Okvir lica

Kako izgleda transplantacija obrva, metoda presađivanja koju je popularizirala Chrissy Teigen

Nove dlačice počinju rasti otprilike dva do tri mjeseca nakon izvedene transplantacije, a rezultati presađivanja su trajni

Model, autorica kuharica, TV i instagramska zvijezda Chrissy Teigen podijelila je nedavno s javnosti kako se podvrgnula transplantaciji obrva, nakon čega je skočilo zanimanje za tu proceduru. Chrissy je priznala da su joj se obrve prorijedile zbog pretjeranog čupkanja, no mnogim se ljudima obrve prirodno prorjeđuju sa starenjem, posebno njihov vanjski kraj, ili zbog nekih medicinskih stanja, primjerice problema sa štitnjačom.

Gušće obrve djeluju mlađe

Kakvu je proceduru Chrissy prošla kako bi dobila guste i zdrave obrve, za Haute Beauty je objasnila okulofacijalna kirurginja dr. Melissa Toyos, specijalizirana za vađenje folikularnih jedinica (FUE, follicular unit extraction), transplantaciju kose i obrva te oblikovanje lica injekcijama. Cijeli proces počinje konzultacijama pacijenta i liječnika kako bi se utvrdilo kakvu gustoću i oblik obrva pacijent želi postići. To ne znači da će se ispoštovati nerealni zahtjevi. Kako je dr. Toyos objasnila, postoje prirodne smjernice koje treba slijediti kako bi obrve idealno uokvirile lice. Dizajniranje obrva u velikom dijelu ovisi o obliku lica i strukturi kostiju, no općenito govoreći, žene češće imaju obrve u obliku lûka, dok su muške obrve horizontalne s većom gustoćom prema vanjskim krajevima. Gušće se obrve kod oba spola doživljavaju kao mladenačkije.

Postupak presađivanja

Prvi je korak procedure uzimanje jedne po jedne vlasi s potiljka ili vrata, čime se izbjegava pojava neuglednog ožiljka kao kod starijih oblika transplantacije kose, a gubitak vlasi s donorskog područja nije vidljiv. Zahvat se radi u ordinaciji uz lokalnu anesteziju na donorskom mjestu i na mjestu presađivanja dlačica. Nakon što su dogovoreni oblik i gustoća, označe se sva mjesta na koja će doći nove dlačice.

Dlačice uzete s donorske regije kratko se podrezuju u skladu s položajem i smjerom rasta njihove nove lokacije. Potom se folikuli pažljivo preciznim instrumentima umeću na novo mjesto u obrvama.

Poslije zahvata

Njega poslije zahvata je jednostavna. Dr. Toyos svojim pacijentima savjetuje da prvog tjedna područje održavaju čistim i suhim te da koriste kombinaciju antibiotika i steroida kako bi smanjili mogućnost infekcije. Mogu se pojaviti blaže oticanje i modrice. Oblozi s ledom, bezreceptni lijekovi protiv bolova i spavanje s podignutim uzglavljem mogu smanjiti oticanje i neugodu nakon zahvata.

Navikavanje na nov smjer rasta

Normalno je da presađene dlačice u idućim danima i tjednima ispadnu, no folikuli će se održati i nove će dlačice početi rasti otprilike dva do tri mjeseca nakon transplantacije. Rezultati su trajni, kaže dr. Toyos. S obzirom na to da su presađene dlačice kosa, treba ih podrezivati svaka dva do tri tjedna kako bi zadržale dobar oblik. Moguće je da će biti potrebno neko vrijeme kako bi se nove obrve naviknule na nov smjer rasta.

Oprezno s čupanjem

Transplantacije obrva dobile su na popularnosti, jer zvijezde poput Chrissy objavljuju estetske zahvate kojima su se podvrgnule na društvenim mrežama, a i zato što je nošenje zaštitnih maski zbog pandemije covida-19 stavilo naglasak na oči i područje oko očiju. Chrissyne obrve postale su uzor mnogima: guste i zdrave, uz minimalan make-up, prirodnog izgleda.

Njeno dijeljenje iskustva s presađivanjem obrva portal Realself proglasio je jednim od najvećih trenutaka estetske medicine među celebrityjima u 2021. godini (prije toga, javnosti je povjerila i priču o uklanjanju masnoća iz obraza). „Nikada se ne šminkam, tako da sam bila uzbuđena zbog ove transplantacije u kojoj ti uzimaju kosu sa stražnje strane glave”, napisala je. Dodala je da joj obrve nakon presađivanja izgledaju „so cool” i savjetovala djevojkama da ne ponavljaju njenu grešku i da ne čupaju previše obrve.

Linker
13. travanj 2024 23:53