Ljepota & bol

Koliko naše tijelo može podnijeti za bolji izgled

Bol i ljepota oduvijek idu pod ruku. Ipak, teško je odlučiti se za zahvat ako ne znate u što se upuštate. O bolnosti pojedinih estetskih zahvata i tretmana razgovarali smo s deset pacijentica i liječnika

Za ljepotu treba trpjeti, kažu, pa ljepota i bol oduvijek idu pod ruku. Međutim, sve ima svoje granice, pa je teško odlučiti se za određeni zahvat ako ne znate u kakve se razmjere boli upuštate. Zato smo kroz iskustva pacijentica doznali kako je to biti ispod oštrica kirurških skalpela, igala i lasera te koliko zapravo boli ljepota. Iskustva je podijelilo deset žena koje su prošle različite vrste tretmana i zahvata, što neinvazivnih, što kirurških te su ispričale detalje o tome kako su se osjećale tijekom i nakon njih. Prema različitim doživljajima donijeli smo generalnu skalu bolova u rangu od jedan do pet, dok su naši liječnici, stručnjaci iz različitih područja, dali svoje mišljenje o razini bolnosti tretmana. Objasnili su nam zašto je moguće da isti tretman u jednom slučaju boli manje, a u drugom više te precizno objasnili što se može učiniti kako bi komplikacije nakon tretmana bile svedene na najmanju moguću mjeru.

Liposukcija masnog tkiva

Razina bolova: 4/5

Liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji, a koristi se za preoblikovanje tijela trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Tijekom zahvata liječnik je iz mojeg abdomena i bokova izvukao četiri litre masti. Nila sam pod anestezijom i nisam ništa osjetila. No, kasnije sam plakala sam, povraćala i nekontrolirano se trzala zbog bolova. Analgetici očito nisu bili dovoljno jaki. Prije sam čitala da pacijenti dva dana nakon zahvata više nemaju nikakve bolove, a ja sam i dva tjedna nakon operacije još osjećala bol i nelagodu. Noću je bilo najgore, nelagoda je bila gotovo neizdrživa, a i sve me svrbilo. Nisam se mogla sagnuti bez osjećaja bolova, iako su se masnice povukle. Još sam bila malo natečena, ali počela se nazirati moja nova figura pješčanog sata. Bol se isplatila i ponovno bih se odlučila na liposukciju, ali s jačim analgeticima”, rekla je Ana (36).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Nakon liposukcije pojava otečenosti i modrica tretiranog područja je normalna, a prati je i umjerena bol. Potrebno je tijekom šest tjedana nositi kompresivne steznike, dok se bol drži pod kontrolom pomoću analgetika. Bol može potrajati nekoliko tjedana, no osjet boli je individualan i ovisi o pragu boli pojedinog pacijenta. Ako je kirurg dao uputu o kretanju nakon liposukcije, svakako ga treba poslušati kako bi se moguće komplikacije svele na minimum. Treba napomenuti da je liposukcija sigurna metoda oblikovanja tijela kod stručnog izvođenja, s malim postotkom komplikacija”, pojasnio je dr. Mladen Mešter, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Povećanje grudi implantatima

Razina bolova: 3/5

Augmentacijska mamoplastika kirurški je zahvat povećanja dojki kojim se ugradnjom implantata povećava volumen dojki i poboljšava njihov oblik.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Imala sam oble bokove, a moje grudi nisu odgovarale mojem tijelu. Željela sam figuru pješčanog sata. Moje grudi su bile 75B, a ja sam htjela 80D. Operaciju sam radila prije 13 godina i nikad nisam požalila zbog toga. Još su čvrste i lijepe i otada nije bilo nikakvih komplikacija. Iz mojeg iskustva operacija grudi je zahvat koji ne boli. Žene koje su rodile znat će osjećaj kad mlijeko navre u grudi. Dakle, pritisak i peckanje, ništa strašno. Sjećam se da su mi bradavice bile neko vrijeme malo utrnute, u jednoj nisam imala nikakav osjećaj, a druga je pak bila preosjetljiva. Liječnik mi je savjetovao mjesec dana bez sporta i težih fizičkih napora, toga sam se držala i sve je dobro prošlo. Kad se sve zbroji, zajedno s grudima povećano je i moje samopouzdanje”, podijelila je s nama doživljaj Lana (37).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Bolnost kod operacije dojki ovisi o više toga: nešto je bolnije ako se implantat stavlja ispod mišića, veći implantat iziskuje stvaranje većeg prostora i navlačenje tkiva prilikom umetanja te je logično da je bolniji. Osjetljivost pacijenta na bol, kao i gruba kirurška manipulacija također su faktori bolnosti. Uz sredstvo za opuštanje mišića i adekvatnu terapiju protiv bolova, koji u pravilu popuštaju tri dana nakon zahvata, u prosjeku je prihvatljiva, mogla bi biti tri od pet”, smatra doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić, spec. maksilofacijalne i plastične kirurgije glave i vrata.

Uklanjanje masnih naslaga kriolipolizom

Razina bolova: 1/5

Tijekom tretmana oblikovanja tijela kriolipolizom, smrzavaju se te smanjuju masne stanice na abdomenu, bokovima i nadlakticama.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Jedem kvalitetno i vježbam, no ipak sam imala šlauf masnih naslaga na trbuhu. Vjerojatno bi me spasio u moru od utapanja, no svejedno sam ga se htjela riješiti pa sam se odlučila na CoolSculpting. Taj uređaj, čini mi se, funkcionira na principu vakuuma usisavajući i do pet centimetara kože, što je zaista bizaran osjećaj. Područje me počelo znatno hladiti, no nije me boljelo, samo je bilo nelagodno i utrnuto. Nisam trebala ni anesteziju ni analgetike. Tretirali su mi tri područja: „ljubavne ručke” i područje ispod pupka. Za svako područje trebalo je 45 minuta. Najneugodniji dio bilo je zapravo sjedenje tri sata u istom položaju. Koža mi je poslije bila lagano crvena i hladna na dodir neko vrijeme, no to me nije sprečavalo u aktivnostima. Nakon mjesec dana šlauf oko struka je nestao”, otkrila je Alisa (28).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Riječ je o bezbolnom i neinvazivnom tretmanu za uklanjanje masnih naslaga. CoolSculpting je metoda krioterapije ili zamrzavanja masti. Ukratko, masno se tkivo na odabranim mjestima zamrzne na točno određenoj temperaturi na 40 do 60 minuta. Za to se vrijeme masne stanice kristaliziraju i raspadaju, a potom se postupno izlučuju iz organizma sljedećih nekoliko tjedana. Smrzavanje, dakle, oštećuje masti, a ako se pridržavate zdrave prehrane i bavite se sportom, rezultat je nestajanje masnih naslaga”, rekao je dr. med. Nikola Milojević, spec. estetske medicine.

image
Nelagoda, bolovi, trnci, ukočenost... neke su od pojava tijekom tretmana

Nanofrakcijska radiofrekvencija

Razina bolova: 2/5

Tretman nanofrakcijskom radiofrekvencijom zateže kožu, umanjuje bore, hiperpigmentacije i ožiljke te poboljšava strukturu tena.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Ovo sam ljeto jako izgorjela pa mi je na prsima i licu ostao niz sunčevih pjega, a pojavila mi se i jaka hiperpigmentacija. U poliklinici koju sam posjetila savjetovali su mi seriju tretmana Venus Viva nanofrakcijskom radiofrekvencijom. Rekli su da neće boljeti. Liječnik mi je prvo nanio lokalni anestetik koji je stajao pola sata na licu i dekolteu. Kada smo započeli tretman, osjećaj me iznenadio, kao da svakim dodirom sto malih strujica prolazi kroz moju kožu. Svaki dio lica, vrata i dekoltea prešli su dva puta aparatom. Drugi put sam osjetila mali osjećaj neugode, poput iritacije. Sljedeća dva dana koža mi je bila osjetljiva na dodir i pojavile su se sitne točkice koje su nestale kroz četiri dana. Drugi tretman bio je gotovo bezbolan i nestala mi je veća hiperpigmentacija. Nakon još jednog tretmana ten mi je bio savršen, ujednačen, bore su gotovo nestale. Koža mi je bila baršunasta na dodir, a strije na grudima nevidljive. Tretman me oduševio i planiram ga ponoviti za nekoliko mjeseci”, rekla je Ines (34).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Venus Viva nanofrakcijska radiofrekvencija tehnologija je koja je u posljednjih nekoliko godina postala hit tretman u Hollywoodu, a taj trend prati i europsko tržište. Ima efekt tretmana ablativnih lasera, ali je gotovo bezbolna i ima vrlo kratko vrijeme oporavka. Zbog vrlo jednostavnog podešavanja parametara kojima kontroliramo ablaciju i koagulaciju djelujemo na cijeli niz problema, poput hiperpigmentacija i rozaceje, odlična je za ožiljke, proširene pore i sve znakove starenja, poput dubokih bora i opuštene kože. Imamo odlične rezultate i sa strijama na grudima i tijelu, dubokim ožiljcima od akni, na opuštenoj koži vrata i s ostalim problemima lica”, objasnio je dr. sc. Mladen Duduković, spec. estetske kirurgije.

Punjenje usnica filerima

Razina bolova: 2/5

Dermalni su fileri hijaluronski gelovi na bazi kiseline koji se ubrizgavaju kako bi vratili željenu konturu i punoću lica i usana.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Gornja mi je usna znatno tanja od donje i to mi smeta. Zato je već šest godina nadopunjujem

dermalnim filerima dvaput godišnje. Moj prvi tretman dermalnim filerima bio je na jednom spa odredištu i bilo je kao iz horor priče. Previše su mi napunili usne i jako su me boljele. Morala sam ići liječniku na injekciju kojom se poništio učinak dermalnih filera. Otada uvijek idem na tretman specijaliziranom liječniku. Ne koristim kremu za umrtvljivanje usana, nego samo zatvorim oči i koncentriram se. Igla se na prvu doima poput špranje, no bol se ne zadržava. Dulje boli porezotina od papira. Nekoliko sati poslije usne su mi natečene i lagano bolne, no već sljedeći dan mogu normalno jesti i ljubiti se”, otkrila je Elvira (31).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Vrlo je važno da liječnik koji provodi estetske postupke osim smisla za lijepo ima i smirenu i laganu ruku, kako to običavaju reći pacijenti. To je posebno važno prilikom popunjavanja usana jer je riječ o osjetljivom, dobro prokrvljenom i inerviranom dijelu lica koji se sastoji od kože i sluznice. Anestetska krema korisna je i već nakon nekoliko minuta sluzokoža utrne, ali na površini, i pacijentima pruža osjećaj sigurnosti i stjecanje povjerenja. Dodatno je umanjena bol i zahvaljujući inkorporaciji lidokaina u hijaluronsku kiselinu. No, kako je i pacijentica naglasila, u rukama iskusnog liječnika bol je zanemariva i na skali ni kod najosjetljivijih ne prelazi tri, a većina mojih pacijenata rekla bi jedan do dva. Najčešća komplikacija do koje dolazi blagi je edem koji se unutar 24 sata smiruje. Osim toga, ponekad može nastati hematom, ali rijetko te se ne preporučuje raditi tretman do sedam dana prije nekog važnog događaja. Najgora komplikacija nastaje zbog neiskustva u doziranju, što rezultira previše napunjenim usnicama, nerazmjerom između gornje i donje usnice, koja uvijek mora biti veća, te prenaglašenim rubom zbog gušćeg filera koji nije namijenjen za tu regiju”, rekla je dr. Nevia Delalle, spec. dermatologije i venerologije.

Cjeloviti face lifting

Razina bolova: 2/5

Manje poznat pod nazivom ritidektomija, to je kirurški zahvat kojim se zateže koža lica, a obuhvaća i korekciju vrata.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Kad sam ušla u pedesete, lice mi se naglo opustilo, kao da je koža počela visjeti s lica. Najgora je bila prva noć nakon operacije. Usred noći analgetici su popustili i boljelo me cijelo lice, čak i zubi. Nakon tog trenutka nisam se usudila biti bez analgetika, čiju sam dozu postupno smanjivala. Deset dana nakon operacije najviše me boljelo područje ispod brade, no nakon 13 dana bolova gotovo više nije bilo. Zamijenilo ih je utrnuće pojedinih dijelova lica. Nakon dva tjedna počela sam se šminkati, a nakon tri bila sam kao nova. Moj suprug je bio oduševljen, rekao mi je da ovako dobro nisam izgledala ni s 25 godina”, ispričala je Marija (58).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Ovaj se zahvat radi pri općoj anesteziji pa bolova tijekom tretmana nema. Postoji nekoliko suportivnih metoda kojima se može smanjiti postoperativna bol. Zapravo, aktivna bol u prvih četiri do pet dana nakon zahvata ne bi smjela uopće postojati, a to se postiže analgeticima. Anestetik s adrenalinom koji ima dugotrajno djelovanje injektira se nakon zahvata u operacijsko polje, u četiri ključne točke. Budući da takav anestetik djeluje 72 sata, bol je svedena na minimum. E sad, to je skup proizvod i očito neki liječnici štede na njemu pa se zato događaju ovakve situacije. Ako se tijekom zahvata radi hemostaza, odnosno zaustavljanje krvarenja, hematoma također ne bi smjelo biti. Face lifting radim već 18 godina i zbilja se nisam susretao s hematomima. Moji pacijenti nakon dva dana dolaze natečeni, ali s osmijehom na licu. Ovakvi zahvati u 21. stoljeću ne bi smjeli biti bolni kada je toliko toga dostupno”, rekao je prof. dr. sc. Davor Mijatović, spec. rekonstruktivne i plastične kirurgije.

image
Dostupno je mnogo metoda za uspješno smanjenje bolova

Ultrazvučni lifting

Razina bolova: 3/5

To je tretman uređajem na bazi ultrazvuka za zatezanje kože na licu i tijelu.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „U posljednjih nekoliko godina išla sam na ultrazvučni tretman tri puta kako bih zategnula kožu na licu i vratu. Kod Renew Lift ultrazvučnog liftinga ustvari nema boli. Osjećaj je kao da vas bockaju sitne iglice, poput laganog peckanja. Riječ je o toplini koju, kada dođe u kožu i proširi se, živac registrira jer ima senzor koji tome ustvari i služi. U tom trenutku, u tih manje od milisekunde, osjeti se peckanje. Najneugodniji trenutak tijekom tretmana, odnosno najosjetljivija regija je područje čeljusti, jer se to peckanje reflektira na osjetnim živcima povezanima sa zubima. To mogu poistovjetiti s odlaskom zubaru, kada mi zubar dotakne i liječi živac zuba. To bockanje lako se izdrži, tretman traje sat i pol do dva i uspjela sam ga izdržati”, rekla je Amalija (42).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Kad bi bio u pitanju osjećaj boli, vjerujte mi, ljudi to ne bi mogli izdržati. Intenzitet tog osjeta vrlo je individualan, kao i svako drugo iskustvo, na kraju krajeva kao i svaki tretman. Prije svega ovisi o motivaciji vezanoj uz tretman i njegov ishod. Potrebno je imati jaku želju, volju i očekivanja i određena bol jednostavno postaje prisutna i definirana samo na psihičkoj razini. Uz to, važan je i liječnik koji vas vodi kroz cijeli proces. Složila bih se da je Renew Lift jedan od neugodnijih tretmana, ali ne toliko da se ne može podnijeti. Analgetici se ne smiju koristiti, naime, sve što se primijeni protiv upale nije dobro jer kompromitira tretman i izostat će učinak. Želimo postići upalu, a ako damo protuupalni lijek, nismo ništa dobili”, objasnila je dr. med. Jolanda Kanižaj Rajković, spec. dermatovenerologije.

Zaglađivanje bora botoksom

Razina bolova: 1/5

Neurotoksin se ubrizgava kako bi privremeno paralizirao mišiće lica i izgladio bore.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Priuštim si botoks svakih četiri do šest mjeseci kako bih izbrisala duboke bore na čelu. Liječnik mi prvo umrtvi čelo ledom i to je dio koji mrzim više od igle. Imam osjećaj da mi se smrzne mozak. Svako injektiranje je brzo i obično ništa ne osjetim, no područje odmah ispod obrva zbilja boli. Poput uboda pčele, ali bol odmah nestane. Ponekad nekoliko dana imam masnice, no lako ih sakrijem korektorom. Nakon otprilike tjedan dana otežaju mi obrve, umrtve se. Otprilike tada ljudi počnu zamjećivati da izgledam svježe i odmorno, pa pretpostavljaju da sam bila na odmoru”, kaže Andrea (41).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Primjena botulin toksina tipa A dovodi do blokade neuromuskularne ploče i do gubitka prijenosa signala između živaca i mišića. Na taj način dinamičke se bore, koje nastaju djelovanjem mišića, smanjuju ili potpuno nestaju. To je osnova primjene botulin toksina u estetskoj kirurgiji. Primjenom botulin toksina prije svega se rješavamo dinamičkih bora, onih koje nastaju mimikom lica. Tako pomlađujemo kožu, poboljšavamo njezin izgled i anuliramo prve znakove starenja. Budući da primjena botulin toksina tipa A može biti bolna uz kratkotrajno žarenje i pečenje, ta se bol može blokirati na nekoliko načina. Jedan od njih je primjenom leda, uslijed čega se pothlađivanjem živčanih završetaka smanjuje osjećaj boli. Ona može biti neugodna i bolna zbog hladnoće. Druga je opcija primjena preparata u obliku krema s lokalnim anestetskim djelovanjem na koži. Na taj način barem djelomično umrtvljujemo živčane završetke i smanjujemo bol izazvanu injektiranjem botulin toksina. Mnogo klijentica ne želi nijednu od ovih metoda, jer im bol toliko kratko traje da je s lakoćom mogu podnijeti”, pojasnio je prof. dr. sc. Rado Žic, spec. opće i plastične kirurgije.

PRP tretman pomlađivanja lica

Razina bolova: 1/5

Punog naziva "platelet rich plasma", ovo je tretman pomlađivanja krvnom plazmom, poznat i kao tretman pomlađivanja vlastitom krvlju.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Shvatila sam da botoks više nije dovoljan za moje duboke bore na čelu i oko očiju, a u 40-ima su mi se počele pojavljivati i ružne bore oko usana, koje su daleko od onih simpatičnih smijalica. Savjetovala sam se s liječnicom koja mi je ubrizgavala botoks i ona je predložila PRP tretman. Objasnila mi je cijeli postupak i upozorila me na masnice i oticanje. Odlučila sam probati. Vađenje krvi nije boljelo, no iznenadila sam se kada mi je iglama injektirala plazmu u problematična područja na licu. Nisam očekivala nikakve senzacije jer mi je ranije lokalno ubrizgala anesteziju, no ipak me svako ubrizgavanje plazme snažno peklo, a bol bi nestala nakon nekoliko sekundi. Na kraju mi je cijelo lice prekrila plazmom, a kući sam se vratila iznimno zadovoljna. Nakon nekoliko mjeseci odlučila sam ponoviti postupak, no zamolila sam liječnicu da bude intenzivniji. Prodrla je mikroiglama dublje u kožu, što se na kraju zaista isplatilo. Više se nisam osjećala tako starom”, otkrila je Ana (44).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Ovim tretmanom prirodnim putem regeneriramo kožu, dajemo joj zdrav sjaj, elastičnost i hidrataciju, a pri tome nema nuspojava. Uz anestetik koji se nanese na lice bolovi su minimalni. Pacijent može osjećati žarenje i pulsiranje te crvenilo koje brzo nestaje, u roku od sat vremena. Eventualno se može javiti hematom. Tretman je namijenjen svim dobnim skupinama i za oba spola”, rekla je dr. Gordana Krnjević Pezić, spec. dermatovenerolog.

image
Motiviranost i zadovoljstvo rezultatom utječu na osjećaj bolova

Rinoplastika ili operacija nosa

Razina bolova: 2/5

Kirurški zahvat korekcije nosa kojim se rješavaju estetski i funkcionalni problemi nosa, poput izbočene nosne pregrade, grbavog nosa ili devijacije septuma.

ISKUSTVO PACIJENTICE: „Od svoje dvadesete godine priželjkivala sam operaciju nosa i konačno sam se sa svojih 35 odlučila na taj potez. Operacija je prošla dobro, iako sam nedugo nakon buđenja iz opće anestezije imala mali napadaj panike jer sam imala osjećaj da ne mogu disati. Bila sam poprilično uznemirena. Došla je medicinska sestra i dala mi sredstvo protiv bolova i za smirenje. Veću drugu noć vrlo sam dobro spavala i čak sam mogla disati na jednu nosnicu. Prvih nekoliko dana nakon zahvata, prema preporuci liječnika, mnogo sam se odmarala i ledom rashlađivala tretirano područje. Dva dana poslije operacije mogla sam se osmjehnuti. Nos mi je dva tjedna nakon zahvata i dalje otečen i nije dobio konačan oblik, no svakodnevno vidim razliku. Najbolje je što nitko osim mene ne primjećuje da je otečen pa redovito dobivam komplimente. Ljudi mi govore da izgledam drugačije, ali ne znaju zašto točno. Bonus rinoplastike je to što mi sada usne izgledaju punije jer kada mi je nos podignut i usta su se nadigla”, zadovoljna je Maja (30).

RIJEČ LIJEČNIKA: „Operacija nosa ne bi smjela uopće biti bolna. Osim što se izvodi u općoj anesteziji, iskustvo i nježnost kirurga morali bi uvjetovati potpuno bezbolno iskustvo, čak i nakon operacije. Jedina mala neugodnost pri cijelom zahvatu je tampon koji se nosi jedan do dva dana, a 90 posto pacijenata nakon sedam dana vraća se svakodnevnim aktivnostima”, objasnio je prim. dr. Siniša Glumičić, spec. maksilofacijalne kirurgije.

Linker
02. listopad 2023 23:39