living4media
VRT

Akcija u zelenoj oazi: Kako cvijeće i zelenilo pripremiti za vrućine

Kako bi ostalo u formi, cvijeće i zelenilo treba pripremiti za vruće dane - zalijevati, malčirati, očistiti od nametnika...

Svaki je vrt nepresušno vrelo zanimacije u svako godišnje doba. Sada kad je ljeto pred vratima, vrijeme je da se biljkama osigura ‘ugodno stanište’ kako bi ostale u dobroj formi za vrućih mjeseci.

Helianthus annuus (Sonnenblumen) und Rudbeckia hirta 'Autumn Colors' (Sonnenhut) in Blechkuebeln auf Kiesterrasse
living4media

Lipanj je posebno uzbudljiv za ‘ljude zelenih prstiju’ i potrebno je ozbiljno prionuti na posao. A nakon što svi zadaci budu izvršeni, priuštite si zasluženi odmor na ležaljci na terasi, balkonu ili dvorištu uz čašu osvježavajućeg napitka - i uživajte u raskoši svog cvjetnog raja.

POVRTNJAK

U lipnju se naveliko beru grašak i bob, luk srebrenac, češnjak, mlada mrkva, cikla i peršin, salata, blitva, rani kupus, kelj, cvjetača i korabica.

SADNJA POVRĆA

Gredice s kojih ste pobrali rano povrće pognojite i prekopajte pa posijte mrkvu, ciklu, rotkvu, podzemnu korabu, blitvu, salatu, niski grah mahunar, krastavce, tikvice, endiviju, radič. Svaku biljku poslije sadnje obavezno dobro zalijte.

ZAČINSKO BILJE

Tijekom lipnja se beru stolisnik, kamilica i gospina trava. Metvicu, matičnjak, kadulju i timijan oblikujte i podrežite kako bi grmići bili zbijeni i kako biste cijelo ljeto mogli uživati u njima.

KOROVI U VRTU

U lipnju osim usjeva intenzivno raste i korov koji treba počupati. Kasnije ga možete koristiti za malčiranje biljaka, tj. zaštitu od pretjerane suše.

SAVJET

Korov nemojte koristiti kao malč u vlažno vrijeme - već samo u suho i sunčano - jer postoji mogućnost da se primi i nastavi s rastom. Borbu s korovom vodite za sunčanog i toplog vremena, a biljke presađujte prije kiše - kako bi se lakše primile, a vi imali manje posla sa zalijevanjem.

living4media

Linker
24. travanj 2024 22:14