Profimedia, UPPA News
AVANTURIST I HEDONIST

Zvijezda filma 'Mamma Mia': Za Božić sam bio s bivšom i sadašnjom ženom, svom djecom i partnerima - bilo nas je 17!

U filmu “Mamma Mia”, čiji se drugi dio snimao na Visu, ljubavnike glavne junakinje tumače tri posve različita glumca: Pierce Brosnan (64) je zavodnik, Colin Firth (57) džentlmen, a Stellan Skarsgard (66) pustolov koji će vas brzo očarati, ali mu ne treba previše vjerovati.

U filmu “Mamma Mia”, čiji se drugi dio snimao na Visu, ljubavnike glavne junakinje tumače tri posve različita glumca: Pierce Brosnan (64) je zavodnik, Colin Firth (57) džentlmen, a Stellan Skarsgard (66) pustolov koji će vas brzo očarati, ali mu ne treba previše vjerovati.

Karizmatičnom Šveđaninu nije bilo teško glumiti takvu osobu jer je i u privatnom životu avanturist i hedonist, osoba uvijek spremna za zabavu i šalu, što se vidjelo i ovih dana na Visu. Na snimanju filma “Mamma Mia: Here We Go Again!”, koji se kao i prvi dio temelji na pjesmama grupe ABBA, dobro se zabavljao sa starim prijateljem Colinom Firthom i ostatkom ekipe, s kojima je večeri provodio u viškim konobama kušajući tradicionalna otočna jela i uživajući u dobrim vinima. No iako se voli zabavljati, Skarsgard je u poslu jako discipliniran.

Uostalom, drukčije ne bi ni ostvario zavidnu karijeru: bio je zvijezda holivudskih spektakala kao što su “Osvetnici” i “Pirati s Kariba”, ali je glumio i u hvaljenim artističkim filmovima poput “Dogville” i “Nimfomanka”. Jednako je uspješan i u privatnom životu: s liječnicom My (61), s kojom je bio u braku od 1975. do 2007., ima šestero djece: sinove Alexandera (41), Gustafa (36), Sama (35), Billa (27) i Valtera (21) te kćer Eiju (25). Sinove Ossiana (8) i Kolbjörna (5) rodila mu je, pak, producentica Megan Everett (41), s kojom se vjenčao 2009. Kako sam priznaje, to mu je i više nego dovoljno djece pa se prije nekoliko godina podvrgnuo vazektomiji, no kao glumac ne posustaje. Početkom mjeseca na zagrebačkom Festivalu tolerancije mogli smo ga vidjeti u romantičnoj drami “Povratak u Montauk” njemačkog redatelja Völkera Schlöndorffa, a u kinima ga ovih dana možemo gledati u švedskoj biografskoj drami “Borg/McEnroe” redatelja Janusa Metza Pedersena.

Pričali smo s njim u Berlinu, u Hotelu de Rome, prije njegovog odlaska na Vis.

Jeste li i prije filma “Mamma Mia!” slušali grupu ABBA?

- Nisam, naprotiv. Kada su 1974. s pjesmom “Waterloo” pobijedili na Euroviziji, na radiju su je puštali barem deset puta dnevno. Mislio sam da ću poludjeti ako je ponovno čujem. Meni se više sviđaju profinjenije pjesme. Bio sam preveliki snob da priznam kako mi se sviđa njihova glazba. No posljednjih godina promijenio sam mišljenje pa se znam uhvatiti kako pjevušim njihove melodije.

Zašto ste onda prihvatili ulogu?

- Prihvatio sam je zbog Meryl Streep. Čim mi je agent rekao da ću glumiti s njom, nisam više dvojio. Čak sam producentima obe-ćao da ću naučiti pjevati.

I jeste li?

- Mislio sam da jesam sve dok nisam vidio suze u očima Bennyja Anderssona, jednog od članova benda ABBA. To mi je jedno od najtraumatičnijih iskustava u životu.

Promo

U filmu “Povratak u Montauk” vaš lik kaže da se ljudi dijele na životinje, koje vole lutati, i stabla koja cijeli život provedu na jednom mjestu. Kojoj vi skupini pripadate?

- Ja sam životinja. Doduše, imam neke karakteristike stabla jer već skoro pedeset godina živim u Stockholmu, imam veliku obitelj i volim im kuhati... No, u duši sam životinja jer volim putovati i upoznavati nova mjesta, a u poslu stalno tražim što različitije uloge jer se u životu najviše bojim monotonije. Volim nepredvidljivost i nikada ne razmišljam o budućnosti nego uživam u sadašnjosti i pravi sam majstor u tome. Nemam snova, nada ili želja.

A što je s prošlosti?

- Njoj se vraćaju samo nesretni ljudi. Sanjarenje vam neće pomoći. Moj recept za sreću je: ne razbijajte glavu nad pogreškama iz prošlosti.

Posljednji film, “Povratak u Montauk”, snimili ste za minimalni honorar. Pristajete li često na takve angažmane?

- U niskobudžetnim filmovima redovito radim za minimalac, a često u njih ulažem i vlastiti novac kako bi se mogli snimiti. Baš zato povremeno prihvaćam dobro plaćene uloge u visokobudžetnim holivudskim spektaklima.

Biste li mogli živjeti bez glume?

- Da. Jako sam znatiželjan i sve me zanima. Na primjer, volim kuhati, a najveće mi je zadovoljstvo kad pronađem i isprobam neki novi recept. Mislim da bih bio uspješan i kao kuhar. Dakle, mogao bih živjeti bez glume - ali to ne želim. Sviđa mi se biti ispred kamere.

Što mislite o hrvatskoj kuhinji?

- Već sam ranije bio u vašoj zemlji pa dobro poznajem hrvatsku gastronomiju. Sviđa mi se jer je intrigantan spoj mediteranskih i austrougarskih utjecaja.

Kakva jela ne volite?

- Ona koja su loše pripremljena. Moja je kulinarska filozofija da nema neukusnih namirnica, nego samo loših kuhara.

Kako izgleda vaš idealni odmor?

- Onaj koji provodim u Stockholmu s obitelji. No, prošli sam Božić s bivšom i sadašnjom suprugom, našom djecom, njihovim djevojkama i suprugama otišao u Indoneziju na odmor. Bilo nas je sedamnaestero i odlično smo se zabavljali a gotovo i nismo izlazili iz kuće.

Kakav je osjećaj biti djed?

- Divan. Imam jednog unuka, i to od sina Sama, jedinog Skarsgarda koji nije umjetnik, nego liječnik. Zato za njega kažemo da jedini u obitelji ima “pravi posao”. Unuk je nešto mlađi od mog najmlađeg sina, kojem je pet godina, pa se često igraju zajedno. Nije mi teško čuvati ih, naprotiv. Samo ih dovedite, što više, to bolje.

Sva djeca Stellana Skarsgarda

Kakav ste savjet dali sinovima kada su se odlučili za glumu?

- Nisam se upletao u njihove odluke. To je njihov posao i njihov život. Nisam ih želio gnjaviti svojim savjetima.

Poznati ste po tome što se ne ustručavate skinuti ispred kamere. Jeste li postavili neke granice u glumi?

- Nisam, jer volim poticati ljude da počnu druk- čije razmišljati. Zato se nikada nisam zasitio uloga i filmova koji provociraju i pomiču granice, bez obzira jesu li osobne, društvene, političke ili seksualne. Roditelji su me naučili da poštujem tuđe mišljenje i drago mi je kad vidim da to i drugi rade.

Linker
26. travanj 2024 17:03