glow kolumna

Na tržište je stigla čudesna injekcija koja nas dovodi korak do vječne mladosti

Poput imaginarne tabletice koja bi poboljšala sve stanice u tijelu, stvarna injekcija biostimulatora kolagena doslovce zaustavlja starenje kože. O toj inovaciji koja vraća čvrstoću i kvalitetu, ali bez pretjeranog volumena lica, piše estetski kirurg Aleksandar Milenović.

Poput imaginarne tabletice koja bi poboljšala sve stanice u tijelu, stvarna injekcija biostimulatora kolagena doslovce zaustavlja starenje kože. O toj inovaciji koja vraća čvrstoću i kvalitetu, ali bez pretjeranog volumena lica, piše estetski kirurg Aleksandar Milenović.

Estetski kirurzi poput mene već godinama, otkad postoji ova grana medicine, traže čarobni štapić. Spoznali smo da je ključ estetske medicine u nekoj sistemskoj priči - da nam treba jedna mala tabletica kojom ćemo poboljšati sve naše stanice u organizmu. Takvo nešto još nismo otkrili, ali upravo smo došli korak bliže tajni vječne mladosti i ljepote.

U Hrvatskoj je prije mjesec dana predstavljena Sculptra, originalan i jedinstven biostimulator kolagena s Poli-L-Laktičnom kiselinom (PLLA) koja se više od 30 godina koristi u medicinskim proizvodima i dokazano je sigurna. Edukaciju za apliciranje Sculptre prošao sam u izraelskom Tel Avivu i čast mi je biti jedan od prvih liječnika u našoj zemlji koji može svojim klijenticama otkriti tajnu vječne mladosti. Sculptra je transformirala beauty industriju i zauvijek promijenila svijet injektivnih preparata jer nam je omogućila da održavamo isti nivo kolagena kako bismo zaustavili starenje.

image

Doc. dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata, voditelj Odjela kirurgije tumora glave i vrata Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, voditelj Odjela za estetsku kirurgiju Poliklinike Kustec te suradnik osječke poliklinike Lege Artis

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Kako uopće dolazi do starenja? Naime, fibroblasti, odnosno stanice vezivnog tkiva u koži, produciraju kolagen. On je jedan od najzastupljenijih proteina u vašem tijelu i čini oko 75 posto vaše kože. Što smo mlađi, to imamo bolje i kvalitetnije fibroblaste te više kolagena, no s godinama se kvaliteta fibroblasta smanjuje i količina kolagena koju produciraju se smanjuje. Tu nastaje problem jer kolagen je zadužen za definiranje čvrstoće i ljepote kože. S manjkom kolagena nastaju bore i gravitacija lakše djeluje na pad samog lica - vizualno postajemo stari. U sekundi možemo otkriti starite li, dovoljno je da se uštipnete za nadlanicu. Ako se koža instantno ne spusti u prvobitno stanje, već joj malo dulje treba da vrati oblik, to znači da vam nedostaje kolagena. S 45 godina već smo na 75 posto kolagena i ako ništa ne poduzmemo, postotak će nastaviti padati.

No, Sculptrom se PLLA mikročestice apliciraju u dublje slojeve kože, gdje potiču nadoknadu izgubljenog kolagena tijekom vremena i potiču izgradnju novog prirodnog kolagena koji obnavlja strukturu kože. Poticanjem stvaranja kolagena Sculptra vraća čvrstoću, kvalitetu i volumen vašoj koži.

Za rezultat koji traje čak 25 mjeseci od zadnje aplikacije potrebna su dva do tri tretmana svakih četiri do šest tjedana, a potom kontrolni pregledi svakih šest mjeseci. Sam tretman traje 10 do 20 minuta, nije bolan i ne zahtijeva anesteziju. Sam tretman traje 10 do 20 min, nije bolan i ne zahtijeva anesteziju. Sculptra se razrjeđuje s 8 ml sterilne vode i 1 ml anestetika lidokaina pa aplicira u lice klijenta.

image

Lice brinete prije aplikacije Sculptre

MARCO GALLMEIER
image

Nakon šest mjeseci vidljiv je rezultat jer se povećala količina kolagena u koži

MARCO GALLMEIER

Sjajno je što ne postoje ožiljci, kao ni period oporavka, no važno je pet dana za redom, pet puta na dan po pet minuta, masirati područje na koje je Sculptra aplicirana. I da, treba biti vjernik u ljepotu jer nema efekta nakon 24 sata. Pogledat ćete se sljedeće jutro u ogledalo i izgledat ćete isto kao i prije tretmana. Efekt nula. Morate vjerovati svom estetskom liječniku i preparatu kako biste za tri mjeseca počeli primjećivati apsolutno senzacionalne, a za deset mjeseci i finalne rezultate. Naime, Sculptra je po tome specifična. Stoga, ako za 10 mjeseci imate neko vjenčanje ili godišnjicu mature, sada je pravo vrijeme da se odlučite za ovaj estetski tretman kako biste baš u pravi čas uživali u ostvarenju odgođenih rezultata, odnosno blistavom i pomlađenom izgledu.

Sculptra je u Hrvatskoj registrirana isključivo za područje lica, no ne aplicira se na područje čela, nosa, crvenila usnica, oko usana i oko očiju jer je to preplitko područje za Sculptru koja se treba distribuirati u subkutano masno tkivo ili dublje, ali idealna je za kombiniranje s botoksom na čelu te filerima na usnama za cjeloviti rezultat.

Pogrešno je uspoređivati Sculptru s hijaluronskim filerima ili botoksom jer je cijela ideja drugačija - fileri i botoks rade primarno na volumenu i konturi, a Sculptra na kvaliteti kože i teksturi. No, nijedna od ove tri stavke ne isključuje drugu. Sve se nadopunjuju i u rukama vrsnih liječnika su alat za dugovječnu ljepotu.

Današnji tempo života diktira nam da moramo biti lijepi i mladoliki do sedamdesete, a beauty industrija je zapravo poput jednadžbe s nekoliko tisuća nepoznanica. Što ste bolji estetski liječnik, to će vam biti lakše svesti tu jednadžbu na manji broj nepoznanica i u danom trenutku odabrati najbolju metodu za postizanje ljepote vaše klijentice. Idealna dob u kojoj treba krenuti sa Sculptra tretmanima je 45 godina. Tada vas je tek načela starost i uglavnom vam još ne treba kirurgija pa se Sculptrom zapravo odgađaju kirurški zahvat kao nešto neminovno, što će na kraju ipak doći, kada se stvori višak kože koju se jedino fizički, zahvatom, može ukloniti. No, Sculptra i u 70-im godinama daje efekt, samo što tada preporučujem facelifting koji će vratiti vrijeme 10 godina unatrag, a potom se Sculptrom održava pomlađeno lice.

image

Sculptra je namijenjena licu koje je izgubilo čvrstoću, volumen i kvalitetu kože

ANDREA DIGLAS
image

Finalni rezultat - zategnuta koža, ali bez dodanog volumena - najbolje se vidi nakon 10 mjeseci

ANDREA DIGLAS

Sculptra odlične rezultate postiže i na muškarcima jer rezultira vrlo prirodnim i poboljšanim izgledom. Onaj operirani look, napuhano i prezategnuto lice sa Sculptrom se ne može postići jer ideja iza preparata uopće nije volumizacija, već da se s vremenom otkrivaju najbolji i najprirodniji rezultati. Budući da Hrvatska kasni pet do 10 godina za ostatkom svijeta, ne čudi što se u Sjevernoj i Južnoj Americi Sculptra već dulje koristi i za druge dijelove tijela poput stražnjice ili bokova, kako bi se postigla figura pješčanog sata. Trenutačno su pak u inozemstvu u tijeku testiranja Sculptre kao tretmana protiv celulita, ali i kao rješenja za problem akni. Čini se da su mogućnosti goleme i siguran sam da će nam Sculptra još mnogo toga ponuditi u budućnosti.

Sada kada nam je beauty industrija dala ovaj genijalni alat, na klijentima je samo da predaju svoju ljepotu u ruke visoko educiranog estetičara.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Aleksandar Milenović

Linker
26. travanj 2024 00:03