Zvonimir Barišin / Hanza Media
vikend izlet

Vinski val zapljusnuo Crni otok

Korčula je mjesto bogate tradicije, predivnih plaža i odlične gastronomije, no osvaja i cestom uz koju se mogu kušati najbolja bijela vina.

Put na Korčulu najbolje je započeti u Kapetanskoj kući u Malom Stonu na Pelješcu, gdje će vam vlasnica Lidija Kralj pripremiti najbolje malostonske kamenice, ali i druge delicije poput rižota s kozicama, crnog rižota te torte od makarula. Nakon pola sata vožnje zaustavite se nakratko u uvali Drače gdje u Edivo Wine baru možete kušati prvo hrvatsko vino koje je dozrelo pod morem, a potom se u Orebiću ukrcajte na trajekt i za desetak minuta ste na otoku Marka Pola, u pravom vinskom raju koji se proteže od Lumbarde do Blata. Kroz to prostranstvo vinograda vodi vas prilično zavojita cesta, a dokle god pogled seže spajaju se vinogradi, more i nebesko plavetnilo.

Stari Grci i Rimljani Korčulu su zvali Crni otok, no za razliku od ostatka Dalmacije gdje su češća crna vina, ona je poznata po grku, pošipu i rukatcu te tisućljetnoj vinogradarskoj i vinarskoj tradiciji.

GRK U LUMBARDI

Bijelom vinu od istoimene autohtone sorte grožđa godi pjeskovito tlo u Lumbardi, a u tom mjestu najbližem gradu Korčuli čut ćete da je čaša grka – seks u čaši. Naime, ta loza ima samo ženski cvijet koji treba oprašiti, a ‘mladić’ je plavac mali - i to suho bijelo vino bogatog i skladnog okusa uistinu je plod njihove ljubavi. Možete ga kušati u vinarijama Bire, Bartul Cebalo, Branimir Cebalo, Butara, Fides, Lovrić, Popić i Zure.

Andrija Carli
Pogled na Lumbardu i Pelješac

SMOKVIČKO POLJE

U prošlosti su bila poznata desertna vina od rukatca, a danas se uglavnom proizvodi suho vino koje je najbolje poslužiti ohlađeno na 12 stupnjeva uz plodove mora i razna pečenja, a uz pošip i cetinku, proizvode ga vinari iz Smokvice. Među njima je i mnogo mladih vinara i taj novi vinski val čvrsto se drži na okupu međusobno si pomažući. Smokvičko polje najveća je otočna površina pod vinogradima i ondje ćete doista doživjeti pravu čaroliju okusa. Otamo je Tris - prvi pjenušac s Korčule, kao i prvi pošip u amfori vinarije Milina, koji dozrijeva tri godine. Frano Baničević iz vinarije Toreta poigrao se, pak, pošipom i stvorio ljupko žensko vino Principessa. Vrlo je zanimljiva i priča o pošipu - navodno je u 19. stoljeću vinar Marin Tomašić Barbaca iz Smokvice dok je sjekao šumu u kanjonu Stiniva pronašao samoniklu lozu i zasadio je u svoj vinograd. Pošip je i jedno od prvih bijelih vina Hrvatske sa zaštićenim geografskim porijeklom, a čuven je onaj Luke Krajančića, vinara i pjesnika iz Čare.

Dubrovnik Korcula Peljesac 16-21 04 2018
DUBROVNIK FESTWINE
SMOKVICA KORCULA  vinarija Toreta
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Smokvica je poznata po pošipu

Dubrovnik Korcula Peljesac 16-21 04 2018
DUBROVNIK FESTWINE
SMOKVICA KORCULA  vinarija Toreta
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Preša kakva se nekad koristila za tiješnjenje grožđa

Dubrovnik Korcula Peljesac 16-21 04 2018
DUBROVNIK FESTWINE
LUKA KRAJANCIC vinarija Krajancic Čara Korcula
SMOKVICA KORCULA  vinarija Toreta
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Luka Krajančić, vinar i pjesnik iz Čare, poznat je po pošipu

Dubrovnik Korcula Peljesac 16-21 04 2018
DUBROVNIK FESTWINE
SMOKVICA KORCULA  vinarija Toreta
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
BLAGO IZ AMFORE U vinariji Milina u Smokvici proizveden je prvi pošip iz amfore. Riječ je o berbi 2015., a vino je odležalo šest mjeseci u amfori iz Gruzije, a potom više od dvije Godine u drvenim bačvama. Ovo proljeće otvorene su prve boce.

PLAVAC I MERLOT

Blato d.d. je vinarija sa 115 godina tradicije. Vinogradi su im u okolici tog mjesta u unutrašnjosti otoka, a u kušaonici uz glavnu cestu mogu se probati kvalitetna vina pošip, plavac mali, vrhunski merlot, prošek od plavca malog te rakije aromatizirane rogačem, smokvama, mirtom i anisom, kao i vrhunska ekstra djevičanska ulja. Među potonjima je najpoznatije Marko Polo, certificirano kao korčulansko maslinovo ulje, koje je slavni moreplovac navodno nosio na svoja putovanja. KKR je pak zaštitni znak za mladog vinara Petra Bačića koji u svojoj vinariji proizvodi bijelu Kalinu, crveni Kampijun i Rose poigravajući se kombinacijama malvazije i cetinke te plavca malog, caberneta sauvignona i syraha.

Dubrovnik Korcula Peljesac 16-21 04 2018
DUBROVNIK FESTWINE
POLOZAJI DINGAC PELJESAC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Korčulansko ulje s certifikatom, koje je slavni moreplovac nosio na svoja putovanja

SAMO 40 KIŠNIH SATI

Taj naš najšumovitiji otok – koji ima 16.000 stanovnika i 2700 sunčanih sati u godini, dok kiša pada samo 40 sati - potpuno će vas osvojiti mirisom borova, eukaliptusa, ružmarina, kadulje, lavande i smilja, a s njega je potekla i crna orhideja čiji se primjerak čuva u Botaničkom muzeju u Zürichu. Mještani se ponose i otočnim viteškim plesovima, kao i lumblijom - slatkim kruhom s mnogo začina. Prema predaji ime je dobio od francuskog izraza n'oublie pas (ne zaboravi me), što je jedan Napoleonov vojnik rekao dragoj djevojci iz Blata na odlasku s Korčule dok joj je davao taj kolač.

Korcula
Palaca Lesic
snimio Sasa Buric 040509
Saša Burić
Crkva svetog Petra u Korčuli

MJESTO ZA POLJUBAC

Korčula je prepuna predivnih plaža poput Prigradice i Gršćice kod Blata, uz poluotok Ratak u Prižbi, Žitne kod Čare, dok je uvala Istruga kod Brne poznata po ljekovitom blatu. Pupnatska luka 15 kilometara udaljena od Korčule smatra se najljepšom plažom otoka, a Lumbarda je s pješčanim plažama Vela Pržina i Bilin žal idealna za miran odmor obitelji s djecom. Na šetnici od hotela Posejdon do Adrije u Veloj Luci pronaći ćete, pak, u kamenu otisnute stope. To je, kažu mještani, idealno mjesto za ljubljenje.

Dubrovnik Korcula Peljesac 16-21 04 2018
DUBROVNIK FESTWINE
SMOKVICA KORCULA  vinarija Toreta
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Smokvičko polje najveći je vinograd na otoku, ali pogled plijene i palme u podnožju surovih visova

LUKSUZ U KAMENU

Palača Lešić Dimitri u Korčuli svakako je tamošnje najluksuznije zdanje, u kojem noćenje u dvokrevetnoj sobi stoji oko 4400 kuna. Dobar smještaj nudi i hotel Marko Polo za 40 eura po osobi, kao i Borik u Lumbardi. Za tu se cijenu mogu pronaći i apartmani, iako oni luksuzniji s bazenima stoje oko 100 eura. Šetnje uz more, tenis, jedrenje, razne turističke ture koje dižu adrenalin, tijekom kojih se otkrivaju Mljet i Lastovo, bicikliranje, planinarenje, lov na velike ribe, riblji piknik... sve je to dostupno turistima. A nakon svake avanture najviše će goditi čaša rashlađenog vina pod nekom pergolom koja miriše na Mediteran dok sunce polako uranja u more, a iz skrivenih dvorova i s terasa do uha dopire pjesma.

Korcula 050509
Palaca Lesic dimitri
press foto
Press
Nekadašnja biskupska palača iz 18. stoljeća u Korčuli renovirana je u luksuzni hotel Lešić Dimitri

Korcula 050509
Palaca Lesic dimitri
press foto
Press
Hotel Lešić Dimitri svojim gostima nudi tematski uređene sobe, spa, tajlandske i ajurvedske tretmane te vrhunske kulinarske doživljaje za koje je zadužen chef Marko Gajski

Linker
18. travanj 2024 03:44