Od svojih ranih godina prometnula se u veliku pjevačku divu.
 Privatne fotografije
Posljednje zbogom

Život pun velikih upjeha samozatajne dive, otišla je 'naša Zdenkica'

Po verziji pjesme 'Colinda' koju je otpjevala Zdenka, i donedavna predsjednica dobila je ime, obožavale su je generacije iz svih dijelova Hrvatske.

Daleko od svjetala pozornice, već pomalo zaboravljena, u jednom zagrebačkom domu za starije i nemoćne osobe, u nedjelju je, u 78. godini, preminula Zdenka Vučković Posljednjih se dana liječila u KBC-u Rebro, godinama je bolovala od šećerne bolesti koja je prouzročila komplikacije. Bila je u nas 'prva djevojčica' koja je doživjela estradnu slavu i neizmjernu popularnost, zahvaljujući pjesmi liječnika po obrazovanju Milutina Vandekara "Moja mala djevojčica".

Pjesma, koja je istog trena postala bezvremenski hit, otpjevala je u duetu s Ivom Robićem na Opatijskome festivalu 1958. godine. I pobijedila! I Zdenka i pjesma postale su omiljene po refrenu "Tata, kupi mi auto". Iste je godine otpjevala u Opatiji i "Kućicu u cvijeću".

Nizala hit za hitom

Tada petnaestogodišnja glazbeno talentirana djevojčica, inače rođena Zagrepčanka, kćer mehaničara i prodavačice, preko noći je postala "naša Zdenkica", prva istinska zabavnoglazbena zvijezda i najkomercijalnija pjevačica čije su ploče preko noći postizale zlatne naklade. Nizala je hit za hitom. Dovoljno je prisjetiti se pjesama "Veslaj, veslaj", "Dalmatinke male", "Pod lipovim cvijetom", "Gdje su ti dani".

Privatne fotografije
Zdenka i Ivo Robić, Opatija 1958. kada su otpjevali 'Moja mala djevojčica' prvi put.

Po Zdenkinoj interpretaciji pjesme "Colinda", snimljene 1967. godine, donedavna hrvatska predsjednica dobila je ime. Pjesmu je Zdenka prvi put čula tijekom kanadske turneje s pokojnim kolegom, također vrlo popularnim, Ivicom Šerfezijem, na koncertu pjevačice Lucille Starr. I odmah je odlučila prepjevati, osjećajući kako bi to mogao postati pravi hit. I nije se prevarila!

Oproštaj od pozornice

"Sa Zdenkom sam izgubila dragu kolegicu, s kojom sam provela brojne zajedničke trenutke, i uvijek me nasmijavala do suza, jer je imala specifičan, neki svoj humor", prisjetila se rođena Opatijka, Betty Jurković, doajenka naše zabavne glazbe. Naime, i Zdenka je posljednjih godina voljela ljeta provoditi u Opatiji, u kojoj je kupila manji stan, nakon što je prodala neveliku kuću za odmor u Dramlju.

Četiri dive: Radojka Šverko, Gabi Novak, Betty Jurković i Zdenka Vučković

Njezinu je karijeru obilježila i pjesma "Zagreb Zagreb", poznatija po pripjevu „Vraćam se Zagrebe tebi“, kojom je 1963. godine pobijedila na Zagrebačkom festivalu i ta je pjesma postala neslužbenom himnom Zagreba. Oprostila se od pozornice 1989. godine na Zagrebačkom festivalu, kada je nastupila s pjesmom "Odrasla je djevojčica mala". Inače, za njezinu uspješnu karijeru u mnogome je bio zaslužan ugledni aranžer, pijanist i glazbeni producent Krešimir Oblak, poznatiji po nadimku Koda, s kojim se Zdenka vjenčala 1972. godine i koji je umro 2014. godine. Bio je to brak bez djece.

Više fotografija naše pokojne pjevačke zvijezde pogledajte u galeriji.

Pročitajte i:

Preminula je Zdenka Vučković, pjevačka legenda otišla je tiho, u snu, nakon kratke i teške bolesti

Linker
16. travanj 2024 13:15