Poslije zahvata

Kako protječu prvi dani i tjedni nakon operacije povećanja grudi

Hoće li biti bolova, kada se vratiti uobičajenim aktivnostima, koliko će vidljivi biti ožiljci... Evo što možete očekivati poslije augmentacije grudi kirurškim putem

Povećanje grudi prošlo je dugačak put od eksperimentalnih operacija početkom 20. stoljeća i od pojave implantata 1961. godine, a popularnost tog kirurškog zahvata, svakako jednog od najprepoznatljivijih primjera estetske kirurgije, nepoljuljana je proteklih desetljeća. U 2020. godini najizvođeniji je kirurški estetski zahvat s 1,6 milijuna operacija u cijelom svijetu, od čega je samo u SAD-u izvedeno oko 370.000, podaci su ISAPS-a (International Society of Aesthetic Plastic Surgery). No, unatoč tolikoj učestalosti i dalje postoji mnogo dvojbi i pitanja u vezi procesa oporavka i toga što pacijentice mogu očekivati nakon procedure. Evo odgovora na neka od njih.

Koliko traje oporavak nakon operacije povećanja grudi?

Vrijeme potrebno za oporavak može se dosta razlikovati, ovisno o tipu operacije, zdravstvenom stanju osobe i postoperativnoj njezi. „Ovisno o primijenjenoj tehnici, kompletan oporavak može trajati od tri tjedna, kod subglandularnog povećanja (implantat se stavlja ispod žlijezde), pa do tri mjeseca, kod submuskularne tehnike (implantat se stavlja ispod mišića). Ova druga je mnogo bolnija i uključuje rezanje velikog prsnog mišića i njegovo istezanje preko implantata”, rekla je plastična kirurginja iz San Francisca dr. Karen Horton, članica ASPS-a (American Society of Plastic Surgeons).

Može li se nekim mjerama skratiti vrijeme oporavka?

Suprotno nekim popularnim vjerovanjima, oporavak zapravo počinje i prije operacije. Nema nikakvih ograničenja u tjelesnoj aktivnosti u danima i tjednima koji prethode operaciji, no postoje lijekovi i suplementi koje treba izbjegavati. „Protuupalni lijekovi, poput ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline, glavni su krivci za povećanje krvarenja i modrica koji nastaju zbog operacije”, kaže dr. Horton. „Brojni su i vitamini suplementi koje treba izbjegavati dva tjedna prije i dva tjedna poslije zahvata. Tu spadaju, primjerice, vitamin E, riblje ulje, ginkgo biloba, češnjak. Prema nekim studijama, u koncentriranim oblicima mogu pojačati krvarenje”. U svakom slučaju, uzimate li bilo kakve lijekove na recept ili bez recepta, konzultirajte se s liječnikom o njihovoj primjeni u vrijeme prije i poslije zahvata.

Što se događa u prvom tjednu nakon operacije?

Dreniranjem se poslije zahvata uklanja tekućina iz rane, čime se skraćuje vrijeme oporavka, jer je tijelo u tom slučaju ne treba apsorbirati. Nakon vađenja drenova nosi se kompresivni grudnjak koji smanjuje otekline i drži implantate na mjestu. Otekline i bolovi nakon operacije mogu se na kućnom oporavku ublažavati hladnim oblozima, kaže plastična kirurginja dr. Anureet Bajaj, također članica ASPS-a. Za očekivati je da će područje oko rezova svrbjeti unutar prvih 24 do 48 sati.

U danima neposredno nakon operacije prioritet je odmaranje, no dr. Bajaj kaže da to ne znači ležati danima, puno je bolje biti u uspravnom položaju i hodati. „Ako hodate, osjećat ćete se bolje, jer će cirkulacija biti bolja. Što ćete više ležati i mirovati, to će slabiji biti protok krvi, a bolovi će biti jači”, smatra liječnica. Po njoj, prva faza oporavka, uz potpuno odmaranje, trebala bi trajati samo tri do pet dana. Nakon toga bi većina ljudi trebala biti sposobna za lagano kretanje, pa i za rad, ako rade za stolom. Dr. Horton pak preporučuje tjedan dana odmora nakon operacije s umetanjem implantata ispod žlijezda, pa i dulje, ako je implantat umetnut ispod mišića i ako osoba ima fizički zahtjevan posao.

Koliko će boljeti?

Osjećaj boli nakon operacije povećanja grudi je subjektivan i ovisi o različitim faktorima, no korisno je barem ugrubo doznati što se može očekivati. Kirurginja Bajaj, koja je i sama povećala grudi, kaže da nije osjećala oštre bolove. „Bolovi su bili sličniji bolovima mišića, ali kao poslije najveće tjelovježbe u životu. Tako ih i opisujem pacijenticama”, rekla je. Ističe da će jutro poslije operacije biti najviše bolova te da će tada svaki pokret moći potencirati bol.

Mnoge žene koje su povećale grudi operacijom spominju i bolove u prsima pri podizanju ruku. Također se može osjećati peckanje i žarenje oko šavova u prvo vrijeme, ali to bi trebalo brzo proći.

Kada se mogu vratiti uobičajenim aktivnostima?

Oko tjedan dana treba proći prije povratka na uredski posao i za obavljanje većine svakodnevnih aktivnosti, ali za povratak vježbanju potrebno je više vremena, oko tri do šest tjedana. „Obično savjetujem pacijenticama da počnu vježbati tri tjedna poslije operacije, ali to se odnosi na noge i ruke, ne na prsa. Kad sam prvi puta išla na trčanje poslije povećanja grudi, a to je bilo oko dva tjedna nakon operacije, osjećala sam se kao da će mi dojke otpasti s prsiju. Uvijek kažem pacijenticama za to iskustvo i savjetujem im da dok vježbaju nose i dva grudnjaka”, kaže dr. Bajaj.

image

U tjednima nakon operacije obavezno se nosi stezni grudnjak

SHUTTERSTOCK

A kakvi se grudnjaci smiju nositi? Strpite se još malo s kupnjom izazovnih modela u novoj veličini, jer se tri do četiri tjedna poslije operacije stalno nosi kompresivni grudnjak, a potom se može, kaže dr. Bajaj, prijeći na sportske grudnjake ili grudnjake bez žice. Grudnjak sa žicama može se početi nositi tek nakon dva do tri mjeseca, kad implantati sjednu na svoje mjesto. Općenito, najbolje je slušati svoje tijelo i odlučiti se na daljnje korake u dogovoru s liječnikom.

Kako će izgledati ožiljci?

U početku ožiljci obično izgledaju kao tanje linije koje u upalnoj fazi postaju crvene i izraženije, a zatim počinju blijediti. Većina ožiljaka izblijedjet će unutar godine dana.

Je li potrebno zamijeniti implantate?

Nijedan implantat ne može trajati zauvijek, a je li ga i kada ga je potrebno zamijeniti ovisi o njegovoj istrošenosti. Rizik od puknuća raste sa starošću implantata, no ako implantat ne stvara probleme ne treba ga mijenjati, kaže dr. Bajaj. „Pukne li implantat punjen fiziološkom otopinom, jednostavno će se ispuhati, dok se stanje silikonskih implantata prati ultrazvukom ili mamografski”, kaže liječnica. Ostali razlozi za zamjenu ili vađenje najčešće su želja za promjenom veličine ili dotjerivanje izgleda tijela ako je netko izgubio ili dobio puno kilograma.

Koliko moram čekati konačne rezultate?

Može vam se u početku činiti da implantati stoje previsoko ili da je oblik dojki čudan, no imajte na umu da će biti potrebna barem dva mjeseca kako bi se implantati potpuno smjestili. Osjetljivost, posebno oko bradavica, može biti pojačana poslije operacije, što nije čudno, jer su živci istegnuti i nadraženi, a taj bi osjećaj trebao proći kroz koji tjedan ili mjesec. „Mislim da je najvažnije biti strpljiv. Kao ljudi, težimo brzim rezultatima, ali oporavak ima svoj tijek”, kaže dr. Bajaj. „Poslije operacije povećanja grudi proći će šest do dvanaest mjeseci prije nego što se vratite u normalu i počnete osjećati da su vaše grudi u potpunosti dio vas.”

Linker
05. ožujak 2024 16:04