IZLOŽBA SLAVKE PAVIĆ

Zaljubljenica u umjetnost: Elvira Kranjčar u rijetkom pojavljivanju nakon odlaska voljenog Cice

Izložba ‘Svijet vrijedan gledanja‘ Slavke Pavić postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, a njezina vlasnica je Elvira, supruga pokojnog Zlatka Cice Kranjčara.

Potpuno iznenada, uslijed teške bolesti napustio nas je ove godine u ožujku Dinamova legenda, trener i bivši izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Cico Kranjčar. Njegova dugogodišnja supruga Elvira Kranjčar u rijetkom pojavljivanju od njegove smrti prisustvovala je otvorenju izložbe genijalne fotografkinje Slavke Pavić "Svijet vrijedan gledanja" u zagrebačkoj galeriji Kranjčar povodom obilježavanja sedamdeset godina njezine umjetničke karijere. Elvira je pažnju plijenila u tamnom odijelu i srebrnim balerinkama.

image
Elvira Kranjčar na izložbi Slavke Pavić.
PR

Diplomirana injženjerka avioprometa Elvira već je godinama vlasnica umjetničke Galerije Kranjčar na Kaptolu, preko puta kazališta Komedija.

U umjetnost se zaljubila tijekom deset godina provedenih u Beču, austrijskoj prijestolnici, gdje je Cico igrao u klubu "Rapid". O uplovljavanju u nepoznat joj svijet umjetnosti, govorila je krajem prošle godine za Jutarnji list.

Čitajte i: Slavka Pavić i njezin 'Svijet vrijedan gledanja': Legendarna fotografkinja otvorila izložbu od 12 fotografija

"Morala sam se dokazati na novom poslu u kojem sam bila totalni anonimus. Našu kulturnu scenu nisam poznavala. Ali, uspjela sam. Uz puno truda i muka. Ja nisam umjetnica, ali znam puno o umjetnosti. Publiku smo privukli, gradili i odgajali godinama. Uporna sam i tvrdoglava. Umjetnost je moj novi posao. Osim toga, ja sam altruist. Volim biti korisna društvu u kojem živim. No, nisam otvorila trgovinu. Napravila sam prostor za potrebe umjetnika. Ponosna sam na to", rekla je Elvira. Tada je i dodala kako njezinu galeriju nije pokolebala niti pandemija koronavirusa.

image
Izložba se održala u Galeriji Kranjčar.
PR

Ljubavnu priču Zlatka i Elvire objavili smo u magazinu Glorija još davne 1995. godine. U braku su bili više od 40 godina, upoznali su se kao djeca, zajedno proputovali svijet i osnovali obitelj.

Čitajte i: Elvira i Zlatko Kranjčar upoznali su se još kao djeca: 'Cico nam je omogućio lijep život'

"Nikada se nismo svađali. Oboje smo iz obitelji gdje se nije podizao ton. I djecu tome učimo. Ali, naravno, o svemu razgovaramo i ne ostavljamo neraščišćene račune. Zašto bi se Cico uvrijedio ako kažem što me tišti i što mi smeta? U svakoj našoj krizi pobijedila je ljubav, a brak time postao još kvalitetniji", rekla je Elvira te 1995. godine, kad su u braku bili tek 16 godina. Neutješna udovica od supruga se oprostila i na društvenim mrežama uz stihove francuskog filozofa Pierrea Teilhard de Chardina.

image
Komemoracija za preminulog Zlatka Cicu Kranjčara u hotelu Westin.
BORIS KOVACEV/CROPIX CROPIX
Linker
15. travanj 2024 00:59