TOP LISTA

Doktor Željko Rotim: "Unatoč svim izazovima ne bih svoj posao mijenjao ni za što drugo"

Donosimo vam top listu doktora koji su spojili medicinu, estetiku i smisao za biznis: ne samo što rade, oni žive svoj posao i zbog toga njihove zdravstvene ustanove neprestano rastu i razvijaju se. Predstavljamo vam doc. dr. sc. Željka Rotima, vlasnika Rotim Medical Centra Zagreb i organizatora kongresa estetske medicine CEMS.

Kao dječak sam zamišljao da bih jednog dana možda mogao biti pilot, vatrogasac, policajac... ali ne liječnik. Gledajući što je sve morao obavljati moj otac Miljenko, kao specijalist opće medicine u Iloku, smatrao sam da ja to nikad ne bih mogao. Za razliku od mog brata Krešimira, kojemu je medicina oduvijek bila velika strast i danas je predstojnik Klinike za neurokirurgiju u KBC-u Sestre milosrdnice, ja sam u medicinu ušao postupno. Najprije sam pohađao srednju farmaceutsku školu, potom sam završio zubotehničku te upisao studij stomatologije. Moj mentor bio je sjajni profesor zahvaljujući kojemu sam istinski zavolio oralnu kirurgiju, a osobito implantologiju.

Već na početku karijere...

... znao sam da želim raditi samostalno te sam 1992. otvorio prvu privatnu stomatološku ordinaciju u istočnom dijelu Zagreba. Biti liječnik i poduzetnik nije jednostavno, jer s jedne strane tu smo da liječimo ljude, a s druge strane treba se baviti zakonima, porezima, doprinosima... Donedavno je bila uvriježena predrasuda da privatni liječnici jako puno zarađuju i “mutno” posluju. U posljednje vrijeme privatnici su napokon počeli ulaziti u sustav javnog zdravstva što smatram odličnim, jer mi ulažemo vlastite resurse, vrijeme i znanje da bismo imali vrhunske ordinacije i pacijenti to prepoznaju. Unatoč svim izazovima ne bih svoj posao mijenjao ni za što drugo. Da mogu krenuti ispočetka, opet bih krenuo istim putem. Sviđa mi se sloboda koju mi daje privatna praksa.

Po prirodi sam radoznao...

... pa sam se tako i zainteresirao za estetsku medicinu. Prije petnaestak godina na jednom stomatološkom kongresu slušao sam predavača iz Londona koji je, premda i sam stomatolog, s iznimnom strašću govorio o estetici lica i nekirurškim estetskim zahvatima. Toliko me oduševio da sam počeo ozbiljno proučavati estetsku medicinu. Pritom mi je uvelike pomoglo znanje iz dentalne medicine, jer i ona se detaljno bavi anatomijom glave i vrata, a itekako vodi računa i o estetici. Kad sam počeo izvoditi estetske zahvate u svojoj ordinaciji, pacijenti su bili jako zadovoljni i to me motiviralo da nastavim. Nema mi veće nagrade nego kad se osoba pogleda u ogledalo i kaže da je presretna s rezultatima tretmana.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

Radim injekcijske tretmane...

... počevši od filera i botoksa kojima se može postići fantastičan učinak ako se koriste na vrlo odmjeren način, kako bi lice zadržalo prirodan izgled. Primjerice, filerima se najbolje rješavaju podočnjaci i gubitak volumena. No, postoji i niz drugih injekcijskih metoda koje su sve popularnije jer se njima dobiva zdrava, njegovana i blistava koža, što je u današnje vrijeme vodeći ideal ljepote. Biorevitalizatori, PRP tretiranje vlastitom krvnom plazmom, egzosomi, transfer masnih stanica, polinukleotidi... Sve su to moćni preparati koji bez volumizacije poboljšavaju kvalitetu kože, potičući njezinu prirodnu sposobnost samoobnove. Budućnost je upravo u takvoj regenerativnoj medicini.

Ne zanima me ‘megabiznis’...

... jer nikad mi nije bio cilj imati golemu kliniku. Ispočetka sam radio sam, a potom u tandemu s medicinskom sestrom. Otkako je ordinacija s vremenom prerasla u Rotim Medical Centar koji se paralelno bavi dentalnom i estetskom medicinom, ukupno nas je šestero: troje liječnika, dvije medicinske sestre i administrator. Mi smo mala obiteljska boutique klinika i želimo takvi i ostati.

Sa svojom obitelji...

... provodim puno vremena, vrlo smo bliski, kako privatno tako i u poslu. Supruga Silvija je specijalistica obiteljske medicine, a ima ordinaciju u sklopu Rotim Medical Centra. Moju ordinaciju preuzeo je sin Jurica, koji je stomatolog i implantolog. Kći Ana, vlasnica tvrtke koja se bavi marketingom i promocijom, pomaže mi u organizacijskom dijelu posla uključujući CEMS, najveći kongres estetske medicine u Hrvatskoj, koji već 12. godinu zaredom organiziram u Opatiji. Najmlađi sin Leon je inženjer koji se bavi informatičkim tehnologijama, a trenutno radi na umjetnoj inteligenciji. Ona sve više ulazi i u domenu estetike, pa tko zna, možda će se na neki način i time baviti...

Širenje znanja...

... moja je velika strast. Predajem na najvećim svjetskim estetskim kongresima. Predsjednik sam Hrvatskog društva za estetsku medicinu i ravnatelj Učilišta Medicinsko Estetske Inovacije (MEI). Na Medicinskom fakultetu u Rijeci pokrenuo sam program “Nekirurške metode estetske medicine - Aesthetic Academy” u sklopu poslijediplomskog obrazovanja, a interes je toliko velik da čak imamo listu čekanja sa stotinjak ljudi. Napisao sam knjigu “Dermalni ileri u estetskoj medicini lica” koja je ujedno prvi sveučilišni udžbenik o nekirurškoj estetskoj medicini na hrvatskom jeziku.

U slobodno vrijeme... .

.. poseban mi je gušt sviranje tambure. Zaljubljenik sam i u sport, osobito boks i tenis. Učenje... ... i samo učenje, to mi je moto i u 59. godini, s više od tri desetljeća karijere iza sebe. Svaki dan naučim nešto novo kako bi moja praksa bila još bolja, a pacijenti još zadovoljniji.

Linker
12. travanj 2024 10:30