WARREN PLATNER Stol i stolci Platner www.knoll.com
priroda U FOKUSU

Topli minimalizam - boje i materijali za kojima su ludi dizajneri

Uvriježeno 'hladna' estetika ima novo, osjetilima mnogo ugodnije lice - jer su dizajneri ludi za zemljanim bojama te raskošnim i prirodnim materijalima.

Pojmove toplo i minimalizam teško možemo zamisliti u istoj rečenici, ali trend koji je osvojio dizajnerski svijet temeljen je upravo na spajanju tih suprotnosti. Zašto suprotnosti? Jer asocijacija na minimalizam uglavnom su prostori s malo namještaja, s velikim ravnim površinama, ukrašeni s tek nekoliko dizajnerskih predmeta koji ostavljaju pomalo hladan dojam.

WARREN PLATNER Stol i stolci Platner www.knoll.com

FARRAHSIT &CHIYOME Stolac Arctic www.farrahsit.com

ALLIED MAKER Lampa Concentric www.alliedmaker.com

Pod ‘kapu’ minimalizma svrstavaju se i prostori nalik na galerije, koji odlično izgledaju na fotografijama, ali su u stvarnosti odbojni. No, u zadnje vrijeme shvaćanje minimalizma se mijenja. Njegove estetske odrednice - čistoća i profinjenost - ostaju, naravno, iste, ali novi smjer teži udobnosti i mekoći. To se ogleda u raskošnim materijalima, paleti prirodnih boja i tonova i mnoštvu tekstura - što bi se u modnom svijetu moglo povezati s radom kuće Jil Sander s početka devedesetih. Stil je to koji baš uvijek djeluje otmjeno, klasično, ali ne i strogo. Umjesto oštrih kuteva ove su godine popularne zaobljene linije i organske forme, stolići za kavu okruglog oblika, a silueta sofa i fotelja sasvim je mekana, poput komada njujorškog dizajnera Roberta Sukrachanda. Njegova nova kolekcija kombinira klasične teksture i tonove s jednostavnim oblicima, a djeluje glamourozno i nimalo uštogljeno i dosadno.

Manje i dalje jest više, ali umjesto oštrih kutova pobornici minimalizma biraju namještaj mekih linija i detalje organskih formi

Tendencija suvremenog življenja, a time i uređenja životnog prostora, je pojednostavljivanje i izbacivanje nepotrebnog te koncentriranje na nekoliko najvažnijih elemenata. Oni bi pak trebali biti što jednostavniji, smirenih boja i izrađeni od prirodnih materijala poput drva, lana, kože ili kamena. Čisto, sofisticirano, ali beskrajno ugodno već na prvi pogled - nove su stilske odrednice mota "manje je više".

Tabure promjera 49 cm 799 kn, LESNINA

Stropna lampa Nacelle CENTAR RASVJETE

Zidno ogledalo 254,90 kn, WWW.HMHOME.COM

Sofa Match, dizajn Sanja Knezović PROSTORIA

Tanjurić 45,99 kn, LESNINA

Vrč Burano 325 kn, STAKLANA

Drveni stolić Hoki 847 kn, FURNITURA

Sofa Milchbar 83x233x86 cm KARE

Stolna lampa Fado 99,90 kn, IKEA

SAMANTHA TOTTY Color and Shape print www.samantatotty.com

MAGNUS PETTERSEN Lampa Leimu www.iittala.com

LEE BROOM Stropna lampa Brass www.leebroom.com

Naslonjač Antoinette 85x185x85,5 cm 299,99 kn, EMMEZETA

Stol Eldon 990 kn, HARVEY NORMAN

Šalica Senso 45 kn, HOME SWEET HOME

ALLIED MAKER Lampa Concentric www.alliedmaker.com

Linker
23. travanj 2024 21:42