Vladimira Spindler
ŽENSTVENA I MAŠTOVITA

Petra Svrtan: U bundi i ljeti

Moj se stil mijenjao s godinama - u ranijem pubertetu bila sam pankerica s debelim potezom crne olovke oko očiju i nosila majice s natpisima bendova koje sam slušala, s hlača su mi visjeli lanci, a martensice su mi bile omiljena obuća... U srednjoj školi sam malo ‘omekšala’ imidž, a danas ga opisujem otkačeno- ženstvenim - govori Zagrepčanka Petra Svrtan (23), kći glumaca Borisa Svrtana i Nine Erak Svrtan.

Studentica pete godine glume na Akademiji dramske umjetnosti, koja trenutačno s mamom glumi u predstavi ‘Govori glasnije’ redatelja Bobe Jelčića, obožava nositi cipele s visokom potpeticom, jer joj one ‘dižu’ samopouzdanje, a u sandalama na platformu, kaže, može plesati cijelu noć - no ne i hodati.

- Samo jednom sam se u vrtoglavo visokim štiklama vraćala s tuluma pješice kući. Već nakon trećine prijeđenog puta, i pretrpljenih teških bolova, skinula sam ih i ostatak puta odradila bosa. A pouka priče je: u takvim situacijama uvijek treba u torbi nositi tenisice - smije se Petra koja svakodnevno obuva sprinterice i trčanjem održava kondiciju i vitku liniju, a jutra bez obveza na fakultetu ili u kazalištu koristi za duge šetnje po zagrebačkim zelenim površinama.

MOJA ODJEĆA

Točno osjetim u dućanu koji je komad odjeće baš ‘moj’. Biram komade neobičnog kroja ili boje te volim spajati nespojivo. Često čujem - ‘to sve što si odjenula nikome ne bi pristajalo osim tebi’. Za radnu svakodnevicu odijevam udobne i praktične stvari, no i tad kombinaciju volim začiniti zanimljivim detaljima, bojama ili cipelama. Ekstravaganciju čuvam za svečane prigode - poput premijera.

U BUNDI I LJETI

Obožavam bunde, toliko da bih ih nosila i ljeti. Osobito svoj crveno-ljubičasti model zebrastog uzorka iz preklanjske limitirane kolekcije H&M-a, nastale u suradnji s modnom kućom Kenzo, koja me zimus spašavala od temperaturnih minusa. U ormaru imam nekoliko bundi različitih boja i dužina i sve su od umjetnoga krzna.

premijera Kralj Lear / HNK / Zagreb 23.02.2018. / foto: Davor Matota / Nina Erak i Petra Svrtan
Davor Matota

LASKAVI KROJEVI

Biram odjeću koja će istaknuti moje prednosti, a prikriti nedostatke. No u njoj mi prije svega mora biti ugodno i stoga radije odaberem veličinu ‘medium’, iako bi mi možda bolje pristajao ‘small’. Najženstvenije se osjećam u dekoltiranim lepršavim haljinama - stvorenim za tople proljetne dane. No to ne znači da sam pobornica vulgarnosti: žena mora poznavati svoje tijelo kako bi znala istaknuti ono što najviše voli na sebi.

VALOVI U KOSI

Zapravo sam najsretnija sa svježe opranom i netretiranom kosom, s obzirom na to da je često ‘mučim’ raznim preparatima i uređajima, radi transformacije u svoju ulogu na sceni. U svečanim prigodama nosim valove napravljene četkom i fenom (a ne peglom) u salonu Do šminke i frizure za pol vure.

premijera Madam Bovary / Gavella / Zagreb 16.09.2016. / foto: Davor Matota / Petra Svrtan
Davor Matota

STILSKI UZORI

Apsolutna kraljica za mene je glumica Cate Blanchett. Ima nevjerojatnu karizmu, koja je ključ dobrog stila. Sviđa mi se i osebujni imidž naše arhitektice Nine Mije Čikeš.

PROLJETNI FAVORITI

Veselim se traper jaknama, haljinama cvjetnog uzorka, šeširima, sandalama i golim nogama! Moje boje su sve osim smeđe i ljubičaste, smatram da mi one baš i ne pristaju, a sve druge obožavam i kombiniram ih u najluđim varijantama. Dragi su mi i uzorci, pogotovo točkice, a najviše volim šljokice - na cipelama, suknjama, sakoima...

premiejra Proces / Gavella / Zagreb 14.03.2018. / foto: Davor Matota / Petra Svrtan
Davor Matota

Linker
20. travanj 2024 04:49