ogledalce, ogledalce...

Zbogom ćelavosti: Poznati Hrvati ne skrivaju da su presadili kosu, pogledajte rezultate

Ćelavost se teško može sakriti - kao i rezultate transplantacije kose, na koje su ponosni mnogi poznati Hrvati. Neki od njih prepustili su se hrvatskim liječnicima, no sve ih više na taj zahvat odlazi u Tursku, gdje su cijene znatno niže.

S ćelavosti se bori svaki treći muškarac, ali presađivanje kose sve je manji tabu pa je zanimanje Hrvata za postupkom transplantacije sve veće. Nezadovoljni svojim odrazom u ogledalu neki po novi izgled odlaze u Tursku, a zbog novih vlasi sve češće posjećuju i hrvatske poliklinike.

Muškarci se sve više okreću neinvazivnim estetskim zahvatima, skloni su podvrgnuti se postupcima koji im omogućuju da vrate ono što su izgubili, kao kosu. Rijetko žele novi izgled - oni samo žele izgledati kao i prije. A premda su ostali bez kose, nisu izgubili na muškosti pa su o svojim fizičkim manama progovorili javno.

TONY CETINSKI (53)

Na početku estradne karijere, danas 53-godišnji pjevač imao je guste kovrče, na kojima su mu zavidjele i mnoge žene, no genetika je ubrzo učinila svoje. Kako se bližio tridesetoj, zalisci su mu postajali sve viši i viši, da bi posljednjih godina problem gubitka kose prikrivao - izbrijavanjem.

Krajem 2021. odlučio se na transplantaciju kose u zagrebačkoj poliklinici Maletić, a postupak je trajao deset sati. Dr. Ana Maletić je primijenila minimalno invazivnu FUE metodu (Follicular Unit Extraction) - folikularne jedinice vade se s donorske regije jedna po jedna, bez korištenja skalpela i stoga ne ostaje nikakav ožiljak.

Obavlja se pod lokalnom anestezijom, a oporavak je mnogo brži nego nakon STRIP metode, kad se zatiljni dio vlasišta izrezuje i presađuje na "ogoljeni" dio. Konačan rezultat vidi se nakon godine dana, no Tony već sada izgleda kao da je dosegao puni efekt.

image
POLIKLINIKA MALETIć
image

Tony Cetinski nakon presađivanja

BILJANA BLIVAJS CROPIX

GORDON SCHILDENFELD (37)

Hrvatski nogometaš koji trenutačno igra u Cipru u svibnju je po "novu kosu" otišao u Tursku, koja ima razvijenu strategiju medicinsko-estetskog turizma pa onamo po novi izgled odlaze brojni Hrvati. Schildenfeld je glavu dao u ruke liječniku Emrahu Ciniku, vlasniku poznate poliklinike u Istanbulu, a nakon transplantacije kose samo se "požalio" kako tijekom oporavka mora izbjegavati alkohol i seksualne odnose. Piće zbog mogućeg krvarenja, a seks zbog liječničke preporuke da izbjegava čak i blagu fizičku aktivnost te znojenje.

image

Gordon Schildenfeld

image

Gordon Schildenfeld na zahvat je otišao u Tursku

INSTAGRAM

SANDI PEGO (34)

Zagrebački influencer i poduzetnik, koji je nedavno osvojio publiku showa "Ples sa zvijezdama", već u dvadesetima se suočio s prorijeđenom kosom - a lani se odlučio na transplantaciju folikula. Zahvatu se podvrgnuo u poliklinici Estheticana u Istanbulu, i to šest mjeseci prije vjenčanja kako bi na važan dan zablistao u punom sjaju.

"Zbog prorijeđene kose na fotografijama sam izgledao kao da imam rupu na glavi. Kako se bližila svadba, a ja se neprestano fotografiram, jednostavno sam morao popraviti frizuru. Na transplantaciju me nagovorio prijatelj frizer i zahvalan sam mu na tome jer sam vrlo brzo postigao zadovoljavajući volumen. Za polikliniku u Turskoj sam se odlučio jer sam dobio brojne preporuke za njihove liječnike, a u kvalitetu usluge sam se uvjerio već na konzultacijama. Od pristupa klijentu, prezentacije, usluge, osiguranja do konačnog rezultata - sve je bilo na vrhuncu. Tamo to košta 2500 eura, što je cijena za neograničen broj presađenih folikula, a u Hrvatskoj sam dobio ponudu od 7000 eura! Tako da nisam dvojio, a uostalom, rezultati su odlični", kaže Sandi.

image

Sandi Pego

image

Sandi Pego u Istanbulu

PRIVATNI ALBUM

ČITAJTE I: Legendarni nogometaš potrošio 250.000 kuna na zahvat, a rezultata nigdje. Sprema se na laser

IVAN PAŽANIN (38)

Kako ima gustu kosu na potiljku, splitski chef bio je idealan kandidat za transplantaciju folikula s tog dijela vlasišta na svoje (pre)visoke zaliske - zbog kojih je dugo bio nezadovoljan. Na to se odvažio početkom ove godine u splitskoj Poliklinici Nova, gdje mu je liječnica Vana Kljaković Gašpić zahvat obavila FUE metodom. Cijena zahvata, kaže dr. Kljaković Gašpić, ovisi o broju folikula koji se presađuju, no uglavnom se kreće od 2500 do 4000 eura.

"Godinama sam intenzivno razmišljao o tome, želio sam vratiti ono što mi pripada - svoju kosu. Nije me bilo strah i prepustio sam se sigurnim rukama", rekao je Pažanin, koji je do prije nekoliko mjeseci prikrivao ćelavost češljajući kosu s tjemena prema zaliscima. Zahvat je u njegovom slučaju trajao šest sati, a prvi rezultati već su vidljivi.

image

Ivan Pažanin u Poliklinici Nova u Splitu

POLIKLINIKA NOVA
image

Ivan Pažanin

LUKA GERLANC/CROPIX

HUSEIN HASANEFENDIĆ HUS (68)

Skladatelj i gitarist Parnog valjka presađivanju kose podvrgnuo se prije četiri godine, a rezultati su i danas postojani.

"Estetski kirurzi koji su mi presadili, odnosno dopunili dijelove vlasišta s prorijeđenom kosom, zaslužni su za njen ponovni rast i moj novi izgled. Za mene je to pitanje higijene tijela, ali i duha, jer u toj odluci, dakako, ima i nešto taštine. Otkako ponovno imam kosu, osjećam se puno bolje", rekao je Hus kad je efekt zahvata postao vidljiv. Na transplantaciju se odlučio, među ostalim, jer smatra da je za javnu osobu pristojan izgled izraz poštovanja prema publici i gledateljima pred malim ekranima, u čije domove ulazi za vrijeme svojih javnih nastupa.

image

Hus je dugo gubio kosu pa se prije nekoliko godina odlučio na presađivanje

image

Husein Hasanefendiž Hus,

ANA MIHALIC

SLAVEN BILIĆ (53)

Bivši hrvatski nogometaš i nogometni reprezentativac u listopadu 2016. bio je glavna tema u britanskim medijima, kad se pisalo da bi si zbog loše igre West Hama njihov trener Slaven Bilić trebao počupati svu kosu. No, dogodilo se sasvim suprotno - kosa mu je narasla.

Vidjelo se to već nakon ljetne stanke, kad se na trenerskoj klupi pojavio s gustom i tamnom kosom. Iako o tome nikada nije javno govorio, fotografije govore više od riječi.

image

Slaven Bilić

IAN TUTTLE DPPI VIA AFP
image

Slaven Bilić nakon presađivanja kose

NOEL CELIS/AFP/PROFIMEDIA NOEL CELIS/AFP/PROFIMEDIA

ČITAJTE I: David Beckham priznao problem koji muči velik broj muškaraca i podijelio rješenje koje ga je 'spasilo'

Linker
18. travanj 2024 08:23