Korekcija očnih vjeđa

Blefaroplastika je postala jedan od najizvođenijih estetskih zahvata

Trajnost ovog zahvata ovisi i o navikama – uz zdrav životni stil i pravilnu njegu kože rezultat može trajati i do dvadeset godina

Oči su prvo što ljudi primijete na drugima. Tragovi umora i iscrpljenosti najprije su vidljivi upravo na području oko očiju. Unatoč naspavanosti možete izgledati umorno ili starije nego što jeste, a i bez obzira na svakodnevnu njegu i brigu o licu starenjem se koža oko očiju rasteže i stvaraju se bore. Masne naslage uzrokuju opuštenost gornjih vjeđa, dok tkivo ispod očiju postaje otečeno i dolazi do diskoloracije. Ti se problemi javljaju sa starenjem, počevši u kasnim 30-ima i ranim 40-ima, a nasljedni faktor može uzrokovati problem i kod mlađih ljudi. Konzumacija alkohola, pušenje i loša prehrana također potiču proces starenja. Zahvaljujući napretku na području pomlađivanja očnih kapaka, poznatijem kao blefaroplastika, stručnjak može vratiti blistav i zdrav izgled očiju. Prozvana mini face liftom, blefaroplastika je postala jedna od najpopularnijih estetskih zahvata.

Prvo nastaju bore oko očiju

- Statistički gledano, blefaroplastika spada u top pet kirurških estetskih zahvata. Razlog tome je važnost očiju i periokularne regije u ljudskoj interakciji, a obično je upravo ta regija prva koja podliježe procesu starenja. Bore oko očiju nastaju ranije od onih na licu. Koža gubi elastičnost i postaje opuštenija. Na kapcima se uočava višak kože, a zbog slabosti vezivnog tkiva dolazi do prolapsa masnog tkiva iz orbite te stvaranja masnih

jastučića i podočnjaka. Operativnim zahvatom u lokalnoj anesteziji odstranjuje se višak kože, a prema potrebi i masnog tkiva te oslabljenih i rastegnutih periokularnih mišića. Efekt zahvata vidljiv je odmah, pogled se otvara te se gubi umoran i podbuhli izgled - objašnjava dr. Irena Pirkl Lončar, spec. otorinolaringolog, subspec. plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata.

Zahvat popularan kod oba spola

Korekcija očnih vjeđa popularna je jednako kod oba spola, a prema riječima dr. Pirkl Lončar, zahvat je potreban i muškarcima i ženama. Ranije su se žene češće odlučivale za taj zahvat, zbog viška kože na gornjim kapcima i otežanog nanošenja make-upa, dok su među muškarcima pacijenti bili uglavnom oni starije dobi koji su se podvrgavali zahvatu iz funkcionalnih razloga, poput smetnji vida. No, naša stručnjakinja napominje da se u zadnjih desetak godina uočava pomak prema radno aktivnim muškarcima koji si ne mogu priuštiti umoran i nenjegovan izgled u svojem društvenom i radnom okruženju.

Trajanje zahvata ovisi o tome odstranjuje li se samo višak kože ili se zahvat mora proširiti na masno i mišićno tkivo te radi li se samo gornja ili gornja i donja blefaroplastika.

Oporavak

- Zahvat traje od 45 do 60 minuta po oku. O vrsti zahvata ovisi i duljina postoperativnog oporavka. Ako odstranjujemo samo višak kože, konce skidamo za tjedan dana i klijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Ako zahvat uključuje otvaranje septuma te odstranjenje masti i dijela mišića, tada je postoperativni oporavak dulji. Konci se skidaju osmi postoperativni dan, ali otok tkiva još postoji i klijentima preporučujemo povratak na posao dva tjedna nakon zahvata - objašnjava dr. Pirkl Lončar.

Nakon zahvata treba slušati upute svoga liječnika, a kapci gotovo uvijek oteknu u prvih 48 sati, pa je važno stavljati hladne obloge na oba oka ta prva dva dana kako bi otok bio što manji, a postoperativni tijek kraći.

- Uz hladne obloge potrebno je mjesto reza na gornjim i donjim kapcima mazati antibiotskom mašću, a ako smo otvarali septum i odstranili periorbitalnu mast, potrebna je i sistemska antibiotska zaštita. Uz pravilno praćenje uputa, ovaj zahvat donosi trenutan funkcionalni i estetski rezultat, a moguće komplikacije svodi na minimum - kaže liječnica.

Nove metode

Uz klasičnu blefaroplastiku, postoje i neke nove metode, poput one radiofrekvencijom koja je pridonijela razvoju atraumatske tehnike, no također je riječ o kirurškoj tehnici.

- I dalje se radi rez kože, samo se taj rez radi radiofrekventnim nožem uz minimalno krvarenje i minimalnu traumu okolnog tkiva, što automatski znači brže zacjeljivanje i kraći postoperativni oporavak. Radiofrekvencija je revolucionirala transkonjunktivalnu donju blefaroplastiku kod pacijenata koji imaju izražene vrećice na donjim kapcima, a bez viška kože. Kod klasičnog zahvata donje blefaroplastike radimo rez na koži donjeg kapka i pristupamo mišiću i masnom tkivu. Nakon izvršenog zahvata koža se ušije vrlo tankim koncem. I uz atraumatski konac i intradermalni šav, ipak ostane vidljiv rez na koži donjeg kapka koji tijekom nekoliko mjeseci nestane. To nije problem kod žena koje taj postoperativni ožiljak mogu pokriti make-upom. Muškarci, koji ne koriste make-up, moraju čekati da procesi cijeljenja u organizmu završe i ožiljak postane nevidljiv - kaže dr. Irena Pirkl Lončar.

Bez ožiljka

Nakon reza radiofrekventnim nožem ožiljak na koži donje vjeđe ne postoji, vrijeme operacije se smanjuje, a postoperativni otok donjeg kapka je manji. Nije potrebno šivati sluznicu unutarnjeg dijela donje vjeđe te nema vađenja šavova. Inače, blefaroplastika se kod mlađih pacijenata izvodi uglavnom iz estetskih razloga, no prema riječima dr. Pirkl, kod starijih dobnih skupina izvodi se prvenstveno iz funkcionalnih razloga. Što se tiče trajnosti rezultata, ona ovisi o životnoj dobi.

- Ako se operativni zahvat izvodi u šezdesetim i sedamdesetim godinama života, velika je šansa da će rezultat biti trajan i klijent ga više neće trebati ponavljati. Ako se izvodi ranije, u tridesetim i četrdesetim godinama života, tada trajnost rezultata ovisi, osim o genetskim faktorima, i o stilu života. Faktori kao što su pretjerana izloženost suncu, pušenje te nekvalitetna njega i hidracija kože svakako umanjuju dugotrajnost rezultata. Uz zdrav životni stil te pravilnu njegu kože rezultat može trajati i do dvadeset godina - kaže dr. Pirkl Lončar.

* Objavljeno u tiskanom izdanju "Appeala", lipanj 2019.

Linker
20. travanj 2024 01:13