vrijeme je za promjene: Meghan Markle pokreće revoluciju u Americi vezanu uz porodiljni dopust

U osobnom pismu koje je uputila Nancy Pelosi, predsjednici Zastupničkog doma te Charlesu Schumeru, vođi demokratske većine u Senatu, Meghan poziva na uvođenje plaćenog rodiljnog dopusta jer taj civilizacijski doseg Amerika još uvijek nema.

Otkako su napustili kraljevsku obitelj, princ Harry i njegova supruga, vojvotkinja od Sussexa, dobili su odriješene ruke za djelovanje na području u koje ne bi smjeli "gurati nos" da su ostali u Velikoj Britaniji. Dakako, riječ je o politici. Meghan Markle (40) očito gaji ambicije uključiti se u tu "igru" - lani je sa Harryjem (37) pozvala Amerikance da glasaju na predsjedničkim izborima što je izazvalo konsternaciju u Velikoj Britaniji - a Harry kao i dosad, slijedi.

Na njezine pokušaje da je se "shvati ozbiljno" u Americi se donedavno gledalo s mješavinom simpatije i negodovanja, kao kad uhvatite dijete u nepodopštini, međutim posljednjim potezom privukla je pozornost "velikih igrača". Napisala je pismo 'željeznoj lady' američke političke scene - Nancy Pelosi, predsjednici Zastupničkog doma te Charlesu Schumeru, vođi demokratske većine u Senatu, kao majka dvoje male djece. Obratila im se zbog uvođenja plaćenog dopusta kao nacionalnog prava, svjesna kako demokrati, za koje se nada da bi nešto mogli poduzeti po tom pitanju, kontroliraju oba doma.

image
ANGELA WEISS AFP

Teška dvojba

"U lipnju smo suprug i ja nakon sina, dobili kćer. Kao i svi roditelji bili smo presretni. Svjesni smo da pripadamo povlaštenoj manjini koja se tijekom prvih bebinih mjeseci nisu morali vratiti na posao. Niti jedna obitelj ne bi se trebala suočiti s tom dilemom. Niti jedna obitelj ne bi smjela birati između radnog mjesta i potrebe da se brinu za svoje dijete. Kad bismo imali plaćene roditelje dopuste, takvih dilema ne bi bilo", piše vojvotkinja prisjetivši se da nije oduvijek živjela povlašteno.

Čitajte i: Meghan i Harry imaju novi posao! Ambiciozno su krenuli u novi projekt za koji se vjeruje da vrijedi milijune dolara

Prvi džeparac zaradila je kao 13-godišnjakinja prodajući smrznuti jogurt, posluživala je u zalogajnicama, čuvala djecu kako bi namaknula novac. Iako su joj roditelji bili zaposleni, pazilo se na svaki dolar. Zato je i salata od 4,99 dolara u lancu restorana Sizzler (poznatom po odrescima, morskim plodovima i salatama po prihvatljivim cijenama), za njezinu obitelj bila luksuz. Jedući je, bila je zahvalna roditeljima što su joj nekako priuštili taj mali užitak.

image
Markle upozorava da su mnogi Amerikanci dodatno osiromašeni zbog pandemije.
FOTOGRAFIJE: ED JONES AFP

Rasjed u društvu

U želji da Nancy Pelosi i Charles Schumer shvate kako žive obični Amerikanci, Meghan im je napisala da je tijekom školovanja sa svojim društvom odlazila na večere povodom nekog velikog slavlja isključivo u spomenuti Sizzler ili u jednako povoljan lanac restorana s talijanskom kuhinjom "The Old Spaghetti Factory", jer su njihove obitelji samo to mogle platiti. A danas je situacija kudikamo gora...

Čitajte i: Suze razmetnog djeda: Otac Meghan Markle negoduje jer nije upoznao unuke, čak razmišlja tužiti kćer i zeta

"U posljednjih 20 mjeseci pandemija je produbila ekonomski rasjed u našim zajednicama", podsjetila je vojvotkinja i zaključila da je plaćeni roditelji dopust civilizacijski doseg koji Amerika još uvijek nema.

Linker
20. travanj 2024 10:39