Okrenula novi list

Hayden Panettiere: Jedna estetska operacija vratila mi je samopouzdanje

Istupi celebrityja i otvoreno govorenje o estetskim zahvatima imaju veliku važnost, zato što poznati svojim izgledom postavljaju standarde za široku javnost. Ako taj izgled nije prirodan, korisno je za javnost da zna koje intervencije su poduzete.

Glumica Hayden Panettiere nedavno je otvoreno govorila o estetskoj operaciji smanjenja grudi kojoj se podvrgnula prije nekoliko mjeseci, a zahvat je bio dio njenog opsežnog preporoda, tjelesnog i mentalnog. Hayden ima 33 godine, a čini se da je na ekranima gledamo oduvijek. Razlog leži u tome što je počela glumiti sa četiri godine, već prije desete godine bila je nominirana za nagradu Grammy, a svjetsku je slavu stekla serijom "Heroji" još u tinejdžerskim godinama. Kao i kod većine dječjih zvijezda, posao i slava učinili su svoje i Hayden je počela tražiti rješenje u alkoholu. Situacija se nije poboljšala ni kada je 2014. rodila kćer koju ima s bivšim boksačem Vladimirom Kličkom – pala je u postporođajnu depresiju i počela još više piti, a kako joj se tada vratila i stara ozljeda vrata, uz alkohol je počela uzimati i opioide i uvukla se u začarani krug ovisnosti.

Nakon godina neurednog života, rehabilitacije i oporavljanja, napokon ju je u potpunosti osvijestio program oporavka na koji je otišla prije dvije godine – poslije osam mjeseci intenzivne terapije osjećala se kao da je prazno platno koje treba ponovo oslikati. Bez alkohola i opijata njeni su se duh i tijelo počeli oporavljati, pa iako je Hayden usvojila dobre navike, još uvijek nije bila spremna prihvatiti svoje tijelo, premda je od rođenja kćeri tada prošlo već osam godina.

image

Sa zdravljem je živnula i karijera, pa se Hayden vratila u filmski serijal Vrisak. Gledamo je u šestom nastavku

ANGELA WEISS AFP

Tijelo opet pripada njoj

I dalje nije osjećala da njeno tijelo pripada njoj i to je bio razlog zbog kojeg je odlučila otići na estetsku operaciju smanjenja grudi u studenome prošle godine. "Ne mislim da ima bilo što pogrešno u tome da osoba dotjera nešto na sebi, ako će joj to podići samopouzdanje i ako će se osjećati bolje. Moje samopouzdanje se vratilo", izjavila je glumica u razgovoru za Women‘s Health.

Istupi celebrityja, poput Hayden Panettiere, i otvoreno govorenje o estetskim zahvatima imaju veliku važnost, zato što poznati svojim izgledom postavljaju standarde za široku javnost, komentirala je za Plastic Surgery plastična kirurginja dr. Michele Shermak. "Ako njihov izgled nije prirodan, vrlo je korisno za javnost da shvati koje intervencije poznati poduzimaju kako bi postigli takav izgled. Javnost tada shvaća koje korake treba napraviti da bi se došlo do željenog estetskog cilja", smatra liječnica. Pored toga, otvorenošću celebrityja potiču se razgovori i rasprave o estetskoj kirurgiji i ljudi mogu lakše doznati koje im se sve mogućnosti nude.

image

Ljubav s Vladimirom Kličkom nije izdržala izazove

SHANICE KING/246PAPS/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA SHANICE KING/246PAPS/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Lakša svakodnevica

To vrijedi i za područje oblikovanja grudi. Povećanje grudi implantatima i dalje je jedna od najpopularnijih estetskih operacija, no s druge strane, raste broj zahvata kojima se implantati vade iz grudi, a raste i broj zahvata smanjivanja, odnosno redukcijskih operacija grudi kojima se uklanjaju prekomjerna koža i tkivo kako bi se postigla željena veličina dojki proporcionalna pacijentičinom tijelu. Žene se odlučuju za redukciju dojki kako bi poboljšale funkcionalnost tijela i olakšale si svakodnevicu, od odijevanja do vježbanja. Učinak je i estetski, budući da grudi nakon zahvata postaju usklađenije s tijelom, što pogoduje cijeloj figuri. U SAD-u se na taj zahvat odlučuje oko 33.000 žena godišnje, podaci su Američkog udruženja plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons, ASPS).

Očekivanja i zadovoljstvo

Najbolje su kandidatkinje za njega žene općenito dobrog zdravlja i realnih očekivanja, stabilne tjelesne težine i, po mogućnosti, nepušačice, koje veličina i težina grudi fizički ograničava, izaziva im bolove u vratu i leđima, ili udubljenja od traka grudnjaka na ramenima te iritacije kože ispod dojki. S operacijom je uputno pričekati do 18. godine, a drugih dobnih ograničenja nema. Kako piše Plastic Surgery, operacije se izvode i 80-godišnjakinjama, budući da se simptomi mogu pojaviti ili pogoršati u svakoj dobi. I neke životne okolnosti, poput promjena životnog stila ili počinjanja nove veze, mogu pridonijeti donošenju odluke o redukcijskoj operaciji, kao što je bio slučaj kod Hayden.

Kao i sve ostale operacije, i ova ostavlja ožiljke i nosi određene rizike, no s druge strane, jedna je od estetskih operacija koje pacijenticama donose najviše zadovoljstva, naravno, onima koje imaju realistična očekivanja. Pacijentice tako reći odmah primjećuju olakšanje u kretnjama i ukupnoj funkcionalnosti, koja je ranije bila ograničena zbog veličine grudi. Zadovoljstvu pridonosi brz i dobro podnošljiv oporavak, budući da se zahvat izvodi ambulantno ili u dnevnoj bolnici. Većina pacijentica vraća se na posao nakon tjedan ili dva, a punim aktivnostima za četiri do šest tjedana.

Linker
31. ožujak 2024 03:07