Implantati

Liječnici ruše osam mitova o povećanju grudi

Nakon postavljanja implantata u grudi nećete moći dojiti niti uživati u milovanjima, a uz to su svi implantati jednako veliki – ovo su samo neka od pogrešnih vjerovanja povezanih sa zahvatom augmentacije dojki

Povećanje grudi implantatima prati priličan broj mitova, usmenih predaja, dezinformacija s društvenih mreža i urbanih legendi. Pogledajmo neke od najraširenijih mitova koji nemaju puno veze s realnošću.

1. mit: Ne možete dojiti nakon ugradnje implantata

Ne iznenađuje što je ovo najveća briga mlađih žena koje razmišljaju o augmentaciji dojki, s obzirom na to da je povećanje grudi najtraženiji kirurški postupak među ženama u dobi od 17 do 35 godina, prema podacima Estetskog društva u SAD-u. „To je jedna od najvećih zabluda u vezi postupka povećanja grudi implantatima. Postoji mala mogućnost gubitka sposobnosti proizvodnje mlijeka, više kod periareolarnog pristupa nego kod drugih tehnika, no najveći broj pacijentica i dalje može dojiti”, rekao je plastični kirurg Jeffrey Yager iz New Yorka.

2. mit: Implantat mora biti postavljen ispod prsnog mišića

Ovo je možda pomalo „tehničko” pitanje, ali je ujedno i mit broj dva, tvrdi plastični kirurg dr. Mark Jewell. Napominje kako je ključno obratiti se certificiranom kirurgu koji će razjasniti sve nedoumice prije bilo kojeg zahvata. „Više čimbenika određuje koja je metoda postavljanja implantata najbolja, uključujući količinu tkiva dojke, pacijentičin stil života, stupanj obješenosti dojki”, rekao je liječnik.

3. mit: Veličina košarica je standardizirana

Ovo ne mora biti povezano samo s povećanjem grudi, ali je svakako neistina, kaže dr. Lily Lee, plastična kirurginja iz Pasadene. „Često se događa i to me izluđuje - dođe mi pacijentica drugog kirurga s implantatima u grudima koji zahtijevaju reviziju i kada pitam koje su veličine, dobijem odgovor 'C košarice'. Veličina košarica nije standardizirana! Odete li u trgovinu i kupite tri grudnjaka veličine 34C od tri različita proizvođača, svaki će vam drugačije pristajati. Nadalje, ako stavim implantate jednake veličine u dojke triju žena, svaka od njih bi na kraju mogla imati drugačiju veličinu košarica. Zbog svega toga, pacijentice doista trebaju znati sve važne detalje o svojim implantatima”, ističe dr. Lee.

4. mit: Veće je bolje

Ne u ovom slučaju. „Neke pacijentice pretpostavljaju da će veći implantati bolje podići grudi. Ispravno je shvaćanje da će veći implantati isprva dati veću punoću gornjem dijelu grudi, no kako se koža rasteže, dokle postaju veće, time i niže, a sigurno ne više”, rekao je plastični kirurg dr. George Sanders.

5. mit: Nužna je opća anestezija

Prema riječima dr. Jewella, u većini njegovih zahvata preferirao je kod povećanja grudi lokalnu anesteziju s intravenskom sedacijom, a taj pristup pokazao mu se siguran i uspješan tijekom 30 godina prakse. „Općenito naši pacijenti smatraju takav pristup ugodnijim i prikladnijim. Poslije zahvata brže dolaze sebi nego ako je izveden pod općom anestezijom”, kaže dr. Jewell.

6. mit: Zbog implantata se gubi osjećaj

Još jedan raširen mit. Po njemu, ako je implantat ispod bradavice, odnosno areole, žena će izgubiti osjećaj u bradavicama. „Rizik trajnog gubitka osjećaja u bradavicama iznimno je rijedak u mojoj praksi”, kaže dr. Yager i dodaje: „Kako živci prolaze duž rebara, tako ne postoji povećan rizik za gubitak osjećaja zbog nekog specifičnog pristupa, a ukupna stopa je prilično niska”.

7. mit: Grudi se s vremenom neće promijeniti

Liječnici se slažu da će se, kao i sve što je povezano sa starenjem, i grudi promijeniti. Čak i ako su u njima implantati.

8. mit: Implantati se moraju mijenjati svakih deset godina

Mnoge pacijentice još misle da se implantati za grudi moraju mijenjati svakih deset godina. „To je vrijedilo prije mnogo godina te za neke vrste silikonskih implantata za koje je studija pokazala vrlo visoke stope curenja nakon deset godina. Implantate koje upotrebljavam treba promijeniti samo ako se pojavi problem”, rekao je dr. Yager.

S tim se slaže dr. Sanders: „Ispravan je odgovor da bi trebalo napraviti pregled magnetnom rezonancijom svakih nekoliko godina kako bi se provjerilo stanje silikonskih implantata. Ako su netaknuti, možete potpuno sigurno ne poduzimati ništa do sljedećeg MR-a za nekoliko godina”.

Neke pacijentice ipak odlučuju promijeniti implantate nakon svakih deset godina kako bi izbjegle eventualne probleme s curenjem.

To je sigurno najveći mit, a bez razloga, poručuje plastični kirurg David Rapaport i nastavlja: „Ako je osjećaj povećanih grudi dobar, ako izgledaju dobro i veličine su koju pacijentica želi, nema nikakve potrebe za zamjenom zbog starosti implantata. Poslovica 'ako nije oštećeno, ne popravljaj' ovdje u potpunosti vrijedi. Preporučuje se napraviti kvalitetan pregled MR-om ili UZV-om implantata punjenih silikonom svake tri godine, ali ako su neoštećeni i klijentica je njima zadovoljna, nema razloga za zamjenu.”

Linker
20. travanj 2024 07:11