pokrenuta istraga

Priče su jezive: Pedesetak Hrvatica podijelilo zastrašujuća iskustva iz taksija

Detaljno su opisale stravične situacije u hrvatskim taksijima - od seksualnog uznemiravanja različitih vrsta, preko pokušaja otmice do zloupotrebe njihovih privatnih podataka.

"Vozač Bolta me, tijekom jako kratke vožnje centrom Zagreba u podne, nagovarao da idemo piti kavu. Kada sam više puta odbila, postao je jako neugodan i rekao mi je: ‘Imaš sreće da si na mene naletjela, neki drugi bi te sad uhvatio za glavu i nabio na k...‘. Onda se okrenuo i počeo me dirati po koljenima. Udarila sam ga nogom i istrčala iz auta na semaforu."

Ovo je samo jedno od pedesetak šokantnih svjedočanstava anonimnih Hrvatica koje je podijelila Instagram stranica @nervozne. Pratiteljice su detaljno opisale svoja neugodna iskustva s vozačima taksija - od seksualnog uznemiravanja različitih vrsta, preko pokušaja otmice do zloupotrebe njihovih privatnih podataka.

Posljednjih dana iskustva su postajala sve brojnija, a bijesni korisnici društvenih mreža u komentarima su pozivali Bolt da se očituje o cijeloj situaciji, što je naposljetku rezultiralo njihovim pokretanjem interne istrage.

Sve je započelo prije četiri dana, kada je stranica Nervozne objavila upozorenje jedne od pratiteljica, čiju je prijateljicu vozač taksija zamalo - oteo.

"Ivana je išla do aerodroma i vozio ju je neki čudan lik. Vozio ju je do aerodroma i skrenuo s rute. Ona mu je rekla: ‘Krivo ste skrenuli‘ i ignorirao ju je. Počela se derati, opet ju je ignorirao sve dok nije otvorila vrata u vožnji i derala se. Uspjela je izletjeti i trčala je negdje po šumi i kad je mene nazvala vidjela sam na lokaciji da je prošišao aerodrom skroz s druge strane", glasila je poruka, a nastavak je bio još šokantniji.

"Da stvar bude bolja, odmah smo poslali mail Boltu i ispričali cijeli događaj. Bolt se ispričao te ponudio 35 kuna kao ispriku, sramotno", dodala je djevojka.

Spomenuta je poruka pokrenula cijeli val sličnih iskustava. Jedna je djevojka ispričala da je taksist pratio nju i njezinu prijateljicu nakon vožnje, druga je opisala situaciju u kojoj ju je vozač zaključao u automobil, završio vožnju i upitao je: "A gdje ćemo mi malena?."

Treća je pak napisala kako ju je za vrijeme vožnje taksist pozvao na kavu, a ona je ljubazno odbila objasnivši da je udana.

"Javio mi se tu večer oko 23:30 jer je moj broj u aplikaciji. Pisao mi je odvratne poruke i završio na bloku. Jako neugodno iskustvo", istaknula je.

Scenariji kao iz noćne more tu ne prestaju. Jedna od pratiteljica ispričala je kako ju je taksist izbacio usred šume iz automobila, a drugoj je vozač navodno nudio novac za seks. Najstrašnije je to što su neke od djevojaka koje su podijelile svoje priče maloljetne.

"Dirao me po koljenu i tepao mi. Užas, čovjek mi može biti tata", "Imala sam 17, a on sigurno preko 35. Zvao me na piće ili krafne, a sutra mi je nastavio slati poruke", napisale su djevojke.

U utorak je Bolt Hrvatska na svojoj službenoj stranici izrazio žaljenje zbog spomenutih incidenata te osudio svaku vrstu neprimjerenog ponašanja. Za komentar o cijeloj situaciji obratili smo se Boltovoj PR službi, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Upoznati smo s navedenim objavama na društvenim mrežama i želimo izraziti naše žaljenje zbog navedenih incidenata i snažno osuditi bilo kakvu vrstu neprimjerenog ponašanja od strane partner vozača. Naša služba za korisnike promptno je reagirala po zaprimanju pritužbe te je pokrenut postupak interne istrage. Sigurnost je prioritet u Boltu i ne toleriramo nikakvu vrstu agresije – bilo od strane vozača ili korisnika.

Kako bismo spriječili ovakve situacije svoje korisnike potičemo da bilo kakva negativna iskustva prijave Boltovoj korisničkoj službi. Naš tim odgovara na sve zahtjeve i poduzima potrebne korake, uključujući istragu i suradnju s policijom ako im je korisnik prijavio svoj slučaj. U slučaju da se partner vozači ne pridržavaju Boltovih uvjeta i pravila platforme, pristup platformi će im biti trajno onemogućen", poručili su.

Također, zamolili smo i da nam prokomentiraju sporne vaučere u iznosu od 35 kuna na koje su se požalile nezadovoljne korisnice.

"Iznos je dodan korisnici na profil, ne kao pokušaj kompenzacije ili isprike za doživljenu situaciju nego radi troška vožnje. Ne postoji iznos koji može biti isprika za osjećaj nesigurnosti. Iako su slučajevi uznemiravanja vrlo rijetki, kontinuirano radimo na poboljšanju naše usluge na temelju pritužbi korisnika platforme kako bi se svi korisnici platforme osjećali sigurno, a kvaliteta bila poboljšana te kako bismo mogli izbjeći takve situacije u budućnosti. Smatramo kako je i samo jedan slučaj ovakve prirode previše.

S tim na umu planiramo suradnju i s nevladinim organizacijama koje su usmjerene na prava i sigurnost žena, a koje će dodatno unaprijediti naše interne procese kako bismo pružili najbolju moguću uslugu našim korisnicima", poručili su iz Bolta.

Linker
23. travanj 2024 02:17