Profimedia, Splash
Paul Giamatti

Zvijezda serijala Milijarde: 'Ne znam s novcima pa bivšu suprugu i danas tražim savjet'

Američki glumac, koji je svoj status zvijezde potvrdio ulogom u hvaljenom tv serijalu ‘Milijarde’, ekskluzivno za Gloriju otkriva zašto je pustio brkove, u kakvim je odnosima s bivšom suprugom te kako se snašao snimajući scene sado-mazo seksa.

Postoje glumci čije ime ne pamtite, ali lice odmah prepoznajete. To su odlični karakterni glumci, kojima je nedostajalo ono nešto da bi postali zvijezde, a dugo se činilo da će Paul Giamatti (52) biti među njima. No ljubiteljima TV serijala “Milijarde”, u kojem tumači državnog tužitelja koji žudi za moći, itekako je poznato ime ovog američkoga glumca. Otkako je diplomirao engleski i glumu na prestižnom Yaleu, a zatim zanat ispekao na Broadwayu, simpatični Njujorčanin bio je jedan od najtraženijih glumaca u Hollywoodu. Isprva su to bile male, ali pamtljive uloge, da bi tek sredinom prošlog desetljeća dočekao svoj trenutak. Prvo kao boksački menadžer u sportskoj drami “Cinderella Man”, što mu je 2005. donijelo nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednoga glumca, a zatim i ulozi u TV serijalu “John Adams”, za koji je nagrađen Emmyjem kao najbolji glumac.

Četvrtu sezonu serijala “Milijarde” predstavio je na Televizijskom festivalu u Monte Carlu, a na razgovor je došao nasmiješen i pomalo neprepoznatljiv. Naime, umjesto čvrste brade, na njegovu licu isticali su se bujni brkovi.

Zašto ste se odlučili na novi imidž?

- Zbog uloge u TV serijalu “Lodge 49”. Odličan je to show, iako zasad nije privukao mnogo publike. U prvoj sezoni bio sam samo producent, a u drugoj, koja s prikazivanjem u SAD-u počinje početkom kolovoza, glumit ću u tri epizode. Doduše, brkovi kakve nosi moj lik su mnogo bujniji i zaokruženiji, ali meni su draži ovakvi. Toliko su mi omilili da sam ih zadržao i za film “Gunpowder Milkshake” koji trenutačno snimam u Njemačkoj.

Paul Giamatti, Virginia Madsen, Sandra Oh and Thomas Haden Church, winners of Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture for Sideways (Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic)
FilmMagic
S kolegama iz filma 'Stranputica' dobio je nagradu Udruženja američkih glumaca

Jesu li brkovi vaša davna želja?

- Iskreno, od samog početka karijere nastojao sam da moji likovi imaju bradu ili brkove, ali producenti i redatelji uvijek bi mi sugerirali da se obrijem. Tek kada su mi dopustili da se pred kamerom pojavim s bradom znao sam da sam postao netko i nešto kao glumac. Bio sam dovoljno značajan da mi nisu mogli narediti da je se riješim. Amerikanci inače ne vjeruju bradatim ljudima pa ćete rijetko vidjeti neobrijane političare ili poslovne ljude. Kada sam dobio ulogu u “Milijardama”, htio sam da državni tužitelj ima bradu, ali producenti su tvrdili da je to nemoguće jer su u stvarnosti svi tužitelji obrijani. Tek kad sam počeo istraživati i pronašao nekoliko stvarnih bradatih javnih tužitelja dopustili su mi da je pustim.

Holivudska zvijezda s Glorijinim novinarom

Što vaša djevojka kaže na novi izgled?

- I njoj, ali i mojoj bivšoj supruzi, s kojom sam u odličnim odnosima, brkovi se jako sviđaju. Iskreno, ni sam nisam mogao pretpostaviti kako ću izgledati, ali kada sam stao pred ogledalo, vidio sam da nije loše. Mislim da mi brkovi uistinu dobro stoje. Daju mi ozbiljniji izgled, kao da sam iz neke druge generacije.

U velikom broju vaših internetskih biografija piše da ste još u braku s filmskom producenticom Elizabeth Giamatti. Kada ste se razveli?

- Razveo sam se davno, još prije desetak godina, ali nikada o tome ne govorim pa malo tko zna da više nisam oženjen.

Paul Giamatti and wife Elizabeth grab food at In N Out Burger together.
EXCLUSIVE June 25th, 2009 Los Angeles, CA, Image: 35832936, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, NPG
Profimedia, NPG
S bivšom suprugom i producenticom Elizabeth Giamatti

Što se dogodilo?

- Teško je održavati bračni život uz moj posao. Nikada nisam bio kod kuće, što je pouzdan recept da se dvoje zaljubljenih udalji. Nije bilo neke velike svađe, nismo postali smrtni neprijatelji, samo smo shvatili da je bolje da svatko nastavi svojim putem. Zanimljivo je da smo danas odlični prijatelji. Ona je u stabilnoj vezi, ja imam novu djevojku, ali često se čujemo i družimo.

Kakav je vaš odnos sa sinom Samuelom?

- Odličan. Ostao sam živjeti u istom kvartu, tako da nisam bio jedan od onih očeva koji odlaskom iz braka odu i iz života svoje djece. Često smo se družili i išli na izlete pa sam ponosan kada vidim da je odrasli 18-godišnjak koji se sprema na fakultet.

Hoće li nastaviti obiteljsku tradiciju i upisati se na Sveučilište Yale?

- Neće, upisao se na Sveučilište Brown. Nije mi nimalo žao, ja sam išao na Yale, kao i moj djed, otac i brat, pa je bilo vrijeme da netko napusti tu šablonu. Zapravo je njegova majka, moja bivša supruga, najviše navijala da se upiše na Yale, ali on je odabrao sveučilište na koje je ona išla.

Chiwetel Ejiofor, Paul Giamatti in film 12 YEARS A SLAVE. Film 12 Years A Slave directed by Steve McQueen (II) starring Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, cinema, movie, drama, Benedict Cumberbatch, slavery, American, 2014 NOTE: This is a PR photo. SUNSETBOX does not claim any Copyright or License in the attached material. Fees charged by SUNSETBOX are for SUNSETBOX's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material, the user expressly agrees to indemnify and to hold SUNSETBOX harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material?, Image: 180344367, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Allpix Press
Profimedia, Allpix Press
U Oscarom nagrađenom filmu '12 godina ropstva'

Što će studirati?

- Ne znam, a ne vjerujem i da on zna. Zanima ga povijest, kao i političke znanosti, idu mu jezici, pa bi želio naučiti arapski... Vidjet ćemo kamo će ga ta mješavina interesa odvesti. Možda će završiti kao agent CIA-e, iako se iskreno nadam da se to neće dogoditi.

Koliko ste znali o pravu prije nego što ste prihvatili ulogu javnog tužitelja u “Milijardama”?

- Ne mnogo, samo ono što sam vidio na televiziji. Sramim se reći da ni danas ne znam puno više, jer u serijalu moj se lik, začudo, ne bavi toliko pravom koliko makijavelističkim spletkama. Zakon ga zanima samo kada ga pokuša izigrati. Zapravo sam tijekom snimanja mnogo više naučio o svijetu financija nego o svijetu prava.

S britanskim kolegom Damianom Lewisom u serijalu Milijarde

Znači li to da ste sada vještiji s novcem?

- Kao glumac u stalnoj sam brizi da neću imati novca koliko mi treba. U ovom poslu nikada ne znate kada će vam prestati nuditi nove uloge pa vrlo brzo možete od dobro situiranog čovjeka postati siromah bez novčića u džepu. Zato sam svjestan da bih trebao više paziti na svoju zaradu, ali to nisam ja. Srećom, dobra stvar kada imate dovoljno novca je da možete angažirati stručnjaka koji će to raditi umjesto vas. Tako da se on brine da ne bankrotiram, a njega pak nadgleda moja bivša supruga, koja je vrlo vješta s financijama, pa je nerijetko pitam za savjet.

Jun 03, 2005; Hollywood, CA, USA; Actor RUSSELL CROWE portrays Jim Braddock, who entered the boxing ring to provide for his family during the Great Depression and became a national hero along the way in 'Cinderella Man.' PAUL GIAMATTI portrays Braddock's longtime manager, Joe Gould. 'Cinderella Man' is produced by Brian Grazer, Ron Howard and Penny Marshall and directed by Ron Howard., Image: 94213374, License: Rights-managed, Restrictions: This image is NOT available for commercial or promotional use and is being made available for editorial reference usage only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Entertainment Pictures
Profimedia, Entertainment Pictur
Za ulogu u filmu 'Cinderella Man' bio je nominiran za Oscara

Na što ste u životu najviše potrošili?

- Nisam rastrošan. Pazim na svaki novčić, pa čak i za putovanja, na koja često idem, uzimam pristupačne aranžmane. Jedina strast za koju mi nije žao potrošiti pokoji dolar više su stare knjige. Kod kuće imam biblioteku sa starim izdanjima meni dragih knjiga. Najviše sam platio za kompletni set dnevnika kapetana Jamesa Cooka, britanskog istraživača iz 18. stoljeća, uz koji su išle prelijepe karte njegovih putovanja.

Pripremajući se za ulogu javnog tužitelja sa skrivenim sadomazohističkim seksualnim sklonostima, jeste li kupili neku staru verziju Kama Sutre?

- Ah, bilo bi zanimljivo da smo za scene seksa učili iz Kama Sutre, ali moj lik ima prilično drugačije seksualne sklonosti. Nisam trebao o njima sam učiti jer su nam producenti na snimanje doveli pravu dominatoricu. Zajedno s Maggie Siff, koja u serijalu glumi moju suprugu i partnericu u tim sadomazohističkim igrama, bio sam znatiželjan kako sve to funkcionira. Kao potpuni amateri nismo znali ništa o pravilima iz tog svijeta pa nam je dominatorica prvo objasnila svoju stranu, a zatim nas upoznala i s nekoliko svojih klijenata. Većinom su to bili muškarci, ali bilo je i nekoliko parova koji su zajedno uranjali u te fantazije.

25-3-2018

Maggie Siff takes part in a bondage session in latest episode of the TV show
Profimedia, Planet
S Maggie Siff i 'Milijardama' tumači državnog odvjetnika sklonog sadomazohističkim igricama

Što ste najzanimljivije doznali od njih?

- Prije sam mislio da je to samo seksualna potreba. Začudio sam se shvativši da nije riječ samo o seksualnom iskustvu, jednako im je važna i terapeutska strana te veze. Dominatorica im je poput psihijatra. Toliko se povežu s njom, predaju joj svu kontrolu, da im u tom trenutku nestanu sve brige na svijetu.

Kako je bilo pred kamerama glumiti takve scene seksa?

- Jako zabavno. Producenti paze na nas, brinu se da se ne dogodi nešto strašno, a meni je zanimljivo na pola sata se pretvarati da sam netko drugi. Scene su prilično koreografirane. Naša savjetnica dominatorica u tome ima glavnu riječ. Čak koristimo i njezinu opremu. Odmah prvog dana snimanja mi je rekla da to nije toliko lagano kao što izgleda, što mi je bilo čudno jer ne vidim što može biti teško u tome da samo visite svezani. No činjenica je da je to neprirodan položaj te se uz neki nezgodan pokret možete ozlijediti.

The opening Red Carpet ceremony of the 59th Monte Carlo TV Festival on June 14, 2019 in Monte-Carlo, Monaco.

Pictured: Paul Giamatti, Image: 447780924, License: Rights-managed, Restrictions: -ARG, -BEL, -CZE, -FIN, -FRA, -DEU, -ITA, -MEX, -NOR, -PER, -PRT, -ESP, -CHE, -GBR, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Splash
Profimedia, Splash

Jeste li ponekad sanjali o nekoj drugoj karijeri?

- Razmišljao sam o drugim poslovima, neko vrijeme sam se čak bavio crtanjem i grafičkim dizajnom, ali vrlo brzo sam shvatio da je to još teže od glume. Zato se više ni ne trudim pronaći novo zanimanje.

Linker
25. travanj 2024 05:21