Ana Mihalić
Slavko, Lucia i Tijana

Zvijezde serije 'Na granici' otkrivaju kako izgledaju blagdani u njihovom domu

Glumci SLAVKO SOBIN, LUCIA STEFANIA GLAVICH MANDARIĆ I TIJANA PEČENČIĆ nisu samo ekipa na snimanju serijala 'Na granici', već se druže i u slobodno vrijeme pa su podijelili i zajedničku strast prema bakalaru

Kratki predah od snimanja novih nastavaka serijala “Na granici” glumci Slavko Sobin, Lucia Stefania Glavich Mandarić i Tijana Pečenčić iskoristili su za uživanje u bakalaru, koji im je pripremio Tomislav Raič, chef zagrebačkog restorana Gastro Globus. Pašteta od crnog bakalara iz sjevernog mora, čija su staništa na dubinama ispod 1000 metara, kuglice od bakalara s kremom od avokada, fina juha i prženi fileti dobro su ih ugrijali i raspoložili, ali i podsjetili što ih čeka na meniju na Badnju večer i Božić.

Slavko Sobin, Gastro globus, Bozicna jela, 11122018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Slavko Sobin: za Badnjak se kod nas okupi uža i šira obitelj, a moja mama je megalomanka kad je riječ o ugošćavanju

- Ove sam godine stvarno malo bio u Splitu pa se jako veselim što ću blagdane provesti s obitelji - govori Slavko Sobin, koji TV gledatelje oduševljava ulogom Ljubana, vođe motorističke bande koji samo sanja o vlastitom frizerskom salonu.

- Na Badnjak se kod nas okupi sva uža i šira obitelj, a moja mama je megalomanka što se tiče ugošćavanja i udovoljavanja svim željama u vezi s hranom pa tu ima svega pomalo - od pašticade i bakalara do lososa. To kratko vrijeme iskoristit ću i da se vidim sa svojom splitskom ekipom. Bezgranično talentirani glumac, koji ustaje u četiri ujutro da bi prije odlaska na set odradio jogu i trening te prošetao svoje kujice, trogodišnju Bubu i jednogodišnju Maru, nakon blagdana u krugu obitelji kreće na putovanje o kojem je dugo sanjao. Novu godinu dočekat će u Tel Avivu, a zatim će nastaviti prema Jordanu i Petri. Zimi voli otići u toplije krajeve, a njegov avanturistički duh i glad za upoznavanjem najzanimljivijih mjesta nadvladali su sve strahove. Osim toga, kako već pola godine u serijalu vješto izmiče iz ruku policajki Almi, naučio se izbjegavati opasne situacije.

Slavko Sobin, 
Tijana Pecencic
Lucia Glavich Mandaric
Gastro globus, Bozicna jela, 11122018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Tijana će na Badnjak biti s obitelji u Beogradu, Lucia ostaje u Zagrebu, a Slavko se veseli blagdanima u Splitu

- Za blagdane ću biti s obitelji u Beogradu i tome se radujem jer njegujemo tu tradiciju - govori Tijana Pečenčić (32), policajka Alma pomalo nesnalažljiva u muško-ženskim odnosima, ali zato vješta kuharica.

- Bez obzira gdje je tko od nas tijekom godine, za blagdane smo zajedno. Na Badnjak se peče pečenica i razni kolači. Moji omiljeni su medenjaci s cimetom i glazurom od bjelanaca i šećera. Podsjećaju me na djetinjstvo, kad sam ih pravila s bakom i radovala se njihovu ukrašavanju. Sjećam se i kako bi rano ujutro na Božić baka mijesila česnicu - pogaču u koju se stavlja novčić. Česnica se za božićni ručak okreće na stolu, a zatim kida na dijelove. Tko nađe u svom komadu novčić, imat će najviše sreće u godini koja dolazi. Na božićnom stolu nađu se slane i slatke pite, kolači sa šljivama i jabukama, pečenica sa suhim voćem te neizbježna torta od čokolade i mente. Sve se to radi da blagdani budu puni radosti, a za mene su oni puni i lijepih sjećanja, začinjeni poznatim mirisima i okusima.

Tijana Pecencic
Gastro globus, Bozicna jela, 11122018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Lucia, Tijana i Slavko sudjelovali su u kuharskom showu koji im je priredio chef Tomislav Raič

Tijana i Slavko odlično se slažu i izvan seta, a treći član njihove male družine je Lucia Stefania Glavich Manradić, koja će 26. prosinca proslaviti 26. rođendan. Njezinu vatrenu kosu Sobin najradije ima među prstima, a u serijalu je palo i nekoliko teatralnih “tango” poljubaca.

- Sa Slavkom sam glumila u “Crno-bijelom svijetu”, ali mogu reći da smo se u ovom serijalu baš dobro upoznali i sprijateljili. Ovaj ručak nam je prilika da uživamo u zajedničkom druženju i izvan seta jer ćemo blagdane provesti prilično udaljeni: Slavko u Splitu, Tijana u Beogradu, a ja u Zagrebu - govori glumica koju čekaju tri posebna dana - Badnjak, Božić i njezin rođendan.

- Posebno se veselim maminoj pašticadi, najboljoj na svijetu, koju mi uvijek pripremi za rođendan. Ali i snijegu. Obožavam skijanje, a posljednje dvije godine i bordam, tako da ću pauzu od snimanja iskoristiti barem da odem na Sljeme. Kako se bliži Snježna kraljica, tamo će sigurno biti snijega.

Četiri recepta, za malo drugačija blagdanska jela, glumcima je pripremio i predstavio chef Tomislav Raič u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu, a njegove slane zalogaje možete pripremiti i vi.

1. Fileti u kukuruznom brašnu

Gastro globus, Bozicna jela, 11122018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

SASTOJCI

20 dag bakalara, malo maslinovog ulja, 1 limun, 4 žlice kukuruznog brašna, 3 krumpira, 1 dl goveđeg temeljca

PRIPRAVA

Filete bakalara pokapati maslinovim uljem i limunovim sokom, uvaljati ih u kukuruzno brašno i peći na grill tavi po 2-3 minute sa svake strane. Naribati jedan krumpir, posoliti ga i popapriti te peći bez masnoće na grill tavi da se dobije hrskava posteljica. Ostali krumpir kuhati u vodi i temeljcu i od njega napraviti duguljaste ‘bačvice’. Panirani bakalar poslužiti s povrćem na žaru i ‘bačvicama’ od krumpira.

2. Juha od bakalara

Gastro globus, Bozicna jela, 11122018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

SASTOJCI

50 dag bakalara, 60 dag krumpira, 6 režnjeva češnjaka, malo peršina, sol, papar, lovorov list, 1 luk, 1,2 dl maslinovog ulja, 1 limun

PRIPRAVA

Suhi bakalar 48 sati namakati u vodi s tim da se u danu tri puta promijeni voda. Zatim ga kuhati dok se ne počne odvajati od kosti. U vodu u kojoj se kuhao bakalar dodati krumpir narezan na kocke. Kad je krumpir kuhan, dodati nasjeckani luk i češnjak, maslinovo ulje, sok od limuna i bakalar pa posudu dobro protresti. Kuhati još neko vrijeme i nekoliko puta dobro protresti.

3. Pikantna pašteta

Gastro globus, Bozicna jela, 11122018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

SASTOJCI

30 dag crnog bakalara (iz dubina koje prelaze 1000 metara), 3 dl maslinovog ulja, 5-6 režnjeva češnjaka, 2 limuna, sol, papar

PRIPRAVA

Bakalar kuhati 35 minuta. Ocijediti ga, ohladiti, dodati ostale sastojke te dobro iskosati. Poslužiti uz kruh ili tost.

4. Hrskave kuglice

Gastro globus, Bozicna jela, 11122018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

SASTOJCI

20 dag bakalara, 2 avokada, 1 Philadelphia sir, malo soli i papra, po ukusu sok od limuna, 10 dag naribanog sira grana padano, 1 jaje, malo konjaka, maslinovo ulje za prženje, malo sezama

PRIPRAVA

Avokado očistiti, kuhati, ocijediti, posoliti, popapriti, dodati Philadelphia sir, limunov sok i izblendati u kremu. Pomiješati kuhani bakalar s malo sira grana padano, soli, paprom i malo konjaka i praviti kuglice. Umutiti jaje, dodati ostatak ribanog sira i malo sezama, u tu smjesu uvaljati kuglice i pržiti ih u dubokom vrelom ulju 2-3 minute dok se ne zazlate. Zatim ih izvaditi, ocijediti na papirnatom ubrusu i poslužiti na kremi od avokada.

Linker
19. travanj 2024 19:07