DEPOSITPHOTOS
Oporavak

Liječenje se ne može ubrzati, nov izgled vidi se tek više mjeseci nakon estetske operacije

Vaša očekivanja i to koliko ste ih iskreno prenijeli kirurgu snažno će utjecati na vaše zadovoljstvo krajnjim rezultatima estetskog zahvata

Vaša očekivanja i to koliko ste ih iskreno prenijeli kirurgu snažno će utjecati na vaše zadovoljstvo krajnjim rezultatima estetskog zahvata

Svaki estetski zahvat je operacija, stoga kao i svaka operacija zahtijeva posebne pripreme, ali i njegu nakon zahvata. No, estetskim zahvatima se podvrgavamo kada smo zdravi, pa neki možda misle da nikakva pravila nisu potrebna. Ništa nije manje točno od toga – potrebno je znati i provoditi nekoliko važnih koraka poslije face lifta, rinoplastike, povećanja grudi, abdominoplastike ili bilo kojeg drugog estetskog zahvata. A najvažnije pravilo glasi: Slijedite upute liječnika baš svaki dan.

Tjedni i mjeseci do potpunog zadovoljstva

Tijekom oporavka treba biti predan i ustrajan. Mnogi pacijenti zapravo ne razmišljaju o procesu izlječenja i o tome koliko je važno slijediti liječničke upute. Oporavak može trajati tjednima i to je siva zona za koju mnogi nisu dobro pripremljeni. „Treba biti svjestan činjenice da se rezultati poboljšavaju mjesecima nakon operacije i trebamo biti strpljivi kako bismo ih konačno i vidjeli. Osim toga, svaki je pacijent drugačiji, pa će drugačiji biti i oporavak”, kaže plastični kirurg iz New Yorka dr. Dilip Madnani.

Zabrinuti ste? Zovite liječnika

Ako vam se tijekom postoperativnog oporavka pojavi bilo kakav problem ili ste zbog nečega zabrinuti, ne gubite vrijeme nego odmah nazovite svog liječnika. Svaki ozbiljan estetski kirurg dostupan je svojim pacijentima, a već i sama ta spoznaja pacijentima ublažava stres i tjeskobu.

Nosite kompresivnu odjeću

Nošenje kompresivne odjeće nakon zahvata može poboljšati krajnji rezultat. Prvih šest tjedana poslije operacije shvatite kao da ste u kampu za obuku, savjetuje plastični kirurg Michael Horn i dodaje: „Primjerice, nakon povećanja grudi treba nositi postoperativni grudnjak. Idealan grudnjak ima kompresiju preko cijelih grudi i dobro pristaje ispod grudi. Trebao bi biti pripijen, ali ne i neugodno zategnut”.

Recite jasno što očekujete od zahvata

Vaša očekivanja i to koliko ste ih iskreno još u početku prenijeli kirurgu, snažno će utjecati na to kako ćete doživjeti krajnje rezultate operacije. Otvorena je komunikacija važna, jer ako ste vi otvoreni prema liječniku, tada će i liječnik vama moći transparentno objasniti kako će procedura izgledati i što je od vaših očekivanja moguće, a što nije. Jedino tako kirurg može pomoći pacijentu da postigne svoje ciljeve.

Ne propuštajte kontrole

Redovne kontrole nakon operacije odlična su prilika za pregledavanje pacijenta i praćenje zarastanja rana. Rane se očiste i previju, a liječnik može i provjeriti koliko pacijent slijedi upute. „Svaki puta cijeli postupak ima sve više smisla za pacijenta, a i obično su nakon kontrole pacijenti smireniji, ako su se uvjerili da oporavak dobro prolazi”, kaže plastična kirurginja dr. Lee Ann Klausner.

Budite strpljivi i vjerujte cijelom procesu

Tijekom oporavka važno je i pitanje povjerenja – ako ste već darovali kirurgu povjerenje za operaciju, onda bi bilo logično da vjerujete i liječnikovim uputama za najbolje oporavljanje. Najvažnije je u tim uputama ograničavanje aktivnosti i pružanje tijelu dovoljno vremena za oporavak, jer liječenje se ne može ubrzati. Stoga je važno oboružati se strpljenjem i vjerovati liječniku i cijelom procesu.

Linker
25. travanj 2024 23:51