Stanovnicima pitoresknog grada uz Dunav vino je u krvi, a svoju ljubav prema plemenitoj kapljici rado dijele s gostima koji navrate u najistočniji dio Hrvatske. Traminac, graševina i frankovka "perjanice" su među lozom, ali mogu se podičiti i rajnskim rizlingom, bijelim pinotom, chardonnayom... U posljednje vrijeme visoko na listi najpoželjnijih vina iz tog kraja je traminac izborna berba bobica 2015. iz Iločkih podruma, koji stiže na britanski dvor kao dar za vjenčanje princu Harryju i njegovoj odabranici Meghan Markle. Na taj način jedna od najstarijih vinarija nastavlja višedesetljetnu tradiciju: vrhunski traminac iz 1947. na dar je dobila i kraljica Elizabeta II. na proslavi svoje krunidbe 1953. Bocu istog vina poklonila je predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović princu Charlesu za posjeta Slavoniji, dok su princ William i vojvotkinja od Cambridgea uživali u tramincu ledena berba 2007.
VINSKA CESTA
U svakom slučaju, vino je najveći magnet koji vuče u Ilok. Nema obitelji koja nema barem jedan hektar vinograda i svi su povezani u jedinstvenu turističku rutu. Poseban je doživljaj doći u Stari podrum Iločkih podruma i vidjeti bogatu arhivu u kojoj najstarije vino datira iz 1947. U blizini je i Poljoprivredna škola osnovana 1898., s vlastitim podrumom i ekonomijom.
BOGATA POVIJEST
Ilok se prvi put spominje 1267. kao Ujlok. Bio je važno srednjovjekovno središte u kojem je krajem 14. stoljeća prebivao i dubrovački konzul. Turci su ga za svoje ere smatrali najljepšim mjestom na putu od Beograda do Budima. U 17. stoljeću imao je 200 dućana, šest škola, kao i prenoćište za trgovce. Sredinom 19. stoljeća dobio je bogatu čitaonicu, a tamošnje tamburaško društvo sviralo je 1900. na Svjetskoj izložbi u Parizu pa su prozvani Parizeri. Odlazilo se u kazalište, na koncerte, a održavale su se i zabave za privatna društva po građanskim kućama. Jedno od njih bilo je Tikvara, društvo činovnika i gospode osnovano 1904., koje je izdavalo i časopis Udica. Danas na tu bogatu prošlost podjećaju zbirke u Muzeju Iloka.
ČUDESNA IZLJEČENJA
U Iloku će vam svatko znati ispričati priču o svetom Ivanu Kapistranu, talijanskom franjevcu poznatom po čudesnim izlječenjima, o čemu postoji i pisano svjedočanstvo u Nacionalnoj biblioteci u Parizu te Rimu i Vatikanu. Po njemu je nazvana i franjevačka crkva uz predivan samostan koji je obnovljen prema projektima slavnog arhitekta Hermana Bollea, kojeg je protežirao biskup Strossmayer. I sad su na njemu skele jer je u tijeku nova obnova. Kroz prozore samostanske kule pruža se predivan pogled na široki Dunav i ravnu Bačku.
LUKA ZA CRUISERE
Još prije stotinu godina Ilok je imao pristanište za velike riječne brodove. Nakon Domovinskog rata ono je obnovljeno pa sad turisti često u taj povijesni grad stižu i cruiserima. Velika atrakcija je turistički brod Danubius, jedinstven u hrvatskom Podunavlju. Može se odabrati kraća tura do Šarengradske ade ili duža do Vukovara. Na brodu je moguće organizirati catering kao i degustaciju iločkih vina. Unajmljivanje broda za manju turu stoji oko 3000 kuna, a do Vukovara možete zaploviti za 7000 kuna. Vrlo je romantična i vožnja Dunavom u čiklu, tradicijskom ribarskom čamcu.
LUKSUZ NA PRINCIPOVCU
Ljetnikovac talijanske plemićke obitelji Odescalchi danas je u vlasništvu Iločkih podruma i predvodnik je elitnog turizma u tom kraju s nekoliko ekskluzivnih apartmana u kojima noćenje za dvije osobe stoji 610 kuna, vježbalištem i terenom za golf, teniskim i odbojkaškim igralištem te igralištem za badminton usred vinogarada. DUNAVAC Rukavac koji stari grad dijeli od velikog i moćnog Dunava omiljeno je mjesto brojnim ribičima koji svojim udicama nastoje uloviti pokojeg šarana ili soma. Lijepo je onuda se i prošetati za sunčanog vremena ili se provesti biciklom.
U SVIJETU MICHELINA
Vlasnici hotela i restorana Dunav prije desetak dana doznali su da je njihova gastronomska ponuda dobila Bib Gourmand preporuku Michelinovog vodiča za Hrvatsku, čime je Dunav označen kao mjesto u kojem se jako dobro kuha, osobito jela od riječne ribe. Cijena noćenja za dvije osobe je 499 kuna.
ILOČKI DORUČAK
U rustikalnom restoranu Stari podrum tipična su dobrodošlica čaša traminca i ‘poderane gaće’ - mekano i ukusno tijesto prženo u dubokom ulju. Njihovom fišu nema premca, a za goste koji odsjedaju u njihovim vrlo modernim apartmanima (cijena noćenja je 250 kuna) posebna atrakcija je iločki doručak koji se sastoji od pladnja slavonske šunke, domaćeg kulena, pikantnih suhih kobasica, sušene i prepržena slanine, kajgane, još toplog domaćeg kruha i raznih namaza.
RIBARSKA KUĆA
Želite li u proljeće i ljeto prespavati u tom gradiću uz obalu Dunava, na raspolaganju vam je odličan smještaj u hotelima Dunav i Stari podrum, kao i u Villi Ivi, a ljepotu života uz rijeku moći ćete doživjeti u Ribarskoj kući OPG-a Zelenika.