Svjetska priznanja našem poznatom estetičaru

‘Svaka nagrada i profesionalni uspjeh potiču me da razvijam nove estetske metode za lice i tijelo‘

Doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić dobio je priznanje Scientist of the Year 2021 za postignuća na području kozmetske medicine i kirurgije, a bio je i finalist kongresa estetičara u Monte Carlu u dvije kategorije – neinvazivnom pomlađivanju lica i kirurškom oblikovanju tijela. Mnoge tehnike koje koristi sam je osmislio.

Posebnu težinu za svakog znanstvenika imaju nagrade za koje vas predlažu i koje dodjeljuju kolege znanstvenici, a upravo takvo priznanje međunarodne znanstvene zajednice primio je naš najnagrađivaniji kozmetski kirurg doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić: odabran je za znanstvenika godine - Scientist of the Year 2021 – u kategoriji Kozmetske medicine i kirurgije (“Medical & Health Sciences/Clinical Medicine/Cosmetic Medicine and Surgery”) po izboru međunarodnih stručnjaka i ocjenjivačkog odbora IARC-a (International Achievements Research Center). Gotovo istodobno bio je finalist u čak dvije kategorije na nedavno održanom skupu Aesthetic & Anti-Aging Medicine World Congress (AMWC) u Monte Carlu na kojem se nagrađuju najbolje riješeni konkretni klinički slučajevi, odnosno najuspješniji rezultati. To natjecanje okuplja 12.000 sudionika iz više od 130 zemalja svijeta, a nagrađuje se samo 24 njih.

Ponovo u finalu

- Kriteriji za IARC-ovu nagradu Scientist of the Year značajan su i originalan doprinos natjecatelja temeljnim i/ili primijenjenim istraživanjima u području kojim se bavi, broj publikacija i izdanih patenata, utjecaj citata, mentorstvo, sudjelovanje na znanstvenim skupovima i projektima, vodstvo u akademskoj zajednici ili industriji, nedavno dobivene nacionalne i međunarodne nagrade itd. Sve se to uzima u obzir kod konačnog odlučivanja – rekao je doc. Žgaljardić.

Na kongresu AMWC-a pak hrvatski je kozmetski kirurg bio finalist već četvrti puta. U najuži izbor ove je godine ušao u dvije kategorije – u tehnologiji neinvazivnog pomlađivanja lica i u kirurškom oblikovanju tijela.

- U kategoriji pomlađivanja lica kolege su me nominirali za tretman FACEàŽ koji sam, u ovom slučaju, primijenio za rješavanje problema s aknama. Pacijentica je bila žena od četrdesetak godina koja je imala problema s aknama, odnosno ozbiljnim ožiljcima od akni – objasnio je kirurg.

image

Bore, ožiljci od akni, opuštena koža, vrećice ispod očiju... to su samo neke indikacije koje se mogu tretirati metodom FACEàŽ

DEPOSITPHOTOS

Inovativna metoda za opuštenu kožu, bore, ožiljke, mrlje...

Metodu FACEàŽ doc. Žgaljardić je sam osmislio. Riječ je o kombinaciji tretmana radiofrekvencijom putem mikroiglica i kemijskog pilinga, nakon čega se na kožu nanosi posebna formula koja sadrži brojne faktore važne za pomlađivanje i regeneraciju kože. Metoda se koristi za različite indikacije; osim ožiljaka od akni i za rješavanje hiperpigmentacija i finih bora, pa i tzv. pušačkih, za podizanje opuštene kože kod osoba koje još nisu kandidati za kirurški lifting, ali i nakon učinjenog kirurškog liftinga za osobe koje žele dugotrajno zadržati rezultat. Učinak ove metode zapravo je rezultat regeneriranja vlastitog tkiva, jer FACEàŽ potiče stimulaciju kolagena. Tretman ne izaziva bolove, tek blago peckanje, a crvenilo nakon njega traje samo nekoliko sati, pa su već sutradan moguće sve normalne aktivnosti, što je klijentima iznimno važno, jer tko danas ima vremena za tjedan dana oporavljanja.

Zanimljivo je da je doc. Žgaljardić već bio finalist u Monte Carlu s istim tretmanom, ali za drugu indikaciju – pušačke bore oko usnica. FACEàŽ je, dodajmo, namijenjen i za tretiranje bora oko očiju te za tretiranje malarnog edema, odnosno “festoona” - vrećica ispod donjih kapaka. Osim stručnjaka, prednosti ove metode prepoznali su i pacijenti, pa je FACEàŽ najtraženiji nekirurški tretman u Centru za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić.

image

Odlične i svjetski priznate rezultate doc. Zoran Žgaljardić ima u kirurškom oblikovanju tijela

DEPOSITPHOTOS

Novo tijelo za klijenticu

Rad na kliničkom slučaju za koji je doc. Žgaljardić bio nominiran u kategoriji kirurškog oblikovanja tijela bio je puno opsežniji. Pacijentica je bila Talijanka u pedesetim godinama koja je, slobodno se može reći, nakon zahvata dobila novo, pomlađeno tijelo.

- Napravili smo joj 360 HD (high definition) laserski asistiranu liposukciju koja je obuhvatila noge, trbuh, struk, bedra i područje prema stražnjici. Uz to je izvedena i redukcija dojki – rekao je kirurg.

Otapanje filera u donjim kapcima

Doc. Žgaljardić neće usporiti zbog ovih i drugih profesionalnih uspjeha. Oni su mu, navodi, kao sport, održavaju ga mladim. Posvećen je podizanju estetske kirurgije na viši nivo, a trenutno ga zaokuplja korekcija donjih kapaka, točnije otapanje filera u donjim kapcima, koji su ponekad nakon nepravilnog punjenja toliko otečeni i otvrdnuti da hijaluronidaza (enzim koji otapa hijaluronsku kiselinu) nije dovoljna. Pritom doc. Žgaljardić također koristi vlastitu metodu.

image

Doc. Žgaljardić osmislio je metodu za topljenje prekomjernih filera u donjim kapcima

DEPOSITPHOTOS

- Optičkim nitima topimo prekomjerne filere u donjim kapcima. Nažalost, pretjerivanje s filerima, čak i u osjetljivom području kapaka, nije rijetka pojava, pa treba rješavati komplikacije. Kapak je nježan i ne podnosi puno hijalurona. Hijaluronski fileri su hidrofilni, tj. navlače na sebe vodu, a takav je i sam kapak, pa je tu vrlo lako pretjerati ako se ne poštuju određene granice. Posljedica je oticanje i otvrdnjavanje u tom području – objašnjava liječnik.

Svoja impresivna postignuća doc. Žgaljardić opisuje bez velikih riječi. Uostalom, svoje mjesto među najboljima dokazuje uspješnim radom s pacijentima, kao i brojnim inovacijama za koje je tijekom više od 30 godina karijere osvojio niz nagrada, a metode i zahvate koje je osmislio i na kojima i dalje radi prihvaćaju se i koriste u cijelom svijetu. Svoje vještine i znanja ne čuva samo za sebe i Centar za estetsku kirurgiju koji djeluje u Zagrebu i Opatiji, nego ih rado prenosi na struku kroz gostovanja i predavanja na kongresima diljem svijeta.

Linker
25. travanj 2024 11:09